Sportberichten


Plaatsing  
 
26-03-2010  

Schijnbewegingen van een sterspeler

 

Op donderdag 1 april 2010 (echt geen grap) om 16.30 uur, zal Tom Egbers het eerste exemplaar van de geactualiseerde editie van

De Zwarte Meteoor, schijnbewegingen van een sterspeler

aanbieden aan Kwame Quansah, Ghanees international en middenvelder van eredivisieclub Heracles. Plaats van handeling is de in 1927 gebouwde, monumentale eretribune op het voetbalveld van AVC Heracles, aan de Sportlaan/Bornsestraat in Almelo.

De Zwarte Meteoor begint als een sprookje. In 1957 wordt de slaperige provinciestad Almelo tot leven gewekt door de komst van een Zuid-Afrikaanse wondervoetballer. Steve Mokone, ‘de koffiekleurige kroeskop’, maakt de plaatselijke voetbalclub Heracles kampioen. Direct daarna verdwijnt Mokone spoorloos.

Tom Egbers, Heraclied en Almeloër van geboorte, ziet bijna veertig jaar later voor het eerst een foto van Mokone over wie hij zijn hele jeugd heroïsche verhalen hoorde. Hij besluit op zoek te gaan naar de verdwenen ster. Dat is het begin van een reeks wonderlijke gebeurtenissen. Egbers vindt Mokone in een ver land. Hij weet de Zuid-Afrikaan te bewegen nog een keer terug te keren naar zijn oude club in Almelo. Dan krijgt het sprookje een dramatische wending. Steve Mokone blijkt een huiveringwekkende periode uit zijn leven te hebben verzwegen. Er volgt een nieuwe zoektocht, in New York. Dit keer naar het antwoord op de vraag: wat is er gebeurd in de herfst van 1977?

Archief
Terug naar vorige pagina