21-01-2018

Koploper PSV mazzelt tegen Heracles Almelo

ALMELO – Het verhaal van de wedstrijd Heracles Almelo tegen koploper PSV is er een van de laatste speelseconden. Luuk de Jong voltrok in de laatste seconde het vonnis over de Heraclieden door de winnende 1-2 treffer in het doel van Castro te tikken. Scheidsrechter Jansen liet niet meer aftrappen.

In de eerste helft had PSV het betere van het spel. Toch was de eerste kans voor de Almeloërs maar Niemeijer, vrij voor het doel van Zoet, verslikte zich in de bal op maat van Vermeij. PSV zag daarop via Bergwijn en Mauro hun kansen gekeerd door Castro die ook de bal van de schoen van Lozano plukte.
Daarna beet Heracles meer van zich af via een vrije trap van Darri die net over schoot en Peterson die net naast het doel mikte. Even later dwong hij doelman Zoet gestrekt naar de linkerbovenhoek om zijn pegel van afstand onschadelijk te maken. Darri verzuimde even later de bal binnen te schieten na een combinatie tussen Peterson en de mee opgestoomde Beukers. De eerste helft leek in de beginstand te eindigen, maar in de slotseconden pakte PSV toch de voorsprong toen de bij de tweede paal staande De Jong een vrije trap voor de voeten van Bergwijn kopte en deze doelman Castro kansloos liet.

In de tweede helft was Heracles gelijkwaardig en gevaarlijker dan de Eindhovenaren. Vooral via de vleugels bleek het team van coach Philip Cocu kwetsbaar. Via de counter probeerde PSV meer afstand te nemen maar Castro bleek opnieuw op zijn post te staan, terwijl Lozano zij koptreffer zag afgekeurd wegens duwen. PSV had meer overtredingen nodig om Heracles van zich af te houden. Vooral Peterson en Darri zochten switchend het avontuur in aanvallende zin en Monteiro probeerde het van afstand maar schoot rakelings naast. Toen Darri door Vermeij de diepte werd ingestuurd, leek hij alleen door te kunnen gaan op doelman Zoet maar Arias ging daarbij te fel van leer volgens scheidsrechter Jansen. Een gele kaart was het gevolg en de bal op de stip waarbij Hardeveld onberispelijk doelman Zoet het nakijken gaf en Heracles op 1-1 zette.
De Heraclieden wilden meer en bleven aanvallen. Vooral Peterson was een plaag voor de defensie van de Eindhovenaren. Darri had de kans om de Almeloërs op voorsprong te zetten. Hij zette echter een stap teveel waardoor doelman Zoet hem alsnog een voet dwars kon zetten. Even later behoede Zoet zijn team opnieuw voor een achterstand door in een reflex de kopbal van Robin Pröpper onschadelijk te maken. De wedstrijd leek een zesde gelijkspel in de negentiende speelronde op te leveren, tot de voor Vermeij ingevallen Gladon al te nonchalant de bal in de voeten van  Brenet tikte waardoor deze de bal in de diepte kon geven. De voorzet van Gudmunsson was op maat, waarbij Luuk de Jong alsnog in minuut 94 het kleine gaatje vond om treffer 100 voor PSV te laten aantekenen. Gedesillusioneerd bleven de Heraclieden op het veld liggen terwijl scheidsrechter Jansen niet meer liet aftrappen en naar de kleedkamer wees. Het was de derde keer dat de koploper in deze competitie in blessuretijd alsnog de winst pakte en ook de zoveelste nederlaag van de Almeloërs in de slotfase.

Trainer Philip Cocu von zijn team dominant in de eerste helft met veel beweging. ‘Ik heb mijn spelers in de rust gewaarschuwd voor de kleine marge want dan blijft het tegen Heracles een wedstrijd. De penalty heb ik nog een op beeld bekeken maar die was onterecht. Daarna werd het een open wedstrijd met de betere kansen voor Heracles. Toch liet mijn team zien dat ook in de slotfase dan een wedstrijd gewonnen kan worden’.
Trainer John Stegeman vond de nederlaag zuur. ‘Mijn team moet beter beseffen dat wedstrijden tot en met het eindsignaal duren, ook bij de rust. Dat is nodig op punten binnen te halen. Over die twee doelpunten ben ik dus boos. Wel ben ik tevreden over hoe het verlies van de aanvoerder (Pelupessy / Sheffield W.)  is opgevangen en het PSV moeilijk hebben gemaakt’.

Heracles Almelo - PSV 1-2