Sportberichten


Plaatsing  
 
25-08-2008  

Favorieten in hoofdrol Nationaal dressuurkampioenschap


v.l.n.r. Marlies van Baalen, Lotje Schoofs en Kebie van der Heijden
 

ALMELO (KNHS) – Voor de eerste maal werden de KNHS-dressuurkampioenschappen apart van de Nederlandse kampioenschappen gehouden. De kampioenschappen in de Zware Tour vonden al in mei in Eindhoven plaats. Op 23 en 24 augustus streden in Almelo na vier selectiewedstrijden de combinaties in de klassen ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en Lichte Tour om de hoogste eer. Mirella van Kemenade (St. Oedenrode), Joyce Lenaerts (Leende) en Lotje Schoots (Abcoude) werden als kampioenen gehuldigd.

Mirelle van Kemenade-Witlox had in de klasse ZZ-Licht met haar KWPN en NRPS goedgekeurde hengst Decor Dreamcatcher (v. Day Dream) na haar overwinningen in de halve finale de beste uitgangspositie. Na de eerste proef op zaterdag, waarbij ze een stortbui over zich heen kreeg, ging ze zondag als gedoodverfde favoriet van start. 'Ik heb geprobeerd daar niet zenuwachtig van te worden en ben gisteravond gewoon naar huis gegaan, maar toen ik vandaag de ring in reed kriebelde het toch wel.' De hengst die als vijfjarige de PAVO-Cup won speelde echter met de oefeningen, wat juryvoorzitter Johan Hamminga de opmerking ontlokte: 'Zo zie je maar dat dressuur toch best ongedwongen kan zijn!' Met haar NRPS-hengst Decor Just Royal Dancer werd ze later op de middag vierde in de Lichte Tour. Op de tweede plaats in het ZZ-Licht eindigde een andere hengst, de bij het NRPS goedgekeurd Wup (v. Welt Hit) met Joyce Heuitink (Groenlo) in het zadel. Seth Boschman (Berghen) kreeg het brons omgehangen voor zijn prestaties met Toermalijn (v. Gribaldi).

Eindelijk kampioen
Joyce Lenaerts had met Beukenvallei's Ubique (v. Welt Hit II) de eerste proef op zaterdag met overmacht gewonnen. Op zondag kon de 26-jarige amazone, die al heel wat jaren op het hoogste niveau meerijdt en die samen met haar vriend Marcel Sterrenburg haar eigen dressuurstal heeft in Leende, alles uit de kast halen. Een foutje maakte ze, ze sprong in de verkeerde galop aan, na het achterwaarts. 'Mijn eigen schuld, ik was gewoon te laat met mijn hulpen, maar verder klopte alles. Ik ben niet zo gelukkig in het rijden van kampioenschappen, er is altijd wel iets. Vandaag lukte het echter eindelijk.' Marieke Pijnenburg (Heukelom) reed zich na een vierde plaats op zaterdag naar de zilveren medaille met de Jazz-nakomeling T'Avanti. Ze reed de schimmel op een gewone trens en sprong onder meer pirouettes uit het boekje. De derde plaats was voor Thamar Zweistra (Schore) met Hexagon's Update (v. Rubiquil). Met Truppa had ze op zaterdag de kleine finale gewonnen in de Lichte Tour.

Verschuivingen
In de Lichte Tour vonden er op de tweede wedstrijddag, toen er een Kür op muziek op het programma stond, een aantal verschuivingen plaats. De uitslagen van zaterdag lagen echter heel dicht bij elkaar. Kebie van der Heijden (Weert) had alle selectiewedstrijden al goed gepresteerd en stond na de eerste dag aan kop met haar Toy Story (v.Come Back II). Op plaats twee stond Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Future (v. Florestan). De nummer drie van zaterdag, regerend Europees kampioen Young Riders en Rabo Talent 2008, Lotje Schoots, reed echter een Kür om van te smullen met de 11-jarige Havel-afstammeling Luxform's Popeye. De score van 75,15 % die ze voor de Kür toebedeeld kreeg was ruimschoots voldoende voor de kampioenstitel. Voor Kebie van der Heijden was er zilver en Marlies van Baalen kreeg brons.

Auteur: Dorli Welp

Alle uitslagen: www.dressuuralmelo.nl

De kampioenen:

Lichte Tour
1. Lotje Schoots (Abcoude), Luxform's Popeye, 68,92 en 71,15 = 72,03%
2. Kebie van der Heijden (Weert), Toy Story, 69,58 en 73,40 = 71,49%
3. Marlies van Baalen (Brakel), BMC Future, 69,17 en 73,40 = 71,28%

ZZ-Zwaar
1. Joyce Lenaerts (Leende), Beukenvallei's Ubique, 69,46 en 67,49 = 68,47%
2. Marieke Pijnenburg (Heukelom), T'Avanti, 66,13 en 67,31 = 66,72%
3. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon's Update, 66,02 en 66,97 = 66,50%
 

ZZ-Licht
1. Mirelle van Kemenade-Witlox (St. Oedenrode), Decor Dreamcatcher, 73,52 en 72 =72,76%
2. Joyce Heuitink (Groenlo), Wup, 70,57 en 66,65 = 68,57%
3. Seth Boschman (Berghen), Toermalijn, 66 en 64,31 = 65,15%

Zware Tour Grand Prix (geen kampioenschap)

Amazone/ruiter             Paard                            Jury C   Jury H Jury M  gem.
1  Marlies van Baalen   BMC Kigali                  
335       301      319     66,32%
2  Thamar Zweistra       Hexagons Ortello          315       311      302     64,44%
3  Tosca Visser              Moorland Opportunity  307       306      307     63,89%

Fotoreportage (18 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina