Sportberichten


Plaatsing  
 
17-12-2015  

KPN Marathon Cup op IJsbaan Twente


Marleen Molenaar voert het peloton aan
 

ENSCHEDE - Thuiswedstrijden zijn zeldzaam voor Anneke Peters en Marleen Molenaar. De twee marathonschaatssters zijn daarvoor aangewezen op de races op het ijs van Enschede. Zondag 20 december is het zover. Dan komt het peloton voor de elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup naar de baan in Enschede.

Voor Marleen Molenaar is dat met recht een thuiswedstrijd. IJsbaan Twente ligt zo ongeveer in haar achtertuin. Als de rijdster uit team Lasaulec zondag naar de baan gaat, doet ze dat zelfs op de fiets. “Maximaal tien minuten rijden”, zegt de 28-jarige marathonschaatsster lachend. Ze is dan ook vaak op het ijs te vinden. “Eigenlijk altijd sinds de baan geopend is. Voorheen trainden we vaak in Deventer, maar dit is ideaal. Een topbaan bovendien.”
Voor Anneke Peters is het allemaal net ietsje verder weg. Peters (25) woont in Hengelo, maar naar de maatstaven van de marathonschaatsers is eigenlijk ook dat ‘om de hoek’. Vorig seizoen reed ze nog zij aan zij met Molenaar voor team Koga, nu heeft ze eigenlijk allemaal nieuwe ploeggenoten in haar team. En niet de minsten. Daniëlle Lissenberg, Carla Ketellapper-Zielman en Yvonne Spigt veroverden allemaal al één of meerdere nationale titels op het hoogste niveau. Lissenberg is zelfs de meest succesvolle marathonschaatsster aller tijden. “Een topteam met meiden waar ik veel van kan leren”, stelt Peters.
Zowel Molenaar als Peters kijkt uit naar de wedstrijd in Enschede. “Het is zeker een speciale race”, vindt Molenaar, die nu al weet dat ze voldoende fans langs het ijs zal hebben. “De mensen hier bij IJsclub Haaksbergen leven echt mee en er zullen er veel langs de kant staan. Daar gaan we toch nog even extra onze best voor doen.”
Anneke Peters heeft nog een ander probleempje. Zij moet in Enschede eerst maar eens proberen overeind te blijven. Dat lukte de laatste keren maar matig. Steeds was er voor haar een voortijdig einde aan de wedstrijd op het voor haar toch zo vertrouwde ijs. “Eigenlijk ben ik tot nu toe elke wedstrijd in Enschede nog onderuit gegaan, gewoon van de zenuwen. Dus eerst maar eens blijven staan.”
De twee houden zich staande in een peloton waarvan het niveau elk jaar hoger is. Want er rijden inmiddels behoorlijk wat toppers mee in die grote groep. Wat te denken van Carien Kleibeuker? Winnares van Olympisch brons op de vijf kilometer en sinds vorige week ook houdster van het werelduurrecord. Of haar ploeggenotes Heather Richardson en Irene Schouten? De laatste is niet zomaar wereldkampioene mass-start, terwijl Richardson niet alleen sinds deze zomer ‘mevrouw Bergsma’ is, maar onlangs ook nog eens het wereldrecord pakte op de 1500 meter. En ze komen allemaal naar Breda.
Dat geldt ook voor Janneke Ensing, de sterke leidster in het klassement. En voor de rappe Italiaanse Francesca Lollobrigida, of de talenten Lisa van der Geest en Iris van der Stelt. De ervaren Elma de Vries is ook altijd iemand om rekening mee te houden.

De wedstrijden van de mannen zijn de laatste jaren een garantie voor spektakel. Elk seizoen gaat het nog harder en de snelheden zijn inmiddels soms absurd. “Soms is het niet leuk meer”, bekent Bob de Vries. Zelfs de man die onlangs in Salt Lake City nog de derde tijd ooit gereden op de tien kilometer realiseerde, heeft soms moeite het allemaal bij te houden. “Je hebt nooit meer een momentje rust in het peloton. Het is springen, springen, springen. En je moet mee, een keuze is er niet.”
Zo herbergt het peloton vele toppers. Allemaal mannen die in een hels tempo de 125 ronden afwerken. Zoals Gary Hekman, tweevoudig winnaar al dit seizoen. Een beul van een vent met bovenbenen waarin er van de meeste mensen gewoon twee passen. Jorrit Bergsma natuurlijk, de regerend Olympisch kampioen op de tien kilometer en misschien zelfs de beste marathonschaatser op aarde.
Smaakmaker Frank Vreugdenhil, en de rappe Italiaan Fabio Francolini, niet voor niets bijgenaamd ‘la Ferrari’. Klassementsleider Ingmar Berga, de sterke Simon Schouten, avonturier Jouke Hoogeveen, de jonge Robert Post. En natuurlijk Evert Hoolwerf, het talent dat onder de vleugels van Anema tot bloei. En ze zorgen allemaal voor het spektakel dat de marathonrijders bieden. Vijftig kilometer lang actie met demarrages, achtervolgingen, valpartijen en ploegenspel.
Mis het spektakel van de schaatsers met de lange adem niet. Kom zondag 20 december naar IJsbaan Twente in Enschede voor 125 ronden lang actie. Om 18.00 uur start de eerste marathon. De Beloften rijden dan 100 ronden. Om 19.30 volgen de Dames met een race over 70 ronden. Om 20.30 uur is het tijd voor de hoofdschotel, de heren Topdivisie, die 125 ronden rijden.

Volgende wedstrijden KPN Marathon Cup:
6 januari:        KPN Marathon Cup 12 Assen
9 januari:        KPN marathon Cup 13 Eindhoven
10 januari:      KPN Marathon Cup 14 Tilburg
 

Archief
Terug naar vorige pagina