03-02-2018

Heracles en ADO in alles gelijkwaardig

ALMELO – In de lange reeks van onderlinge wedstrijden tussen Heracles en ADO kwam het maar zelden voor dat er niet werd gescoord (4x). Op voorhand verwacht je dan strijd maar dat viel vooral in de eerste helft wat tegen. Al in de tweede minuut verzuimde Lex Immers de Heraclieden op achterstand te zetten toen hij uit een corner buiten bereik van doelman Castro tegen de paal schoot. Heracles raakte er door van slag, liet een gat vallen op het middenveld waardoor ADO de bovenliggende partij was zonder groots te voetballen. Pas na 20 minuten kwam uit het niets de bal voor de voeten van de vrijstaande lange Haagse spits Björn Johnson die verwoestend uithaalde en Bram Castro kansloos liet. ADO verprutste een paar kansen om verder afstand te nemen en Heracles zag Brandley Kuwas langszij het doel van Robert Zwinkels schieten. Daarmee is de eerste helft qua kijkspel wel verteld.

Na rust bracht ‘offerde’ trainer John Stegeman Dries Wuytens om met Dario van der Buys meer rust in het hart van de defensie te bewerkstelligen. Heracles ging daarop beter voetballen en zocht meer en meer de aanval. Het was spits Vincent Vermeij die na een kleine tien minuten de inkomende Reuven Niemeijer op maat bediende. De Oldenzaler liet met een droge knal de gelijkmaker en zijn achtste treffer van het seizoen aantekenen en Zwinkels de gang naar het net maken. Heracles drong meer aan, maar zag stopper Tom Beugelsdijk wel de bal in de handen van doelman Castro koppen. Het bleek niet de aanzet tot een Haags kwartiertje. Het was Heracles dat de kansen afdwong. Zwinkels hield de Hagenezen in de race op een prachtig schot van Jamiro Monteiro door met een fraaie zweef de bal met de vuist over het doel te stompen. Spits Vermeij zag in de slotfase tot zijn teleurstelling nog drie gerichte kopballen net langs de verkeerde kant van de paal gaan, tot opluchting van al wat Haags was.

Trainer Fons Groenendijk gaf als commentaar dat wedstrijden tegen Heracles altijd moeilijk zijn. (In de uitwedstrijd was Heracles driekwart van het spel de betere, maar liet alsnog het in de slotfase met 4-1 negatief uit de hand lopen) Groenendijk vond dat zijn team in de eerste helft verzuimd had het af te maken. ‘Maar als ik morgenvroeg wakker wordt, dan denk ik wel dat ik blij zal zijn met dit puntje’, relativeerde Groenendijk, waarop college John Stegeman dit eveneens beaamde. Stegeman vond dat op basis van de tweede helft Heracles misschien wel ietsje meer had verdiend. Toch was ook hij er zich van bewust dat hij nog niet die stabileit ziet waarnaar hij al het hele seizoen met zijn team naar op zoek is.
Rest Heracles, gelet op de competitiestand, komend weekend thuis wel de volle winst te pakken tegen het bezoekende Willem II.

Heracles Almelo - ADO Den Haag 1-1
(1-0)
0-1 Johnsen (21), 1-1 Niemeijer (54)

Scheidsrechter: Lindhout

geel: Niemeijer, Immers, B. Kuipers

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Castro; Breukers, Pröpper, Wuytens (v.d.Buijs/46), Hardeveld; Niemeijer, Jakubiak, Monteiro; Kuwas, Vermeij en Peterson (Navrátil/78).
ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Pinas (N.Kuipers/87), B.Kuipers; Bakker, El Khayati (Gorter/ 78), Immers; Becker, Johnsen en Hooi (Falkenburg/58).

Historie
Heracles (1903) en ADO (1905) vochten in hun bestaan in totaal 98 duels uit. Historisch gezien was 1941 daarvan het belangrijkste jaar toen de districtskampioenen ADO, Be Quick Groningen, PSV en VSV (nu Telstar) streden om de nationale titel. ADO was op doelgemiddelde toen de mindere tegen Heracles. De Almeloërs behaalden uiteindelijk, na eerder in 1927, haar tweede nationale kampioenschap door zes van de acht wedstrijden te winnen waaronder twee tegen PSV met liefst 5-1 en 6-1.
In 1954 werd gestart met (semi) profvoetbal. Lang was de NVB onwillig, maar steeds meer clubs schoven geld onder de tafel door en de 'groten' waren maar wa welkom in het buitenland.
Onderling voert ADO de boventoon over Heracles door in al die wedstrijden 16 keer meer te scoren dan Heracles, hetgeen zes winstpartijen meer opleverde.