Sportberichten


Plaatsing  
 
24-11-2012  

Gerco Schröder tweede in GCT finale Abu Dhabi


Gerco Schröder werd met Eurocommerce London tweede tijdens Global Champions Tour finale.
Foto: GCT
 

Van de 41 starters wisten elf combinaties de eerste manche foutloos te overwinnen. In de tweede omloop waren dat er vijf, maar slechts twee hadden in beide manches alle palen en planken op hun plek laten liggen en streden in een barrage om de 132.000 euro grote hoofdprijs. Schröder moest als eerste van start en zette een goede tijd neer, waar even later Offel exact 0.08 sec. onder wist te duiken. Voor Offel de hoofdprijs en voor Gerco Schröder 80.000 euro.
"Het liep voor ons extra in zowel de eerste als in de tweede manche. London sprong werkelijk fantastisch. Op zich was de eerste manche niet extreem zwaar, maar in de tweede ronde werden er toch veel fouten gemaakt. Zo werd Nick Skelton zandruiter nadat Big Star plotsklaps stopte", vertelde Schröder. In de barrage ging Gerco als eerste van start. "Misschien had ik in de lijn naar de dubbel iets meer tempo kunnen maken. Dat heb ik niet gedaan omdat Londen daar in de eerste manche de bovenste paal van de insprong toucheerde. Dat risico was me in de barrage om die reden iets te groot. Wel had ik achteraf de wending na de dubbel iets scherper kunnen rijden".

Harrie Smolders had met Exquis Walnut de Muze in de eerste manche één enkele strafpunt opgelopen voor het overschrijden van de toegestane tijd. Ook de Brit Michael Whitaker was met Antello Z tegen die ene strafpunt aangelopen. Omdat Whitaker in de tweede manche langzamer was dan Smolders eindigde Harrie als derde en Whitaker als vierde. "De tijd stond in de eerste manche krap en je kon nergens een binnendoor lijn pakken. Daarbij was het een lang parcours en ik kwam op het einde net iets te kort. Met elf foutloze combinaties dacht ik op voorhand tevreden te moeten zijn met een achtste plek. Gek genoeg werden er in de tweede manche veel fouten gemaakt, terwijl er minder tijdsdruk was en het parcours niet veel zwaarder was geworden", aldus Smolders. Toch denkt Harrie dat in die tweede manche de eerste ronde een rol meespeelde. "In de eerste manche stond alles op vooruit rijden gebouwd en was het lang. Ik denk dan ook dat het merendeel van de fouten zich laten verklaren door een zekere mate van vermoeidheid".

Opvallend is dat Eurocommerce Londen en Exquis Walnut de Muze niet alleen Nabab de Reve als vader hebben, maar beide paarden hebben ook een merrie die Chin Chin als vader heeft tot moeder.

Marc Houtzager (Rouveen) was in de eerste manche met Sterrehof's Tamino foutloos, maar noteerde in de tweede ronde twee springfouten, waardoor zij als elfde eindigden. "Voor mijn gevoel en dat van de veterinairen was Tamino helemaal hersteld van de lichte koliekaanval die hij donderdagavond kreeg. Als ik er niet honderd procent zeker van was geweest dat Tamino topfit aan deze wedstrijd was begonnen had ik me teruggetrokken", aldus Houtzager. Maikel van der Vleuten (Mierlo) noteerde met VDL Groep Verdi een springfout in de eerste manche en eindigde als 25ste.

In de eindstand van de Global Champions Tour kwam de Australische Edwina Alexander met Itôt du Chateau voor het tweede achtereenvolgende jaar als winnaar uit de bus. Zij liet de voormalige stalruiter van haar echtgenoot Jan Tops, de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Casall la Silla nipt achter zich. Beiden behaalde in de wedstrijd van vandaag één springfout in de eerste ronde. Door deze zege komt de totale winsom van de Australische amazone die in Valkenswaard woonachtig is in deze reeks wedstrijden op ruim 2.2 miljoen euro.

Jacob Melissen, KNHS

Uitslag finale Global Champions Tour (1.60m):
1) Katharina Offel (Ukr) - Fidji Island (For Feeling x Wanderer) - 0 / 0 / 0 - 37.19
2) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 0 / 0 -37.27
3) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) - 1 / 0
11) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Tamino (Numero Uno x Farmer) - 0 / 8
25) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Reve x Landgraf I) - 4

 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina