13-06-2008

Nederland zet Frankrijk op zijn nummer

Het Franse offensief was ook het antwoord geweest op de oppermachtige openingsfase van Nederland, dat met plezier en genoegen de Franse uitnodiging had geaccepteerd het spel te maken. Oranje presenteerde Les Bleus al binnen tien minuten de rekening voor de afwachtende houding. Uit een corner van Rafael van der Vaart kopte Dirk Kuijt ondanks de hinderlijke aanwezigheid van Malouda de bal achter keeper Grégory Coupet: 1-0.

Pas een kwartier in de tweede helft kon Nederland opgelucht ademhalen. Twee wissels van Van Basten bleken van doorslaggevende betekenis. Arjen Robben bewees zijn waarde als verse kracht. De aanvaller tekende voor de assist van de 2-0 van de ook ingevallen Robin van Persie. De speler van Arsenal tikte van dichtbij de  voorzet van Robben binnen.
De aansluitingstreffer van Henry in de 72ste minuut bleek namelijk ook van weinig waarde dankzij Robben. De frêle linksbuiten bracht namelijk binnen een minuut de marge weer op twee met een even onverwachte als fraaie goal. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij de bal hoog in het dak van het doel. En daarmee was Frankrijk definitief verslagen. De fraaie treffer van Wesley Sneijder, van buiten de zestien, was het sluitstuk van de prachtige Oranje avond. Van Basten vertelde na de wedstrijd dat ook slechte wedstrijden gewonnen kunnen worden. Daar moeten we gewoon aan wennen, aldus van Basten