Sportberichten


Plaatsing  
 
01-04-2012  

Twents succes op KNHS Indoorkampioenschap


Tess Krabbe - KNHS Indoorkampioen klasse M
 

Kampioenschap klasse ZZ
In het KNHS Indoorkampioenschap van de klasse ZZ, dat werd gesponsord door de Rabobank, wisten zeven combinaties door te dringen tot de barrage. In die barrage probeerde de één na de ander een snelle foutloze rit te realiseren, maar tot de één na laatste starter, titelverdediger Alexander Vincentius (Heesch) faalde ieder. Vincentius stuurde zijn als dressuurpaard gefokte Zadarijke (San Remo x Havidoff) foutloos rond in een vlot gereden rit. De laatste starter, Dennis van den Brink, die in de merrie Ultra (v. Casall) een scherpe merrie heeft, wist relatief eenvoudig de tijd te verbeteren en kon zich even later laten huldigen als de nieuwe KNHS kampioen in de klasse ZZ. "Ik heb de KNHS titels in de klassen L, M en Z reeds op mijn naam staan en deze stond op mijn lijstje om ooit nog eens te winnen. Dat dit nu gelukt is, daar ben ik blij mee!", aldus de nieuwe kampioen.

In de eerste manche stond er een echt kampioenschapsparcours, waarin de hindernissen iets hoger als normaal waren gebouwd. Daarbij was het een typisch indoor parcours, waarin de hindernissen elkaar snel opvolgden. In de tweede manche waren de lijnen iets langer, waardoor het de ruiters net iets meer moeite kostte om de paarden optimaal verzameld te houden, zodat er nogal wat fouten werden gemaakt. Uiteindelijk bleven zeven combinaties foutloos en van hen was Dennis van den Brink niet alleen de snelste, maar bleef daarbij ook foutloos, waardoor hij op de hoogste trede van het ereschavot plaats mocht nemen. "Ik heb in Ultra een hele fijne merrie, die over een groot hart beschikt en ik denk dat zij één van de beste paarden is waarover ik op dit moment beschik. Voor ik de barrage reed had mijn moeder me verteld dat Alexander weliswaar foutloos had gereden, maar niet echt snel. Ik begon de barrage met een redelijk hoog tempo en toen ik richting de laatste reed hoorde ik vanaf de tribune dat ik het rustig aan kon doen. Daardoor kon ik Ultra even terug nemen voor de laatste hindernis, waardoor we daar ook heel gemakkelijk foutloos over heen sprongen", vertelde Dennis, die er van overtuigd is dat het NK Young Riders in Mierlo dit jaar voor Ultra iets te vroeg komt. "Ik hoop dat zij aan het einde van het buitenseizoen in staat is om relatief eenvoudig een 1.40 m. wedstrijd te lopen".

Alexander Vincentius was dik tevreden met zijn zilveren medaille. "Mijn paard is acht jaar jong en ik heb bewust een rustig barrageparcours gereden. Mijn doel als één na laatste starter was een foutloze rit in een vlotte tijd. Daarmee zou ik zeker van de tweede plaats zijn en daar was ik dik mee tevreden. Die aanpak is gelukt, want met Dennis na mij wist ik zeker dat hij altijd een snellere barragerit zou rijden dan ik". Volgens de ruiter uit Heesch, die in dezelfde Masterclass van Deurne zit als Bart Lips en ook binnenkort examen moet doen, kleefde zijn paard in de eerste manche iets aan het been, maar was Zadarijke in de tweede ronde veel scherper. "Toen ik de eerste manche liep was mijn indruk dat het een echt kampioenschapsparcours was en dat het een klus was om foutloos te blijven. Tijdens het rijden bleek ik eigenlijk heel gemakkelijk foutloos te kunnen blijven en dat was ook in de tweede omloop het geval. Dat ik nu als titelverdediger als tweede ben geëindigd geeft me een goed gevoel, waardoor ik rustig ga doorwerken richting het NK junioren, dat eind april in Mierlo wordt verreden. Daar op het podium te staan is van nu mijn doel", aldus Vincentius.

De nieuwe kampioen Dennis van den Brink is achttien jaar jong, de nummer twee van dit kampioenschap is 17 jaar. De bronzen winnaar van dit kampioenschap werd Weite Oldenziel (Gieten), die 35 jaar is. Oldenziel werd derde met Valanta, die de springhengst Niveau als vader heeft. De vader van de moeder is de dressuurhengst Rossini, terwijl haar grootmoeder een tuigpaardhengst als vader heeft, waardoor alle smaken van de KWPN fokkerij in deze zeer goed springende merrie aanwezig zijn. In het dagelijks leven is Oldenziel directeur van de farmaceutische fabriek Offichem, die aan vijftig mensen werk biedt. "Ik heb een drukke werkweek, waardoor ik slechts driemaal per week, tussen neus en lippen door, anderhalf uur tijd heb om mijn vier paarden te rijden. Voor mij is het rijden van wedstrijden echt een hobby geworden. Daarom ben ik blij nu op het podium te staan met twee jongelui boven me, voor wie het rijden van springpaarden bijna een full time job is geworden. Om toch iets van wedstrijdritme te hebben opgedaan voor dit kampioenschap heb ik afgelopen weekeinde nog deelgenomen aan een wedstrijd. Het is ook wel eens bij me opgekomen om met de wedstrijdsport te stoppen, maar het paardenhart klopt nog zeer intens", aldus Weite Oldenziel, wiens broer Job, ook een succesvol ruiter, vanaf afgelopen vrijdag als afgestudeerd radioloog aan de slag mag.

Kampioenschap klasse Z
Het KNHS Indoorkampioenschap springen klasse Z, dat werd aangeboden door Subli, kende twee manches en een barrage. Voor die barrage wisten zich slechts twee combinaties te plaatsen. Joey Alberti uit het Limburgse Enighausen won de titelstrijd met Flip, voor Bart Lips (Hilvarenbeek) die Uzi Lana bereed, terwijl de op voorhand kansloos geachte Michiel de Ruyter uit Meerlo zeer verrassend het brons wist op te eisen met Stiphouts Caramella.

In de eerste manche wisten 13 combinaties het parcours foutloos te overwinnen en omdat de beste helft van het deelnemersveld terug mocht komen voor de tweede manche behoorde Michiel de Ruyter daar ook toe, omdat hij zich met één springfout en de snelste tijd van de vierfouters onder de deelnemers aan de tweede ronde had weten te scharen. Uiteindelijk bleek die snelle tijd in de eertse manche cruciaal, want omdat slechts twee ruiters over beide manches foutloos waren gebleven en De Ruyter in de tweede omloop met Stiphouts Caramella geen balk had weten aan te raken klom hij op naar de derde plek. "In de eerste manche sprong mijn paard niet zo goed als normaal, maar in de tweede was hij er weer helemaal bij en reed ik lekker rustig foutloos mijn parcours. Eerlijk gezegd had ik er gezien het grote aantal foutloze combinaties in de eerste manche niet opgerekend een plaatsje te bemachtigen op het ereschavot en brons te winnen", vertelde Michiel de Ruyter, voor wie Caramella wel het fijnste paard is dat hij ooit heeft bereden. "Caramella is extreem vlug en zeer wendbaar en werkt altijd super mee. Ik hoop dat ik dit paard dat nu tien jaar is nog enige tijd kan behouden", aldus de 19-jarige ruiter.

De kampioenstitel ging naar Joey Alberti, die sinds enige tijd in het Limburgse Enighausen een eigen trainingstal heeft. "Ik rijd vanaf mijn elfde pony en ben nu 33 jaar. Dit is voor het eerst in die 22 jaar dat ik op het podium sta. Het was altijd net niet", aldus Alberti. "Daarbij komt ook nog eens dat ik mij niet kan herinneren ooit aan deze kampioenschappen te hebben deelgenomen. Dit jaar vond ik dat ik mijn Z en ZZ paarden goed in vorm had en dacht: kom, laat ik het eens proberen", aldus de ruiter, die met enige tegenslagen te maken heeft gehad. "De zevenjarige Flip is eigendom van Hans Dinghs en met dit paard heb ik het gevoel overal overheen te kunnen. Aan de andere kant is dit paard niet de gemakkelijkste. Hij is van nature fanatiek en wil bijna te graag", aldus Alberti, die thuis 25 paarden in training heeft staan. In de barrage gingen Alberti en Flip er als de wiedeweerga vandoor. "In het verleden heb ik het in de barrages wel eens rustig aan gedaan, maar dat bracht me ook niets. Dus dacht ik: laat ik het eens proberen en dat pakte goed uit". Joey Alberti wil zich de komende maanden met Flip wil gaan voorbereiden op de strijd om de VION Cup en hoopt zich daar te kwalificeren voor het WK Jonge Springpaarden in Lanaken.

