Sportberichten


Plaatsing  
 
19-08-2010  

Samuel Sanches Gonzales in Profronde Almelo

 

ALMELO - Alsof hij door de duivel op de hielen werd gezeten. Zo vloog Samuel Sanches Gonzales van ijzingwekkend hoge bergen als de Aspin, Aubisque en de Tourmalet af. Niemand daalde zo snel in de Tour de France. Of Gonzales ook zo onverschrokken en snel is op de gladde keien in het centrum van Almelo zal vrijdag 27 augustus blijken. Gonzales is dan een van de grote publiekstrekkers in de Profronde Almelo.

De samenstelling van het deelnemersveld was dit jaar geen sinecure voor de Profronde Almelo. Een lang en zwaar wielerseizoen eiste veel van de renners en er is grote concurrentie van de ronde van Spanje, de Vuelta, waar de ploegen dit jaar sterk vertegenwoordigd zijn. Toch haalt de Profronde Almelo haar eigen doelstellingen: een peloton met aansprekende namen en – vooral – de regionale wielerhelden.

Gonzales is een renner waar het publiek voor zal uitlopen. De Spanjaard is alles behalve een grijze muis. Hij heeft lef, moed en doet de naam dare-devil eer aan. Gonzales ontpopte zich in de Tour de France als een ware kamikazepiloot in de ontzagwekkend hoge bergen van de Pyreneeën, waar de afdalingen niet van gevaar zijn ontbloot. Met ware doodsverachting wierp hij zich naar beneden. Geen renner kon in zijn wiel blijven. Niet de latere winnaar Contador, niet Andy Schleck, niet Denis Mensjov. Zij calculeerden en speelden op safe. Gonzales won tijd, heel veel tijd op die snoeiharde afdalingen, maar moest op de allerlaatste tijdrit op het vlakke land zijn meerdere erkennen in Raborenner Mensjov, die een podiumplaats voor zijn neus wegpikte.

De Spaanse smaakmaker krijgt in Almelo concurrentie van heel populaire renners. Want de Profronde Almelo haalt de nationale toppers naar Almelo. Lars Boom is van de partij, de verrassende Johny Hoogerland, Tom Veelers, Joost Posthuma en Tom Stamsnijder. Het publiek kan ook Tom Jelle Slagter aan de start zien verschijnen; hij geldt als een van de grote talenten in de gelederen van de Raboploeg. Ook de jonge Steven Kruijswijk, die aan het begin van het seizoen plompverloren uit een Belgisch trainingskamp werd geplukt om de Giro te rijden, is te zien in Almelo. Als hij net als in Italië presteert, kan hij zo maar tot de kanshebbers voor de eindoverwinning behoren.

Het rennersveld bij de heren mag dan ‘puik’ heten, bij de dames is de Profronde spekkoper. De vlag kon uit toen de contracten werden getekend door Kirsten Wild en Marianne Vos, de absolute wereldtop. Olympisch kampioen Vos is uiteraard een gedoodverfde winnaar, maar dat geldt nog meer voor de van oorsprong Almelose Kirsten Wild, die dit jaar fantastisch presteert met grote etappezeges en eindoverwinningen.

Met de genoemde renners is het veld bij lange na nog niet compleet. De Profronde bekijkt de mogelijkheden om ook de lokale held Löwik en Rabo’s populairste renner ‘de tank’ Tankink weer naar Almelo te halen. En ze heeft ook nog haar zinnen gezet op de verrassing van dit jaar, de onverwachte Rabokopman in de Giro, Bauke Mollema.

Archief
Terug naar vorige pagina