Sportberichten


Plaatsing  
 
12-11-2015  

Oud- springruiter Jan Maathuis overleden

 

GEESTEREN – Oud- springruiter en nationaal kampioen Jan Maathuis uit Geesteren is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Maathuis was opgenomen in het Medisch Spectrum Twente te Enschede.
Maathuis behaalde in zijn actieve sportcarrière zeven nationale titels. Één bij de dressuur en zes bij het springen. Zijn toppaarden waren o.a. Troongraaf, Troongravin en Dolman. Destijds was hij dan ook een vaste waarde voor de nationale springequipe  en behaalde vele internationale successen. Hij dreef zijn handelsstal ‘Mensman’ zoals de bijnaam luidde, tot grote bloei maar dat verwaterde in latere jaren toen andere coryfeeën het stokje overnamen. Oud- Europees kampioen en latere bondscoach Johan Heins was jaren verbonden aan de stal van Maathuis, voordat hij naar stal Zangersheide van de schatrijke Limburger Leon Melchior vertrok in het Belgische Lanaken. Heins heeft nu een succesvolle handelsstal bij De Wijk. Andere topruiters die de kneepjes van het vak leerden bij Maathuis zijn o.a. Roelof Bril en de gebroeders, Wim, Ben en Gerco Schröder. 
Maathuis importeerde in vroegere jaren paarden uit geheel Europa en was daarmee toen de grootste leverancier van paarden in de landelijke ruitersport. Het bracht hem in onmin met de Oostenrijkse belastingdienst waar hij tijdens een internationale wedstrijd werd opgepakt en vastgezet. De puissant rijke Limburger Melchior en equipegenoot in het nationale team telde ter plekke de flappen neer om Maathuis weer uit het ‘gevang’ vrij te krijgen. Saillant in deze dat gisteren de familie Melchior bekend maakte dat Leon Melchior op 88-jarige leeftijd is overleden.
Maathuis was ook de grondlegger van het CSI Twente op de erven ‘Mensman’ in Geesteren en naar voorbeeld van de toen al in de ruitersport bekende Almelose Ruiterdagen. Het bestuurlijke stokje bij het CSI Twente werd later overgenomen door zijn broer Gerard.  Jan Maathuis is 76 jaar geworden. 

< Jan Maathuis † 12-11-2015 en Jan Maathuis met Dolman tijdens het CHIO Rotterdam in 1972
(Foto’s: CSI Twente en Stal Maathuis)

Archief
Terug naar vorige pagina