Bart Lips leek met Uzi Lana de titel voor het grijpen te hebben. Lips had gezien dat zijn enige concurrent in de barrage een fout had gemaakt en een foutloze rit zou voldoende zijn voor de titel. Lips ging goed van start, maar in het aanrijden van de dubbelsprong nam Uzi Lana zelf het initiatief en ging een halve galopsprong te vroeg weg, waardoor daar de eerste fout ontstond. "Hij werd me gewoon te sterk en ik was de controle kwijt. Die controle kreeg ik ook niet terug, waardoor we nog twee springfouten maakten. Dat sterk worden is één van de problemen waar ik met Uzi Lana tegenaan loop, waardoor het moeilijk is hem optimaal te verzamelen. In de eerste manche had ik alle controle en liep het parcours eigenlijk als vanzelf. In de tweede manche zaten een paar technische probleempjes, maar die wist ik redelijk eenvoudig op te lossen", aldus de 17-jarige Bart Lips, die in Deurne de Masterclass bezoekt en nu bezig is met zijn afrondende stage bij Bert Romp. "Voor mij komen nu de examens van de Masterclass in Deurne en daar ga ik u hard voor aan het werk"

Kampioenschap klasse M
Het spreekwoord "Vele laatsten zullen de eerste zijn" ging in de barrage van de strijd om het KNHS Indoorkampioenschap springen voor paarden in de klasse M niet op. Ook het gezegde "Het eerste gewin is katten gespin" deed ook geen opgeld. De 19-jarige tandartsassistente in opleiding Tess Krabbe uit de bij Ootmarsum gelegen vlek op de landkaart Agelo stuurde als eerste starter in deze barrage van de door Ernst en Young gesponsorde wedstrijd haar Zip Code (v. Quattro) naar de overwinning.

"Ik had de tweede startplaats geloot in de wedstrijd en was de eerste foutloze. Daarom mocht ik in de barrage het spits afbijten. Voor ik van start ging had ik absoluut geen last van spanning, maar toen ik voor mij gevoel een goede tijd had neergezet en nog 17 combinaties moest wachten kreeg ik wel last van spanning. Zou mijn tijd goed genoeg zijn of toch net niet. Gelukkig bleek mijn tijd toereikend en was ik aan het eind ruim een halve seconde sneller dan de als tweede eindigende Amanda Slagter (Veendam) met Vienna (v. Hattrick)", vertelde een duidelijk opgeluchte en blije Tess Krabbe. In de barrage wist Krabbe het verschil te maken met de concurrentie in de wending van de dubbelsprong naar de oorspronkelijke tweede hindernis. Daar reed zij heel sterk door de binnenbocht, waar anderen duidelijk meer ruimte nodig hadden. Mede omdat zij uitermate goed passend bij die tweede hindernis kwam wist zij de afstand naar de laatste hindernis heel gemakkelijk in vijf galopsprongen te overbruggen, wat resulteerde in de snelste tijd. "Ik wilde een vlotte en snelle rit rijden, zonder te jakkeren. Mijn paard is nu acht jaar en ik heb er geen behoefte aan om mijn paard op te offeren aan mijn ambities. Ik heb dit paard gekregen toen hij zes was en bekend stond als een boefje. Vanaf het eerste moment hadden wij een click met elkaar. Af en toe wil Zip Code nog wel eens ondeugend zijn, maar dat beschouw ik als een uiting van zijn karakter. Voor mij gaat hij door het vuur en werkt hij ongelooflijk mee", aldus de amazone, die vanaf komend weekend met dit paard in de klasse Z gaat starten, als er niemand komt die Zip Code wil kopen. "Ik rijd drie paarden en die zijn altijd te koop", aldus Krabbe, die hoopt binnenkort haar diploma tandartsassistente af te ronden met louter achten, omdat ze dan zonder loting de opleiding mondzorgkunde kan gaan volgen. "Voor mij is het halen van een diploma erg belangrijk, want ik vind de hippische sector een apart vak. Als je het daarin dan niet redt en je hebt geen diploma's, dan wordt het in je latere leven best lastig", aldus de kersverse kampioen in de klasse M.

Van de 49 starters plaatsten zich 18 voor de barrage. Dat hadden er gemakkelijk vier meer kunnen zijn, maar deze vier liepen in het basisparcours tegen een strafpunt aan voor het overschrijden van de tijd. Tess Krabbe won met Zip Code de wedstrijd, voor Amanda Slagter met Vienna, terwijl Kelly Nieuwerf met de van Elcaro afstammende Vasthi beslag legde op het brons.

