Sportberichten


Plaatsing  
 
23-02-2015  

Moniek Kleinsman gaat voor een fit Overijssel

 

ALBERGEN - De Twentse ex-topsportschaatster Moniek Kleinsman zet haar eerste schreden in de politiek. Haar missie een fit Overijssel. Als ambassadrice van het Jeugdsportfonds Overijssel overhandigde zij onlangs in Enschede het boek over het Jeugdsportfonds aan partijgenoten Annie Schreijer-Pierik (CDA-Europarlementariër) en Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid CDA). Zelf staat Kleinsman op een schier onverkiesbare zesentwintigste plaats op de CDA-lijst voor de provinciale verkiezingen. Toch wil ze haar ambitie voor een fit Overijssel waarmaken. Haar grote voorbeeld Annie Schreijer-Pierik die met ruim 113.000 voorkeurstemmen tot Europarlementariër werd verkozen. Kleinsman gaat dus op jacht naar voorkeurstemmen om een zetel in Zwolle te bemachtigen.

Als drijfveer geldt dat bijna de helft van de 12- tot 16-jarigen niet voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren. De groep van 16- tot 20-jarigen voldoet daarbij iets vaker aan die norm. Moniek Kleinsman: “Diverse programma’s op het gebied van leefstijl hebben er toe geleid dat er een lichte stijging is waar te nemen aan het aantal mensen dat is gaan bewegen. Bij de jeugd valt er echter nog een grote slag te maken en daar wil ik me hard voor maken. Uit de vijfde landelijke groeistudie van TNO blijkt dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen last heeft van overgewicht of obesitas. Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Het is belangrijk dat we overgewicht bij kinderen al in een vroeg stadium voorkomen. Niet alleen voor de gezondheid van die kinderen zelf, ook vanwege de zorgkosten. Een toename van mensen met overgewicht jaagt de zorgkosten flink omhoog.”

Om succesvol in te kunnen grijpen bij de jeugd is het belangrijk dat alle partijen in de omgeving van de ouders en kinderen meedoen. Het realiseren van een gezonde leefstijl betekent in de praktijk het bevorderen van gezond eten, voldoende beweging, genoeg slaap en het gezond opvoeden van kinderen. Daarbij kan iedereen in de omgeving een bijdrage leveren. Het Jeugdsportfonds is daarbij een belangrijke ondersteunende factor voor kinderen van minima om te kunnen sporten. Kleinsman: “Sport is een verbindende factor in de maatschappij. Het is mijn missie om Overijssel de komende vier jaar fitter te maken, met de jeugd als speerpunt.”
Op 9 maart is Moniek Kleinsman daarom actief tijdens de bijeenkomst ‘Fietsprovincie Overijssel’ en op 11 maart is ze actief bij de Tukkers in haar huidige woonplaats Albergen.

Archief
Terug naar vorige pagina