Sportberichten


Plaatsing  
 
11-01-2012  

Gert Huzink door koprol uit Dakar Rally


Gert Huzink en Eugénie Decré tijdens de presentatie in oktober in Hengelo
 

ARICA (Chili) – Tot de etappe van vandaag was Gert Huzink met navigator Eugénie Decré het meest constant rijdende paar van de vier Riwald Dakar teams. Een koprol vanaf het duin met z'n Mitsubishi Racing Lancer halverwege de special was er de oorzaak van dat hij uit de wedstrijd stapte. Decré klaagde na de rol over nek- en rugklachten en beide namen daarop geen enkel risico waarop de ASO de helikopter stuurde om Decré naar een ziekenhuis te brengen voor onderzoek.
De etappe verliep voor het duo eerst voorspoedig en stond tussentijds 14e toen het een etchnisch mankement kreeg dat verholpen moest worden. Dat nam behoorlijk tijd in beslag voordat de race kon worden hervat. De koprol maakte daar vervolgens een einde aan. Broer Richard nam met de snelle Ginaf-truck daarop de Mitsubishi Racing Lancer van Gert op sleeptouw maar beide waren tegen middernacht nog niet over de finish.

Bernard ten Brinke lijkt daarentegen alle tegenslag voorbij te zijn. Hij ging in deze etappe als een speer en eindigde als 5e iets wat tot nu toe slechts een Nederlander eerder was gelukt. Dat was Tijsterman in 1985.
“Het ging geweldig goed, heel snel en zonder een enkel probleem, zelfs geen lekke band…” meende Bernhard dan ook bij aankomst in het bivak in Arica. “En wederom alle lof voor mijn navigator Matthieu Baumel – hij loodst mij deze rally op een geweldige manier over het pittige parcours!” De prachtige vijfde plaats in het dagklassement vlak achter de razende Hummer van Robby Gordon en nog voor twee van de snelle Mini’s geeft reden tot optimisme: “Dit is een opsteker, zeker omdat we nu 8e staan in het algemeen klassement en ook weer beste Nederlander – dat is toch ook een strijd die we voeren,” aldus de in de Dakar Rally debuterende Ten Brinke. “Maar nu maken we ons zorgen over Gert en Eugénie, onze geweldige teamgenoten die zo genoten van de rally en die we hier graag in het bivak hadden gezien.”
Er zit nog meer in voor ten Brinke, want favoriet Robby Gordon werd door ASO gediskwalifiseerd vanwege een onreglementaire turbo in zijn supersnelle Hummer. Hij maakte bezwaar en rijdt dus nog wel mee omdat het geschil nu pas achteraf achter de 'groene tafel' wordt uitgevochten.

Markeloër Erik Wevers had tijdens de etappe van Iquique naar Arica met de Riwald Mitsubishi Racing Lancer eveneens een goede dag en kan hopelijk verdere pech achter zich laten. Hij kwam als 20e over de finish en is weer opgeklommen in het algemeen klassement naar plek 37. Drie dagen geleden zakte hij door pech van plek 11 naar plek 55

Hengeloër ter Beek schijnt in het motorklassement de top 100 te zijn ingereden. De laatste dagen gaan voor hem steeds beter en in deze etappe eindigde hij op plaats 88.

Donderdag in de elfde etappe trekt de Dakarcolonne Peru binnen. De etappe gaat van Arica naar Arequipa in Peru over een afstand van bijna 600 km. De special is 478 kilometer lang voor de auto’s en de motoren, de trucks leggen een iets kortere proef af van 432 kilometer.

Update:
Richard Huzink is kort na middernacht met zijn 'sleep' als 39e gearriveerd in het bivak.
In het klassement is hij daardoor 2 plaatsen gezakt naar plek 23.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina