22-02-2019

Heracles pakt ook de volle winst in Venlo

VENLO – Na een goede competitiestart en een slechte winterperiode is Heracles Almelo na 3 overwinningen op rij helemaal op koers voor hogere doelen. Na winst op Ajax en Fortuna werd op sportpark ‘De Koel’ in Venlo nu ook concurrent VVV verslagen door een doelpunt vanaf de stip door Osman(0-1).
Voor VVV was de nederlaag extra bitter omdat verdediger Promes (36) al in de vijfde minuut een dermate zware knieblessure opliep dat de wedstrijd tijdelijk werd stil gelegd om ambulancepersoneel haar werk te kunnen laten doen.

Dat de wedstrijd tegen concurrent VVV Venlo op voorhand geen ‘makkie’ zou worden was goed doorgedrongen bij de ‘Manschaft’ van trainer Wormuth. VVV is volgens Wormuth een fysiek sterke maar ook slimme ploeg met ook nog eens in topvorm verkerende Unnerstall in het doel.
De eerste helft was mede door de ‘stop’ van 25 minuten qua voetbal weinig verheffend zij het dat de langzaam weer in vorm komende Peterson tot twee keer toe toekomstig PSV-doelman Unnerstall dwong tot fraaie safes om zijn doel schoon te houden. Vlak voor rust werd moest Konings het veld verlaten wegens een rugblessure. De spits had al geel op zak wegens de actie waarbij Promes zich ongelukkig verstapte zonder dat Konings fysiek contact maakte.

Na rust leek ook VVV weer bij de les. Hard werkend legde het de nodige druk op het voetballend sterkere Heracles dat wederom kon leunen op een in vorm verkerende doelman Blaswich en Van den Buijs die met een heerlijke sliding de diep gestuurde makkelijk scorende spits Mlapa de bal afhandig maakte voordat hij vrij op doelman Blaswich kon afstevenen.
Blaswich liet even later zelf ook zien in vorm te zijn door in de baan van een Venlose doelpoging te staan en daarmee de doelpoging van Post verijdelde. Ook Susic moest van dichtbij zijn meerdere erkennen in Blaswich terwijl oud- Heraclied Van Ooijen eveneens van dichtbij het doel te hoog zocht en even later zijn meerdere moest erkennen in Blaswich.
 Heracles van haar kant hield de defensie van VVV wel attent maar kwam niet tot echte kansen.  In de slotfase kwam dan toch het winnende doelpunt. De voor Drost ingevallen Duarte werd op de achterlijn in de rug geduwd waarna scheidsrechter Blank niet anders meer kon dan de bal op de stip te leggen. Osman nam daarbij de klus op zich en gaf Unnerstall vanaf de elf meter geen kans (0-1).
In de slotminuten probeerde VVV van alles en werd het voor het Almelose doel nog even penibel na drie corners maar de Heraclieden hielden het hoofd koel en hielden voor de derde keer op rij de nul vast.

"Wat zijn ze in die VAR-caravan aan het doen?"
VVV-trainer Steijn was enigszins bitter na de nederlaag. Ten eerste de zware blessure van Promes maar ook de 'onthouden' penalty bij het vasthouden van aanvaller Kum binnen het strafschopgebied. 'Wat is die Van de Graaf dan aan het doen in die caravan', vroeg hij zich hardop af over het VAR-toezicht. Kum werd wel gehinderd door Czyborra maar had niet echt een grote kans, zo moet het niet ingrijpen van via de VAR wellicht beoordeeld zijn. Steijn erkende wel dat de penalty die Duarte kreeg teoegewezen een terechte was. VVV-aanvoerder Post dacht daar anders over; 'Ik vind dat het allemaal duikers zijn, de scheids gaat er lekker in mee. Als ze iets voelen, gaan ze lekker duiken. Dat doet hij slim hoor, hij krijgt een penalty, dus ik kan er niets anders van zeggen. De trainer geeft ons ook altijd mee: ga maar liggen in de zestien. Hij duikt goed, hij lokt het goed uit. Ik vond het over de hele wedstrijd wel een aardige duiker', aldus de cynische middenvelder tegen VI. 'Dit soort geniepige zeges zijn vaak het lekkerst', reageerde Heracles-aanvoerder Tim Breukers.

Voor doelman Blaswich na afloop reden om op te merken dat Heracles met 35 punten op zak nu ook naar boven moest kijken om wellicht Europees voetbal binnen te slepen. Op 2 maart kan het daar iets aan doen als Dick Advocaat met zijn Fc Utrecht naar Almelo komt. Osman is dan niet inzetbaar vanwege zijn vijfde gele kaart maar de man van vier doelpunten en een assist tegen Fortuna, spits Dalmau, wel.

VVV-Venlo - Heracles Almelo 0-1 (0-0)
0-1 Osman (82/pen)

Scheidsrechter: Blank

geel: Rutten (VVV), Konings, Osman, Peterson en Van den Buijs

OPSTELLINGEN
VVV-Venlo: Unnerstall; Rutten, Röseler, Promes (Van Bruggen/11), Kum; Seuntjens, Post, Susic (Opoku/83); Van Ooijen (Grot/88), Mlapa, Joosten.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Drost (Duarte/78), Merkel; Kuwas, Konings (Dos Santos/45+5), Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze