Sportberichten


Plaatsing  
 
19-04-2012  

Wereldprimeur TenCate voor Heracles Almelo


copyright 2012 TenCate
 

Sporttechnische en kwalitatieve eigenschappen
Een belangrijke verdere verbetering ten opzichte van de huidige generatie kunstgrasvelden betreft de sporttechnische eigenschappen. Bepaalde kunststofvezels kunnen na verloop van tijd door bijvoorbeeld langdurige belasting plat gaan liggen. Dit kan het veld behalve een verlies aan spelperformance een kunstmatige uitstraling bezorgen. De in de nieuwe constructie meegeweven elastische vezels blijven ondanks langdurige belasting veerkrachtig. Deze vezels nemen eveneens een deel van de functie van de infill over. Bepaalde vezels in die graspolletjes dekken de infill beter af. Het innovatieve matrixweefpatroon heeft bovendien een positief effect op de rotatieweerstand van de voeten van de speler.
Een groot bijkomend voordeel van de weeftechnologie is, dat het mogelijk losraken van vezels in het kunstgrasveld geheel tot het verleden behoort omdat de vezels in een matrixweefconstructie onlosmakelijk met de toplaag zijn verbonden. Dit aspect zal tevens de duurzaamheid van het kunstgrasveld ten goede komen.

Duurzaamheid en het milieu
De weeftechnologie van TenCate maakt het eenvoudiger om uitsluitend grondstoffen te gebruiken van dezelfde materiaalsoort, waardoor het veld in zijn geheel en tegen lage kosten kan worden gerecycled. Het nieuwe veld zal voldoen aan de strengste FIFA-normering teneinde op het hoogste niveau geschikt te zijn voor profvoetbalteams. 

Kenmerken van natuurgras

De optische kenmerken van het veld zijn sterk verbeterd. Voor een eredivisieclub is dat zeer belangrijk omdat wedstrijden op televisie worden uitgezonden. Voetbalvelden hebben een kunststof (polyolefine) infill nodig om de gewenste sporttechnische eigenschappen te realiseren. Het gebruik van (overmatige) infill wordt door spelers soms als storend ervaren. Het nieuwe concept betekent een duidelijke verbetering op dit punt omdat de samengestelde kunstgrasvezels de infill meer afdekken.
Het nieuwe veld bestaat uit dicht op elkaar geplaatste afzonderlijke 'graspollen', die bestaan uit vezels van verschillende structuur en samenstelling. Door de geavanceerde weeftechnologie kunnen meerdere grasgarens worden gecombineerd en worden de garens 'random' gepositioneerd in de toplaag. In tegenstelling tot de traditionele tufttechnologie kunnen de garens met deze nieuwe weeftechnologie in elke structuur en met wisselende afstanden in het veld worden geweven. Zo wordt streepvorming voorkomen en zal het veld een zeer natuurlijke uitstraling hebben. Tegelijkertijd wordt een optimaler balgedrag bereikt.

GreenFields®

De door TenCate geoctrooieerde constructie zoals die voor Heracles Almelo zal worden toegepast, zal als GreenFields® systeem worden vermarkt. TenCate zal de kunstgrasproducten op basis van deze weeftechnologie via meerdere partners aan de markt aanbieden, teneinde een brede geografische distributie te realiseren. Deze partners werken wereldwijd samen met gelieerde lokale installateurs.
'Vroeger kon een losliggend natuurgraspolletje de einduitslag nog in negatieve zin bepalen. We kunnen nu zeggen dat het polletje kunstgras zoals wij dat produceren in positieve zin het verschil zal maken', reageert Hugo de Vries, commercieel directeur van GreenFields. 'In tegenstelling tot het traditionele tuften kunnen wij met de nieuwe weeftechnologie grotere pollen kunstgras met een verschillende structuur en hoogte verwerken in de toplaag. Dit geeft een zeer natuurlijk effect, zonder de nadelen van een natuurgrasveld.'
Voor partijen als GreenFields, maar ook voor installateurs betekent het vermarkten van het weefconcept tevens een verlaging van het risico. Het product is door één partij als totaalproduct geproduceerd, met minder kritische productiestappen. Hugo de Vries: 'Het feit dat TenCate de verantwoordelijkheid heeft voor het totale productieproces betekent dat eindgebruikers een grotere mate van zekerheid hebben ten aanzien van performance en duurzaamheid van de toplaag. Ook GreenFields is continu bezig kunstgras te innoveren en kwalitatief te verbeteren.
Door intensieve samenwerking met TenCate is het innovatieproces versterkt'.

Koninklijke Ten Cate nv
Almelo, donderdag 19 april 2012

 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina