Sportberichten


Plaatsing  
 
11-12-2009  

Samenvatting bidboek Heracles Almelo


Heracles Almelo directeur Nico Jan Hoogma voor een historische foto van de tribunes aan de Bornsestraat. De capaciteit daar lag ruim boven die van het huidige Polmanstadion. foto: Heracles.nl
 

Algemeen
De algemene doelstelling van het bidboek is een bijdrage te leveren aan het besluitvormingsproces om zo spoedig mogelijk te komen tot de realisatie van een stadion met een capaciteit van 14 000 tot 15 000 zitplaatsen om daarmee Eredivisie voetbal voor Heracles Almelo, haar supporters en sponsoren en de Gemeente Almelo te behouden.
De bijzondere doelstelling van het bidboek is dat het bestuur van de Gemeente Almelo zich op korte termijn op hoofdlijnen uitspreekt over de (financiële) medewerking die zij wenst te verlenen aan de realisatie van een groter stadion voor Heracles Almelo. Daarbij geldt als uitgangspunt de realisatie van een voor alle betrokken partijen meest rendabele situatie. Heracles Almelo wil graag concreet van het bestuur van de Gemeente Almelo vernemen welke mogelijkheden zij heeft (wil verstrekken) om de bouw van een groter stadion mogelijk te maken op het gebied van garantstellingen, het (om niet) ter beschikking stellen van de ondergrond, de realisatie van de infrastructuur en het onderzoeken van externe subsidiemogelijkheden, waaronder mede begrepen het verkrijgen van bijdragen in welke vorm dan ook van de Provincie Overijssel.

Toelichting
Heracles Almelo is in de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip in het Nederlandse betaalde voetbal. Na de ingebruikname in 1999 van het huidige stadion (het zogenoemde Polman Stadion) is de club opgeklommen van de voorlaatste plaats in de Eerste Divisie tot een gerespecteerde deelnemer aan de Eredivisie.
Met verhoudingsgewijs geringe middelen is Heracles Almelo al voor het vijfde opeenvolgende seizoen actief in de Eredivisie. Sportieve kwaliteit, handhaving in de Eredivisie, hangt echter sterk samen met de omvang van de inkomsten. Om tot een vaste waarde, een stabiele middenmotor, in de Eredivisie te worden is een vergroting van de omzet (lees begroting) dan ook absoluut noodzakelijk.
Om de sportieve doelstellingen van bestuur en directie van Heracles Almelo waar te maken zal de begroting in principe moeten groeien van de huidige 8,5 miljoen euro tot uiteindelijk 15 miljoen euro. Om dit (stapsgewijs) te kunnen realiseren zal Heracles Almelo over een stadion moeten kunnen beschikken met een capaciteit van 14 000 tot 15 000 zitplaatsen.
Heracles Almelo heeft de afgelopen vier seizoenen continu gestreden voor het behoud van een plaats in de Eredivisie. In al deze jaren werd op de laatste of een na laatste speeldag handhaving een feit. Het is de doelstelling van bestuur en directie van Heracles Almelo om Heracles Almelo te doen uitgroeien tot een stabiele Eredivisionist. Dat begrip laat zich definiëren middels de positie 8 tot 12 op de ranglijst. Betaald voetbalorganisaties die meespelen om die plaatsen op de ranglijst hebben een begroting die rond de € 12 miljoen ligt. Als voorbeelden kunnen onder ander NEC Nijmegen en NAC Breda worden genoemd.

Om de concurrentiepositie te verbeteren (de concurrentie voor te blijven), zijn bestuur en directie van Heracles Almelo van mening dat nu moeten worden ingezet op het realiseren van een begroting van € 15 miljoen. Daar komt nog bij dat ook betaald voetbalorganisaties met een lagere begroting dan Heracles Almelo, zoals VVV Venlo, De Graafschap Doetinchem en Cambuur Leeuwarden, volop plannen ontwikkelen voor een nieuw stadion met als uiteindelijke doelstelling het vergroten van het voetbaltechnisch budget.
Een vergroting van de omzet zal moeten leiden tot een vergroting van de financiële mogelijkheden op voetbaltechnisch vlak. Indien de kosten van een (ver)nieuw(d) stadion van zodanige omvang zijn dat feitelijk de groei van de omzet geheel of nagenoeg geheel daaraan moet worden besteed, wordt uiteraard niet aan de gewenste doelstellingen voldaan. Daarom dient ook bij de realisatie van een groter stadion het uitgangspunt te zijn dat Heracles Almelo tegen minimale kosten (huur) kan worden gehuisvest. Op verzoek van Heracles Almelo heeft Hypercube Business Innovation onderzoek gedaan naar de vraag of de wens van Heracles Almelo om te komen tot een stadion met een capaciteit van 14 tot 15 duizend toeschouwers realistisch is. Hypercube Business Innovation is van mening dat een uitbreiding met 7 000 plaatsen een realistisch scenario is.

De realisatie van een groter stadion kan in principe op twee manieren zijn beslag krijgen. Allereerst door verbouwing/uitbreiding van het huidige stadion of door de realisatie/bouw van een volledig nieuw stadion.

