Sportberichten


Plaatsing  
 
09-05-2015  

Uitgerekend Maaskant over competitievervalsing


Robert Maaskant en Milos Zukanovic. De Kroaat is inmiddels al weer weg bij NAC dat niet aan de salarisverplichting voor werknemers van buiten de EU kon voldoen. Zukanovic speelde derhalve een paar wedstrijden mee op ‘amateurbasis’. Alleen dat laatste al is een extra onderzoek waard onder het motto; “Wie betaalde Zukanovic voor de korte periode bij NAC?”
 

BREDA- Uitgerekend NAC-trainer Robert Maaskant stelt dat het uitstellen van de wedstrijd Feyenoord-Vitesse van zondag naar maandag competitievervalsing is in het nadeel van NAC dat zelf zondag tegen AZ speelt. AZ en Feyenoord strijden beiden nog om de derde plek in de eredivisie.
"Je kan een scenario bedenken waarin Feyenoord met 3-0 voorstaat na een kwartier", aldus Maaskant bij Omroep Brabant. "Dan is de drive er toch een beetje uit bij AZ. Ik vind het een heel slechte zaak dat het zo loopt. Ik snap alle belangen wel, dat de politie meer wil verdienen en dat is ze allemaal gegund. Ik vind alleen dat ze een verkeerde 'tool' gebruiken."

Over verkeerde 'tool' gesproken, Maaskant mag dan wel een heel klein beetje gelijk hebben, het hardop roepen van competitievervalsing is in dit geval een gotspe. Uitgerekend NAC stelde in de wedstrijden tegen Willem II (25 januari 2015), Excelsior (31 januari 2015) en PSV (3 februari 2015) de niet speelgerechtigde Milos Zukanovic op.
Zukanovic kwam in januari over van de Servische club FK Crvena Zvezda en heeft de Kroatische nationaliteit. Wettelijk geldt dat werkgevers voor werknemers met de Kroatische nationaliteit over een tewerkstellingsvergunning moeten beschikken. Zukanovic had deze vergunning niet. In voornoemde wedstrijden behaalde NAC twee punten door gelijke spelen tegen Willem II en Excelsior. De KNVB stelde wel een onderzoek in maar liet het tot nu toe bij een geldboete van 7.500 euro omdat de voornoemde tegenstanders geen bezwaren aantekenden om de wedstrijd over te spelen. Normaliter worden de wedstrijden ongeldig verklaard of punten in mindering gebracht.

Zo kreeg amateurclub Barendrecht enkele seizoenen geleden tien en naderhand zes punten in mindering in de topklasse vanwege het opstellen van de niet speelgerechtigde Marvin van der Pluijm, PSV werd in 2007 uit de KNVB-beker genomen (na het opstellen van Manuel da Costa) en Kaapverdië werd uit de WK-kwalificatie gehaald na het opstellen van een niet speelgerechtigde speler.
De ‘bevoordeling’ van NAC kan in dit geval groot nadeel opleveren voor Excelsior dat nog met NAC gewisseld is in een strijd om de nacompetitie om degradatie te ontlopen.

Archief
Terug naar vorige pagina