Sportberichten


Plaatsing  
 
11-10-2015  

Wilson wint Military Boekelo, Naber het NK


Alice Naber-Lozeman prolongeerde haar nationale titel in Boekelo
Foto: Naber-Lozeman
 

BOEKELO - De zege in het individuele klassement van de military van de Miltary Boekelo-Enschede ging naar de Britse Nicola Wilson met de in Nederland gefokte Bulana. Dankzij een foutloos springparcours klom zij op naar de eerste plek.
Bulana (Tygo x Furore) is gefokt door Sietse van Dellen uit Opende en werd als veulen op de Start Sale in Drachten geveild. Het paard werd daar aangekocht door stal Schuttert uit Ommen, die de merrie als vijfjarige verkocht aan dierenarts Jan Greve, die haar op zijn beurt doorverkocht aan de Britse talent scout Judy Bradwell. Zij zorgde er voor dat Bulana uiteindelijk bij Nicola terecht kwam en zo heeft deze Britse zege toch een Nederlands randje.
De Australiër Christopher Burtun, die aan de cross aan de leiding ging, merkte dat zijn paard Monarchs Excvlusive vier palen uit de lepels wierp tijdens de afsluitende springproef en hij zakte naar de 14e plek in de eindstand. De Nieuw Zeelander Jesse Campbell, die tweede stond in het klassement, duikelde op de met zon overgoten springpiste die werd omzoomd door zeker 6.000 mensen nog verder in het klassement en vond zich zelf terug met Kaapachino op de 26e plaats, terwijl de Fransman Astier Nicolas met Spes Addit'Or met twee springfouten terugviel van het brons naar de negende plek. De Nieuw Zeelander Blyth Tait rukte met de fantastisch springende Xantus op naar de tweede plaats en de Britse Christina Cook eindigde als derde met Billy the Red. Daarmee werd weer een duidelijk onderstreept dat in een eventingwedstrijd de balans pas kan worden opgemaakt als de laatste ruiter over de eindstreep is gereden.

NK Eventing
Alice Naber-Lozeman is er vanmiddag in geslaagd haar Nederlandse eventing titel te prolongeren. In Boekelo eindigde de amazone als beste Nederlander in de internationale driesterren wedstrijd en mag zich voor het derde jaar op rij Nederlands kampioen noemen.

Na dressuur en cross stond Andrew Heffernan (Cheshire Gbr) nog op minimale voorsprong voor Naber in de ranglijst van het NK. Millthyme Corolla, het paard van Heffernan, staat echter niet bekend als een heel voorzichtige springpaard en kreeg ook nu in Boekelo teveel fouten. Ook Alice Naber (Biddinghuizen) bleef niet foutloos in het afsluitende springen, maar deed het wel beter en won haar derde titel op rij met ACSI Peter Parker. In de internationale wedstrijd eindigde de combinatie op plaats 19.
Naber is uiteraard blij met haar trouwe partner ACSI Peter Parker die ook nog eens voor de vierde jaar foutloos bleef in de cross van Boekelo. “Hij doet altijd zo enorm zijn best, hij wil gewoon altijd voor je werken, dat is ook zijn grootste kwaliteit”, roemt Naber haar 13-jarige paard. “Ik ben echt trots op hem, hij deed het toch maar weer. Dit is het vierde jaar op rij dat hij foutloos de cross van Boekelo aflegt en hij gaat weer fit en gezond mee naar huis. Jammer dat we niet foutloos bleven in het springen, maar verder ben ik super tevreden.”

Achter Naber eindigde Andrew Heffernan met zijn Olympische troef van Londen Millthyme Corolla als tweede in het kampioenschap en op plaats 32 in de wedstrijd. Heffernan was blij dat zijn merrie weer terug was op dit niveau. “Het afgelopen seizoen had ze de nodige blessures en tegenslag, ik ben blij dat ze nu weer zo presteert”, vertelt de in Engeland wonende steunpilaar van het Nederlandse team.
Naber en Heffernan waren de enige Nederlanders die de wedstrijd uitreden en het brons op het NK kon dus niet worden uitgereikt.

De landenwedstrijd die onderdeel uitmaakt van de serie FEI Nations Cup wedstrijden werd in Boekelo gewonnen door Ierland. Nederland kreeg, net als veel andere landen, geen compleet team aan de finish in Boekelo, maar wist in de serie toch als vijfde te eindigen.

Directeur topsport van de KNHS Maarten van der Heijden is tevreden met de prestaties van de ruiters van bondscoach Martin Lips. Van der Heijden: “Voor dit seizoen hadden we samen met sportkoepel NOC*NSF verschillende doelen gesteld. In de eerste plaats goed presteren op vier sterren wedstrijden en daarna om met het team top zes te rijden op het EK en bij de beste vijf te eindigen in de Nations Cup serie 2015. Verschillende Nederlandse combinaties hebben goed gepresteerd op de viersterren wedstrijden van Badminton en Luhmühlen, op het EK werden we vierde en nu vijfde. De doelen zijn dus gehaald. Het was jammer dat we in Boekelo te maken kregen met de nodige pech waardoor er maar weinig Nederlandse combinaties de wedstrijd uitreden. In het voortraject vielen er in de laatste dagen  een paar combinaties af en hier in Boekelo konden Tim Lips wegens ziekte en Merel Blom wegens een niet helemaal fit paard niet van start in de cross. Door het hele jaar heen hebben we ons echter stabiel getoond en daardoor die vijfde plaats in de Nations Cup veiliggesteld. Uiteraard werken we er ook hard aan om de groep ruiters en paarden op dit niveau te verbreden.”

UITSLAGEN
Individuele klassement
1. Nicola WILSON (GBR) - Bulana - 47,10
2. Blyth TAIT (NZL) - Xanthus III - 49,20
3. Kristina COOK (GBR) - Billy the Red - 50,50

19. Alice NABER-LOZEMAN (* NED) - ACSI Peter Parker - 61,80
32. Andrew HEFFERNAN (* NED) - Millthyme Corolla - 69,80

Landenwedstrijd
1. Ierland - 174,90
2. Verenigde Staten van Amerika - 197,00
3. Nieuw Zeeland - 198,90

Nederlands kampioenschap
1. Alice NABER-LOZEMAN (* NED) - ACSI Peter Parker - 61,80
2. Andrew HEFFERNAN (* NED) - Millthyme Corolla - 69,80

Bron: KNHS/Military Boekelo

 

Archief
Terug naar vorige pagina