De verbouwing van het huidige stadion waarbij volledig aan het programma van eisen van Heracles Almelo wordt voldaan brengt echter een zodanige investering met zich mee dat – los van de vraag of de eigenaar van het stadion de financiering kan bewerkstelligen – niet wordt voldaan aan het uitgangspunt dat een uitbreiding van het stadion moet leiden tot een omvangrijker voetbaltechnisch budget binnen de begroting van Heracles Almelo.
Goedkopere varianten waarbij concessies aan het programma van eisen worden gedaan vormen geen oplossing. Weliswaar zal de investering minder omvangrijk zijn maar leiden deze varianten niet tot de gewenste toename van de omzet van Heracles Almelo. Bovendien kan bij een goedkopere variant niet met financieel aanvaardbare uitgangspunten aan de noodzakelijke (minimale) veiligheidsvoorwaarden worden voldaan.
Bijkomende factor is dat bij een verbouwing van het huidige stadion, Heracles Almelo tijdelijk elders haar wedstrijden zal moeten spelen. Dat zal grote nadelige gevolgen hebben. Daarbij moet niet allen worden gedacht aan een tijdelijke vermindering van opbrengsten maar ook aan meerkosten in verband met de huur stadion, veiligheidsvoorzieningen etc. Ook mag niet worden onderschat dat in een dergelijke situatie een thuiswedstrijd geen thuiswedstrijd meer is.

Met behulp van (ambtenaren van) de Gemeente Almelo is uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor een nieuw stadion voor Heracles Almelo. De uitkomsten geven duidelijk aan dat nieuwbouw naast de huidige locatie, op de velden van de amateurvoetbalvereniging Oranje Nassau het meest voor de hand ligt.
Met de bouw van een stadion van ongeveer 15 000 plaatsen zal op basis van de thans beschikbare informatie exclusief grond een investering van € 25 000 000 gemoeid zijn. Daarbij is geen rekening gehouden met de bouw van commerciële ruimten in/aan/om het stadion, zoals ook bij het huidige stadion het geval is.

Heracles Almelo draagt in hoge mate bij aan de ambitie die de Gemeenteraad van Almelo in haar Kadernota Recreatie en Toerisme heeft geuit, te weten:

‘Door een onderscheidend en kwalitatief hoogwaardig voorzieningenniveau in de recreatieve- en
toeristische sector is Almelo een aantrekkelijke stad met bijzondere eigenschappen, niet alleen om in te wonen en te werken, maar ook om te leven, te ontspannen en om van vrije tijd te genieten. Iedereen is welkom in Almelo.’

Door het worden van een stabiele middenmotor in de eredivisie van het betaalde voetbal is er een voorziening voor een breed publiek. De stad onderscheidt zich in Nederland door te horen bij een select gezelschap van 33 gemeenten met een betaald voetbal organisatie. Vele miljoenen ogen zijn hierdoor wekelijks op Almelo gericht.

Heracles Almelo oefent inmiddels een grote aantrekkingskracht uit op inwoners van Almelo en mensen uit de regio, die (grofweg) loopt van Haaksbergen tot Hardenberg en van Losser tot Raalte. Zo is er na vier jaar eredivisie een duidelijk scheef beeld ontstaan in de vraag naar en aanbod van Heracles Almelo. De wedstrijden van Heracles Almelo zijn iedere wedstrijd uitverkocht, er zijn (ook in deze tijd van economische recessie) wachtlijsten voor “gewone” seizoenkaarten, (luxere) business seats en skyboxen.
De huidige capaciteit van het stadion voldoet aldus niet meer aan de mogelijkheden van de markt. Het is voor Heracles Almelo en voor de stad Almelo een enorme kans om deze markt te bedienen:

1. Uit oogpunt van stadspromotie
Voetbal is in sociaal opzicht belangrijk als bindend element voor de samenleving. Als grossier van emoties en als baken van stedelijke en regionale trots. Er is een ‘wij’-gevoel ontstaan in de regio Almelo. Men voelt zich Heraclied en een Heraclied is in de eerste plaats een Almeloër.
Voor de gemeente Almelo is dit gevoel bijzonder belangrijk. Door mensen aan de stad te binden kan de gemeente bouwen aan de toekomst van de stad. Ook de voetbalindex in de Atlas voor gemeenten 2009 bevestigt dit beeld. Deze index is als bijlage toegevoegd.

2. Uit oogpunt van economisch rendement
Door de enorme populariteit is voetbal business. In het jaar 2003 is circa 2,5 miljard euro aan voetbal besteed in Nederland en dat is bijna 2 maal zoveel als eind jaren negentig.

Heracles Almelo neemt haar maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid zeer serieus. Heracles Almelo wil op sociaal maatschappelijk gebied zeer nadrukkelijk een verdergaande rol van betekenis spelen en wil nog meer gaan betekenen voor de inwoners van de gemeente Almelo en haar directe omgeving.
Op het gebied van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gebruikt Heracles Almelo naam en gezicht voor het bevorderen van een gezonde en veilige levensstijl. Het creëert een binding met de inwoners in de regio en met de inwoners van de gemeente Almelo in het bijzonder.
Met de projecten Kans voor een Kind, Scoren voor gezondheid, Je bent geen held met supportersgeweld, Heracles Kids Club en het Project Assist (ROC) doet Heracles al veel ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Op zeer korte termijn wordt het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen nog verder geprofessionaliseerd en uitgebreid middels het breed opgezette plan “Heracles Almelo Scoort voor iedereen!”. Daarbij ligt het accent op de volgende activiteiten: Heracles in de wijk, Heracles School, Heracles Foundation en Heracles Ouderenzorg.

Om dat een Eredivisieclub en zeker een stabiele middenmotor meer aantrekkingskracht heeft dan een Eredivisionist, kan met recht gesteld worden dat indien Heracles Almelo niet langer Eredivisievoetbal zou spelen, de sociaal maatschappelijke en economische functie, met alle voordelen daarvan voor de Gemeente Almelo, veel minder zal zijn.

Almelo, 8 december 2009
Stichting Stadion Heracles Almelo, Stichting Heracles Almelo,
W.P.G. Pingen, voorzitter N.J. Hoogma, algemeen directeur

Archief
Terug naar vorige pagina