Sportberichten


Plaatsing  
 
10-01-2012  

Dakar: Moeten ze dáár vanaf?


Eretribune met zicht op de finish.
De monteurs van Wevers Sport wachten op wie het eerst aankomt.
 

IQUIQUE (Chili) – Moeten ze daar vanaf? Dan moet je ballen hebben! Dat is de algemene mening als je onderaan de duin van Iquique staat. De duin van Iquique in de rally Dakar is 1000 meter en daar racen de rallywagens vanaf als ze de laatste kilometers maken vóór de finish. Met snelheden van soms wel 130/140 kilometer per uur, of zoals Gert Huzink zegt: vol gas!
‘Maar dan, in alle volle concentratie, vergeet je wel eens te genieten’, zei Bernhard ten Brinke na de dagfinish als 10e in het bivak. ‘Ik vroeg nog aan Matthieu: Is dit de dé finish? Hij bevestigde dit en ik riep tegen hem: Jee, dat had je me wel even mogen vertellen, nu vergeet ik helemaal te genieten!’
Even later gaf hij ruiterlijk toe dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om te genieten omdat je zo geconcentreerd bezig bent om het goed en snel te doen waarbij je je geen foutjes kunt veroorloven. Ten Brinke staat nu weer op plaats 11 ‘overall’ mede ook omdat favoriet Nasser Al-Attiyah uit Qatar met zijn Hummer meerdere keren met pech stil stond en op deze dag drie keer de V-snaar moest verwisselen. Hij stapte uit de race en beloofde volgend jaar revanche te willen nemen, maar dan niet in een Hummer. Zijn ideaal is dan een fabrieksteam van Citroën met Sebastian Loeb als stalgenoot.

Liever vol gas de duinen af!

Gert Huzink had eveneens een prima dag en eindigde op 13 in het dagklassement. Gert wilde vol gas, maar Eugenié hield hem tegen, want hier moet je juist even op je tellen passen.
‘We hebben weer een goeie proef gehad, geen fouten, geen problemen met de auto, dus ja, we zijn superrr tevreden. Gelukkig vandaag geen trucks voor de neus en dus ook niet al dat stuivende zand’. De Mandervener bezet nu de 14e positie in het algemeen klassement.

Erik rijdt foutloos! Opluchting bij hem en Fabian

Eindelijk, na dagen van pech, een foutloze etappe van Erik Wevers en een finish als 16e in het dagklassement. Hij en Fabian stapten dan ook met een brede grijns uit de auto op het bivak. Hij kijkt dan eens omhoog, naar de duin en zegt: ‘Zijn we daar vanaf gekomen, echt? Als je erop rijdt, lijkt het helemaal niet zo steil, weet je dat?’
Wevers richt zich met nog vijf dagen te gaan op het inhalen van de verloren tijd en heeft er vertrouwen in dat hij nog een heel stuk kan opschuiven in het algemeen klassement.

Richard: Hoge duinen? Dit zijn geen hoge duinen!

Wilde hij het gisteren nog rustiger aandoen, vandaag had Richard Huzink zin om weer eens van zich te laten horen. Maar wat als je aan de start staat en je monteur zegt: ‘Wacht, ik hoor wat sissen.’ Het betekende een lekke band voor de GINAF Truck en dus ook 5 minuten te laat bij de start. Gelukkig werden die 5 minuten snel goedgemaakt doordat ze, naar eigen zeggen ‘keihard hebben gereden’. Een 21e plaats in het dagklassement werd zijn deel. Op de vraag of de laatste duin meeviel was het antwoord van Richard: ‘Dit waren geen hoge duinen, ze mogen van mij nog wel hoger.’ Laten we hopen dat de ASO de komende dagen nog wat leuks voor hem in petto heeft.

Morgen rijdt de Dakar-karavaan weer verder richting Arica. Een proef van 534 km en een verbinding van 171 kilometer.

Fotoreportage (13 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina