23-09-2015

Boze Bosz, 12 keer geel, maar Heracles wint

Scheidsrechter Makkelie trok maar liefst twaalf gele kaarten waarvan er drie werden omgezet in rood.
Vitesse - geel: Ibarra (2x), Nakamba (2x), Kashia (2x), Leerdam, Veldhuizen.
Heracles - geel: Bruns, Bell Hassani, Weghorst, Tannane

Vitesse-trainer Peter Bosz werd naar de tribune verbannen, maar weigerde aanvankelijk hetgeen Makkelie noopte tot een 'cooling down'. De in Almelo wonende trainer kan een stevig rapport tegemoet zien vanwege herhaalde aanmerkingen op de leiding!

ALMELO – Ruim 10.500 bezoekers beleefden een ware spektakelavond met de bekerwedstrijd Heracles Almelo tegen Vitesse. Scheidsrechter Makkelie stuurde Vitesse-trainer Peter Bosz naar de tribune, staakte de wedstrijd tijdelijk en trok maar liefst twaalf gele kaarten waarbij drie Arnhemmers van het veld werden gestuurd. Alleen daarom wist Heracles Almelo uiteindelijk in de verlenging de 4-1 winst binnen te halen en zich te plaatsen voor de volgende ronde om de KNVB Beker.

De wedstrijd begon met kleine kansjes aan beide zijden waarbij Vitesse het beste spel liet zien. Het was Oliinyk die na een kwartiertje Heracles-doelman Castro het na kijken gaf met een strak schot via de lat, waardoor de Arnhemmers verdiend op voorsprong kwamen (0-1).
Vitesse heerste op het middenveld en Heracles wist daar slechts individuele acties tegenover te zetten waarbij doelman Veldhuizen geen krimp gaf. ‘Het was veruit de beste wedstrijd die Vitesse speelde’, zei trainer Peter Bosz er over na deze bizarre wedstrijd.

Na de rust trok Vitesse weer ten aanval waarbij doelman Castro twee keer handelend moest optreden om een grotere achterstand te voorkomen maar toen scheidsrechter Makkelie met een tweede gele kaart Vitesse-speler Ibarra van het veld stuurde, kantelde het tij en kreeg Heracles wat grip op de wedstrijd. Nakamba was de tweede Arnhemmer die voor de tweede keer geel kreeg zodat Vitesse met nog 10 minuten op de klok veelvuldig vertragingstactieken toepaste en de irritatie toenam. Toen ook nog trainer Bosz commentaar leverde langs de kant, was scheidsrechter Makkelie het zat en stuurde hem naar de tribune. Bosz maakte echter geen aanstalten om te vertrekken waardoor Makkelie beide teams de kleedkamer instuurde.

Na de ‘cooling down’ liet Makkelie weer 10 minuten speeltijd op de klok zetten. Tien minuten waarin Heracles de bal naar voren pompte, Arnhemmer Kashia een tweede gele kaart kreeg en Tannane mistte vanaf de stip. Vitesse leek met acht man de voorsprong over de streep te trekken maar invaller Gosens bezorgde Heracles met een strak diagonaal schot toch nog de gelijkmaker in blessuretijd.
Vitesse poogde in de verlenging van twee keer een kwartier met acht man de stand gelijk te houden door met vijf man op rij de laatste linie voor doelman Veldhuizen te vormen. Het mocht niet baten. Makkelie gaf opnieuw een strafschop toen Vitesse-verdediger Leerdam Heracles-spits Weghorst tegen de grond duwde, waardoor Tannane zijn misser uit de reguliere speeltijd goed kon maken (2-1). Het kostte Tannane wel geel omdat hij uit pure frustratie zijn shirt uittrok. Invaller Gladon tekende de 3-1 aan en spits Weghorst zorgde voor de 4-1 eindstand in deze bizarre wedstrijd waarover Vitesse-speler Leerdam (ook al geel) na afloop verkondigde dat Vitesse niet tegen Heracles had gespeeld maar tegen scheidsrechter Makkelie.
Heracles-trainer John Stegeman bleef kort in zijn visie met de opmerking; ‘Blij dat we door zijn maar dat is het wel zo’n beetje’. De Heraclieden waren dus blij met de overwinning maar assistent-trainer Hendrie Kruzen - vorig seizoen nog in Arnhemse dienst – erkende dat Vitesse aanvankelijk in volle bezetting het beste van het spel had.

Heracles Almelo – Vitesse 4-1 (0-1)
1
7’ Oliynyk 0-1, 90+3 Gosens 1-1, 93’ Tannane (pen.) 2-1, 100’ Gladon 3-1, 113’ Weghorst 4-1