15-05-2016

Heracles maakt spektakel en bereikt play off finale

Oussama Tannane vertrok in de winterstop naar St. Etienne maar vierde het feestje wel mee

ALMELO – Na twee nederlagen op rij tegen FC Groningen werd de derde wedstrijd er een van de dood of de gladiolen. De eerste was de laatste competitiewedstrijd waarin FC Groningen alsnog de play offs om Europees voetbal bereikte met als tegenstander de Heraclieden.
De Groningers hadden donderdag een 2-1 voorsprong genomen  en dus hadden de Almeloërs thuis wat recht te zetten. Heracles was op volle oorlogssterkte en liet meteen blijken dat men voor de volle winst ging. Keer op keer golfden de aanvallen op het Groningse doel af waarin doelman Padt de noordelingen lang in de race hield voor een plek in de finale van de play offs. Het was linker spits Brahim Darri die Padt het eerste testte en nog in dezelfde minuut kwam hem de paal te hulp toen de jarige Joeey Pelupessy zijn schot op de paal zag eindigen. Ook spits Wout Weghorst kreeg voor de rust nog een kans maar hij kopte voorlangs het Groninger doel.
Na de rust opnieuw een Heracles dat beter en fanatieker speelde en de Groningers nauwelijks kansen gaf om het spel om te buigen. Toch kwamen de ‘stadjers’ op voorsprong via een snelle counter waarbij Rusnák de defensie te snel af was en doelman Castro het nakijken gaf.
Het was het sein voor de Heraclieden om nog massaler de aanval te zoeken terwijl het ‘alles of niets’ vanaf de tribunes klonk. Laatste man Ramon Zomer posteerde zich naast spits Weghorst om de luchtaanval te versterken en met resultaat. Hij was het die koppend de 1-1 liet aantekenen. Trainer Stegeman bracht via het inbrengen van Paul Gladon en Tim Breukers nog meer power maar ook Gladon zag zijn eerste kans om zeep gebracht door doelman Padt. Het duurde tot in de blessuretijd voordat Gladon de Heraclieden langszij bracht en zo de verlenging zeker stelde (2-1).
Ook die verlenging werd pompen of verzuipen en het was alleen de oud- Heraclied Bryan Linssen die de Almeloërs af en toe zorgen baarde.
Het was Weghorst die de Almeloërs op winst zette (3-1) en Darri die de Heraclieden in veilige haven bracht (4-1). De jarige Pelupessy zorgde nog voor het toefje slagroom met de 5-1 van afstand.
De scheidend Groningen-trainer Van de Looi vond de wedstrijd in ieder geval niet saai, roemde zijn doelman die zijn team lang in de race hield, maar vond de overwinning van de Almeloërs meer dan verdiend. Dat hij door de scheidsrechter naar de tribune werd verbannen, noemde hij teveel omdat hij op een nette manier de vierde man wees op niet bestrafte overtredingen aan de zijde van Heracles.
Heracles-trainer John Stegeman gaf te kennen dat zijn team maar met een missie aan de wedstrijd was begonnen en wel winnen om de finale van de play offs te bereiken. Een missie die slaagde door goed voetbal, teamkracht en gezond opportunisme in de ‘knotsgekke’ eindfase. Voor hem telt nu de voorbereiding op de finale tegen FC Utrecht dat PEC Zwolle afdroogde met 5-1.

Heracles Almelo – FC Groningen 5-1
(0-0)
0-1 Rusnák (63), 1-1 Zomer (83), 2-1 Gladon (93), 3-1 Weghorst (111), 4-1 Darri (115), 5-1 Pelupessy (119)

Fotoreportage: Harry Broeze