Sportberichten


Plaatsing  
 
29-11-2018  

Fikse stadionverboden na Den Bosch - Fc Twente


Dat men fout zit bij ongeregeldheden weten de 'fans' zelf ook donders goed. Niet voor niets worden mutsen en capuchons tot over het gezicht getrokken om herkenning tegen te gaan. De op komst zijnde 'Wet Gezichtsbedekking' kan mogelijk ook zijn nut bewijzen om vermeende verhullend geklede 'fans' vooraf al op te pakken, te bekeuren en vast te houden tot ver na de wedstrijd.
Via sociale media maken zich supporters noemende lieden in 'vereniging' al vaak afspraken met de 'clubs' van de tegenstander voor het houden van een flinke matpartij. Stadionverboden, 'kaalplukken' en meldingsplicht zou dan gewoon moeten zijn om dat in te dammen. Een eigen 'supportershome' in het stadion eveneens!
 

ZEIST – De KNVB hakt er in met stadionverboden voor ‘fans’ van Fc Twente die na de met 2-1 verloren wedstrijd in en tegen Den Bosch op 9 november jl via het speelveld de confrontatie zochten met supporters van Fc Den Bosch en daarbij tevens de nodige schade aanbrachten aan de bording en omheining. Liefst 11 Twente-fans kregen te horen dat de KNVB stadionverboden heeft opgelegd voor de duur van 5 tot 7 jaar. Vier hunner kregen het maximum van 7 jaar mede vanwege de vernielingen de anderen zijn 5 jaar niet welkom in een Nederlands stadion onder supervisie van de KNVB.
 De openbaar aanklager van de KNVB doet verder nog onderzoek naar andere supporters die mogelijk betrokken waren bij de ongeregeldheden.
Dit alles ook in het belang van FC Twente. De Enschedese club werd door Fc Den Bosch aansprakelijk gesteld voor de geleden schade aan het stadion De Vliert. Ook deed men aangifte bij justitie in Den Bosch. Mogelijk dat ook het openbaar ministerie mogelijk nog tot strafvervolging overgaat vanwege de schade en openbare orde tegen de relschoppers. Fc Twente wil op haar beurt de schade verhalen bij de onverlaten die zich supporter noemen.

Binnen het betaald voetbal hebben diverse supportersclubs zich beklaagd over de gevoerde procedures en de strafmaten via de KNVB. Volgens die bezwaren zouden vaak opgelegde stadionverboden zijn opgelegd zonder wettelijk bewijs. Het privaatrecht geeft de bond wat meer ruimte indien supporters het veld betreden of zich niet aan de orde en aanwijzingen houden. In elk stadion is het betreden van het speelveld verboden voor, tijdens en direct na de wedstrijden. Een stadionverbod kan derhalve niet via de burgerrechter ongedaan worden gemaakt.

Bij Heracles Almelo is het altijd feest na de wedstrijd. Zodra spelers en officials van het veld zijn en in de catacomben, wordt het veld vrijgegeven en 'bestormt' door de kleintjes onder de supportersschare om met pappa en/of opa nog een balletje te trappen. In Almelo noemt men dat klantenbinding evenals gratis koffie met een broodje als ontvangst van supporters van de tegenpartij in het bezoekersvak.

Archief
Terug naar vorige pagina