28-07-2016

Heracles verspilt de kansen in Europees debuut

ALMELO – Heracles Almelo heeft in het Europees debuut tegen Fc Arouca, de nummer vijf van de Portugese competitie, verzuimd dik afstand te nemen. De dorpsclub van het gelijknamige stadje was naar Almelo gekomen voor een gelijkspel en dat kreeg het dan ook in de negentigste minuut toen Gegé zijn voorzet beroerd zag worden door linkerverdediger Robin Gosens waardoor de bal in het doel van Bram Castro verdween. Paul Gladon zag zijn treffer kort na rust als eerste Europese treffer van Heracles de boeken ingaan.  (1-1)

Vooraf aan de wedstrijd spiegelde trainer John Stegeman zijn kansen aan de wedstrijd AJAX – PAOK Saloniki maar de Portugezen lieten zelfs helemaal geen aanvallende aspiraties zien. Het was Heracles dat dat uit de startblokken schoot en al in de eerste minuut op 1-0 had moeten staan toen Zomer de bal diep gaf en Jaroslav Navratil zijn directe tegenstander Gegé verschalkte, oog in oog kwam met doelman Bracali maar verzuimde binnen te tikken. Zijn lob ging over het doel.
Heracles had het balbezit en creëerde kansen. Man of the match Pelupessy testte Bracali van afstand maar de Braziliaanse keeper tikte de bal uit de kruising. Bij Fc Arouca hadden Zequinha en Artur last van ‘vallende ziektes’ maar de Griekse scheidsrechter Kalogeropoulos negeerde het toneelspel en sprak Coulho flink toe toen deze Gladon aan de zijlijn onderuit schoffelde. Heracles had het betere van het spel maar vergat te scoren. Navratil schoot na een half uurtje in het zijnet nadat Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns het voorbereidende werk hadden gedaan. Te Wierik ging diep met de bal en bediende Bruns die Navratil bereikte waarna de pass op Gladon volgde. Zijn schot ging echter via een verdediger nipt over het doel van Bracali. Het waren de kansen voor Heracles in de eerste helft om afstand te nemen en daar stelden de Portugezen maar een kansje tegenover die door Ramon Zomer om zeep werd gebracht.

Na de hervatting in de tweede helft eenzelfde beeld waarin ook nieuweling Brandley Kuwas beter in zijn spel kwam. De eerste kans voor Heracles was via een volley van Gladon maar doelman Bracali hield zijn team op de been, net zoals in de eerste helft. Aan de zijkant negeerde de uiterst gespannen trainer Vidigal voortdurend gebarend het belijnde coach-vak waar de vierde official zijn handen vol aan had. Na acht minuten dan toch de verdiende voorsprong voor Heracles. Via Zomer en Pelupessy werd Navratil bereikt die de bal op maat gaf op Gladon. De Hoofddorper verzaakte niet en gaf Bracali het nakijken (1-0). Het publiek ging in het bijna volle Polman Stadion op de banken. Heracles bleef het betere van het spel houden en kreeg kansen om de voorsprong uit te bouwen. Kuwas verschalkte bijna Bracali met een inzet bij de eerste paal maar met kunst en vliegwerk werd een doelpunt voorkomen. Ook Gladon en opnieuw Kuwas kregen nog kansen maar Bracali hield zijn team in de race. In het laatste kwartier een voorzichtiger voetballend Heracles. Kennelijk hinkend op twee gedachten. De Portugezen trokken wat meer naar voren zonder dat dit leidde tot uitgespeelde kansen. Het kreeg wel het geluk aan haar zijde in de laatste minuut van de reguliere tijd. Rechterverdediger Gegé zette voor, Gosens toucheerde de bal licht, spits Gonzàlez ontnam doelman castro het zicht en tot schrik van alles wat Heracles een warm hart toedraagt, verdween de bal in het doel. De blessuretijd was tekort om alsnog een verdiende overwinning op de nieuwe scoreborden te zetten. maar niet te kort om trainer Vidigal op de valreep nog naar de tribune te verwijzen vanwege het veelvuldig verlaten van het coach-vak.

Heracles moet donderdag 5 augustus dus vol aan de bak in Arouca. Gelet op de thuiswedstrijd zijn er kansen maar liet Arouca wel het achterste van de tong zien?
Trainer Vidigal betoogde in zijn commentaar dat zijn team toch wel aanpassingsproblemen had met het kunstgras en ook erg zenuwachtig was. Volgen Vidigal zal zijn voornamelijk uit Brazilianen bestaande team in de thuiswedstrijd stukken beter presteren. Zijn verwijzing naar de tribune verweet hij aan spanning en passie. Ook dankte Vidigal de Almelose club voor  de fijne ontvangst en de goede organisatie.
Trainer John Stegeman was teleurgesteld over het resultaat; ‘Ik baal wel. Zeker de manier waarop we het hebben weggegeven. We hadden minstens met 3 à 4-0 moeten winnen. We hebben echter deze ervaring eerder opgedaan en ben er van overtuigd dat we ook in Portugal kunnen winnen.’
Stegeman noemde de wedstrijd desgevraagd toch een Europese ervaring. ‘De sfeer, de organisatie rondom, de tegenstander die anders voetbalt’, waren zijn opmerkingen. Heracles zal in de return vol aan de bak moeten om de volgende ronde te bereiken.

Heracles Almelo - Arouca 1-1