13-02-2016

AZ wint spektakelstuk van Heracles Almelo

Foto's: Harry Broeze

ALMELO – Er zal vrijdag al stevig gedebatteerd zijn bij de technische staf van Heracles over de invulling van de rechtsbackpositie. De revelatie van het seizoen Wout Droste kampt met een licht verrekte hamstring en ook vervanger Tim Breukers was nog niet wedstrijdfit. Trainer John Stegeman zocht de oplossing door Joey Pelupessy van het middenveld te halen om op rechts te spelen en Menno Heerkes mocht het vanaf de start op de vrij gekomen plek van Pelupessy proberen. Het pakte niet goed uit voor de Heraclieden. AZ zette vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Kuipers flink druk.  Heerkes kwam duidelijk snelheid in balbehandeling tekort en Pelupessy lag al in de derde minuut  aan de basis van het eerste Alkmaarse doelpunt door te kort op doelman Bram Castro terug te spelen. AZ-topscorer Vincent Janssen liet zich het buitenkansje niet ontgaan (0-1).
De eerste kans voor de Heraclieden kwam in de twaalfde minuut toen Brahim Darri naar binnen kapte en met rechts een poeier los liet op AZ-doelman Sergio Rochet die met een fraaie safe zijn doel schoon hield. In de omschakeling mistte AZ’er Alireza Jahanbakhsh het doel van Bram Castro op een haar. Nog geen minuut later plukte Castro een hoge voorzet uit de lucht voor een van de Noordhollandse spitsen gevaarlijk kon worden.
Heracles kreeg langzaam meer grip op het duel hetgeen uitmondde op een doelpunt van Weghorst maar scheidsrechter Kuipers constateerde dat de AZ-verdediger op de doellijn het buitenspel niet ophief omdat doelman Rochet zich voor Weghorst bevond.
Na dik een half uur spelen ging Pelupessy, toch wat onwennig op zijn positie, opnieuw in de fout door de bijna doorgebroken Dabney dos Santos aan te tikken. Vanaf de stip mocht Markus Henriksen het tweede Alkmaarse doelpunt laten aantekenen (0-2).  Trainer Stegeman offerde daarop Heerkes ten faveure van Dario Vujicevic maar het voorkwam niet dat Overeem de 0-3 liet aantekenen. Direct na de spelhervatting kopte Thomas Bruns naast uit een voorzet van Darri. Even later schoot Darri zelf over. Na bijna veertig minuten kwam Heracles toch op 1-3 omdat Bruns met een hard geplaatst afstandsschot de Alkmaarse doelman Rochet geen schijn van kans gaf. Op slag van rust voorkwam doelman Rochet in een reflex de Almelose aansluittreffer door de van dichtbij ingekopte bal van de mee opgekomen Mike te Wierik te pareren.

‘Het spel is nog niet gespeeld’, constateerde NOS-analyticus Youri Mulder  dan ook terecht in de rust. Toch kwam het eerste doelpunt in de tweede helft weer op naam van AZ. De mee verdedigende spits Weghorst kopte bij een corner de bal in de voeten van Jahanbakhsh die flink uithaalde en de bal door een mêlee van spelers in het doel van Castro zag verdwijnen (1-4). Heracles bleef echter de aanval zoeken en kwam op 2-4 toen Darri de mee opgekomen Mark-Jan Fledderus bediende. Deze kapte zijn directe tegenstander uit en schoot met zijn ‘slechte’ rechterbeen prima in. In de minuten daarna verzuimde AZ tot twee keer toe het spel ‘dood’ te maken en dat werd na een snelle break afgestraft door een fraai doelpunt van Weghorst (3-4). Nog geen minuut later voorkwam doelman Rochet de gelijkmaker door een kopbal van Ramon Zomer onschadelijk te maken.
Vijf minuten later kwam AZ gelukkig op 3-5 toen Bruns zijn tweede doelpunt van de avond liet aantekenen. Dit keer echter in eigen doel uit een corner van AZ. Met nog 10 minuten op de klok was toen feitelijk het spel gespeeld en telde het doelpunt van ex- Heraclied Ben Rienstra alleen nog voor de statistiek.

Al met al een spektakelstuk constateerden de trainers John van de Brom (AZ) en John Stegeman na afloop. ‘Wat een wedstrijd. Wat wij willen is spektakel bieden maar dit was wel het beste tot nu toe tegen een ploeg die volgens mij terecht op de derde plek staat. We maken een goeie serie, raken beter op elkaar ingespeeld maar hebben het ons zelf ook nog moeilijk gemaakt’, zei Van de Brom.
Heracles-trainer John Stegeman kon zich voorstellen dat de neutrale toeschouwer een fraai duel heeft gezien maar toonde ook zelfkritiek. ‘Zes doelpunten tegen mag niet in een thuiswedstrijd. We hebben AZ in het zadel geholpen door persoonlijke fouten. Er is er echter maar één die het echt fout heeft gedaan en dat is John’, zei Stegeman die daarmee op zichzelf doelde met zijn keuze voor Heerkes en het verzetten van Pelupessy naar de rechtsbackpositie. Terecht gaf Stegeman zijn team complimenten. ‘Het team bleef vechten, kwam een paar keer terug en kwam bijna gelijk, maar zes tegen mag niet. Een groot compliment ook voor het publiek dat mijn team steunde tot en met’, aldus Stegeman die zijn team nu moet klaarstomen voor het zware uitduel tegen koploper PSV.

Heracles Almelo – AZ Alkmaar 3-6
(1-3)
0-1 Janssen (3), 0-2 Henriksen (32/strafschop), 0-3 Van Overeem (34), 1-3 Bruns (39), 1-4 Jahanbakhsh (64), 2-4 Fledderus (67), 3-4 Weghorst (74), 3-5 Bruns (80/eigen doel), 3-6 Rienstra (84).

Fotoreportage: Harry Broeze