Heracles verslaat AZ na debacle Willem II

1/2/3: Osman, Peterson en Duarte vieren feest na hun doelpunten tegen AZ.
4: Trainer Frank Wormuth laat zijn waardering zien aan Osman.
Foto's: Harrie Broeze

ALMELO – Heracles Almelo is er in geslaagd de knop om te zetten na de dramatische nederlaag tegen Willem II. In het Polman Stadion werd AZ het slachtoffer in een boeiend kijkspel waarin AZ goed begon, maar uiteindelijk het onderspit dolf door de op dreef zijnde Heraclieden. Met de 3-2 zege op de Noordhollanders werd tevens een keerpunt gezet in een onderlinge reeks waarin AZ al acht overwinningen boekte en Heracles tot vandaag niet verder kwam dan 3 overwinningen en drie gelijke spelen.
AZ begon degelijk en zette al in de tweede minuut een voorsprong in de boeken door de prima acterende 17-jarige spits Boadu die zijn directe tegenstander en doelman Blaswich van dichtbij het nakijken gaf (0-1). De Noordhollanders heersten op het middenveld maar na twintig minuten kenterde dat beeld. In tegenstelling tot het ‘verspeelde’ duel tegen Willem II bleef Heracles er in geloven. Met hard werken werd onder de druk uitgespeeld en toen de vrijstaande Osman op maat werd bediend loste deze van zeker 25 meter een fraai schot waarbij doelman Bizot volkomen kansloos was (1-1). Heracles werd er noch sterker door en won vooral op het middenveld de slag waarbij Osman de schrik werd van de Alkmaarse doelman. Met vier uiterste reddingen op rij hield deze zijn team in de race en ook collega Blaswich maakte in het Almelose doel een kans van de Alkmaarders ongedaan. Ook ontsnapte AZ bij hands van Vlaar, zodat de rust aanbrak met een gelijke doelstand.

Na de pauze nam Heracles de draad weer op. Vanuit een gesloten verdediging werd vooral de snelle omschakeling een wapen waar AZ grote moeite mee had. AZ-coach van der Brom had Seuntjes al in de kleedkamer achter gelaten om met Rutariu meer stootkracht te ontwikkelen, maar ook dat hielp de Noordhollanders niet echt. Het was Heracles dat via een schot van Merkel opnieuw Bizot tot het uiterste dwong en ook Blaswich was attent bij een inzet van spits Boadu. Een corner leidde feitelijk het derde doelpunt van de Heraclieden in. De bal werd door de defensie van AZ niet goed weggewerkt en het was Petersson die bekeken de bal achter Bizot in het net deponeerde. Daarmee zijn totaal op vier doelpinten in deze nog prille competitie zettend. Het gaf Heracles vleugels, want toen enkele minuten later Drost langs de zijlijn de goed acterende Duarte de diepte instuurde toog deze met de bal frivool naar binnen, zette twee AZ’ers op het verkeerde been en gaf hij de uitblinkende doelman Bizot geen kans met een wonderschoon doelpunt van buiten de zestien in de verre hoek (3-1).

Van der Brom ‘offerde’ Vlaar voor Gudmonsson om meer voetballend vanuit de defensie zijn team op de rails proberen te krijgen, zoals hij dat na afloop uitlegde. Ook Indrissi, die in de tang zat bij Drost, werd gewisseld tegen Johnson als extra spits om meer dreiging voor het Almelose doel te ontwikkelen.
Heracles bleef echter onverstoord als collectief en kreeg zelfs meer kansen vanuit de counter zoals Kuwas die opnieuw doelman Bizot tot een uiterste inspanning dwong om AZ ‘in de race’ te houden.
Een verdedigend slordigheidje zorgde vijf minuten voor tijd toch voor een aansluittreffer via Johnson (3-2). Heracles hield echter het hoofd koel in de slotfase en gaf geen kans meer weg. Beide teams staan nu met gelijke winstpunten achter de top 3 PSV, Ajax en Feyenoord.

Van der Brom noemde de nederlaag na afloop onnodig. Vooral zonder bal had zijn team volgens hem niet goed gespeeld waardoor het weinig in de duels kwam. Al met al vond Van der Brom de overwinning van Heracles terecht. Heracles-trainer Wormuth was dat laatste met hem eens. ’Von Anfang an gespielt gegen einen der besten. Daß war im Anfang gut zusehen aber die Jungs haben Charakter gezeicht. Man kann auch zusammen brechen. Unterm Strich ist denn Sieg verdient.“

Zondag 16 september moet Heracles naar het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.
De eerstvolgende thuiswedstrijd is vrijdag 21 september tegen De Graafschap om 20.00 uur.