Kampioenschap klasse L
In de openingsrubriek van zaterdag plaatsten zich maar liefst 28 van de 47 startende combinaties zich voor de barrage. Dat is een behoorlijk aantal, maar velen van deze 28 combinaties hadden dan ook een overdaad aan geluk in het basisparcours. In het mooie barrageparcours deelde de 17-jarige Bo Cranen (Boekel) met de zesjarige Cassius Clay (v. Cartano) een knock out uit aan de verzamelde concurrentie. Dat leverde haar niet alleen de titel op, maar ook een BMW.

"Gisteren zei mijn vader dat als ik kampioen zou worden ik van hem een BMW uit de 1 serie ga krijgen. Wel moet ik eerst mijn rijbewijs halen en even wachten tot hij een geschikte auto voor mij vindt. Mijn vader heeft een autoschadeherstelbedrijf en tussen de met schade aangeboden auto's zal vast wel een BMW van de 1 serie zitten", vertelde Bo Cranen. In de barrage eindigde de internationaal ervaren eventing amazone Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) met de door Marius Breuking uit Brummen gefokte Coral Estate Ayo (v. Timeless) op de tweede plaats. Fokker Breuking kon geen getuige van deze rit zijn, want zijn aanwezigheid werd vereist in de manege van de LR de IJsselruiters te Brummen, waar de KNHS Indoor kampioenschappen dressuur te gelijkertijd werden verreden. Edwin Oosterbroek (Losser) werd met Tuinpoint Zariska (v. Con Capitol) derde.

Voor de 17-jarige Bo Cranen was het voor het eerst dat zij mee mocht doen aan een KNHS kampioenschap. "Ik ben op mijn twaalfde begonnen met ponyrijden, maar heb toen nooit aan wedstrijden mee gedaan. Cassius Clay hebben we drie jaar geleden gekocht. We zochten een springpaard en met hem was het liefde op het eerste gezicht", vertelde de leerling kapster. Bo is les gaan nemen bij Ad van de Wetering en dat bevalt haar erg goed. "Voor Ad is het erg belangrijk dat we blijven galopperen, waardoor de lijnen die we moeten rijden als vanzelf vloeiend lopen. Daardoor zag het er denk ik ook heel verzorgd uit, terwijl we best snel gingen", vervolgde de charmante amazone. Over het parcours dat stond opgesteld was de amazone zeer te spreken. "Het was misschien een iets kijkerig basisparcours en misschien heb ik op de zesde hindernis het geluk aan mijn zijde gehad. In het barrageparcours moest je na de vierde hindernis, de Rabobank oxer heel scherp naar rechts wenden, om binnendoor te steken naar de steilsprong van de sponsor van deze rubriek, Van den Boogaard. Dat lukte allemaal perfect, waardoor ik ook mooi bij de daarop volgende hindernissen kwam. Uiteindelijk bleek ik ruim een halve seconde sneller dan Alice Naber en daardoor een kampioenslint", aldus Bo Cranen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS


Meer info zie: www.knhs.nl

Uitslag KNHS Indoorkampioenschappen springen paarden ZZ:
1) Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) - Ultra (v. Casall) - 0 / 0 - 56.54 / 0 - 33.09
2) Alexander Vincentius (Heesch) - Zadarijke (v. San Remo) - 0 / 0 - 56.14 / 0 - 36.50
3) Weite Oldenziel (Gieten) - Valanta (v. Niveau) - 0 / 0 - 58.22 / 4 - 33.48

Uitslag KNHS Indoorkampioenschappen springen paarden Z:
1) Joey Alberti (Eninghausen) - Flip (v. Phillip S) - 0 / 0 - 58.69 / 4 - 30.89
2) Bart Lips (Hilvarenbeek) - Uzi Lana (V. Celano) - 0 / 0 - 56.22 / 12 - 33.71
3) Michiel de Ruyter (Meerlo) - Stiphout's Caraamella Z (v. Caretano Z) - 4 - 56.75

Uitslag KNHS Indoorkampioenschappen springen paarden M:
1) Tesse Krabbe (Agelo) - Zip Code (v. Quattro) - 0 / 0 - 31.99
2) Amanda Slagter (Veendam) - Vienna (v. Hattrick) - 0 / 0 - 32.53
3) Kelly Nieuwerf (Putten) - Vasthi (v. Elcaro) - 0 / 0 - 33.10

Uitslag KNHS Indoorkampioenschappen springen paarden L:
1) Bo Cranen (Boekel) - Cassius Clay (v. Cartano) - 0 / 0 - 28.02
2) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Coral Estate Ayo (v. Timeless) - 0 / 0 - 28.61
3) Edwin Oosterbroek (Losser) - Tuinpoint Zariska (v. Con Capitol) - 0 / 0 - 29.66

Archief
Terug naar vorige pagina