Sportberichten


Plaatsing  
 
08-10-2011  

Mark Todd wint cross in Boekelo

 

Merel Blom (Breukelen), die met Umberto DB na de dressuur op een voortreffelijke achtste plek stond, viel ver terug. Blom bleef weliswaar foutloos, maar had de pech dat de hemelsluizen net wijd open gingen toen zij van start ging. Dat kostte haar veel tijdstrafpunten, waardoor zij terugviel naar de 49ste plek in de tussenstand en dat is drie plaatsjes achter zichzelf met Rumour Has It, waarmee ze dankzij een sterk gereden cross opklom van de 63ste plaats in dressuur naar de 46ste plek na de cross. Jan van Beek (Rijsbergen), na de dressuur 84ste, deed het erg rustig aan en liep daarnaast met Vision tegen een weigering aan, waardoor hij nu op de 76ste plaats te vinden is.

Iris Pemen (Rijsbergen) liep met Roosje Embregts na een weigering op 18c, de tweede watercombinatie, ook tegen een val aan op een hindernis gebouwd in een kapschuur en moest daardoor de strijd staken. Regerend Nederlands eventing kampioene Madeleine Brugman (Ambt Delden) noteerde met Edino een val op de twaalfde hindernis bestaande uit twee iets scheef achter elkaar geplaatste steilsprongen. Ook zij moest de strijd staken.

Toch bleken de weersomstandigheden niet echt van invloed op de cross, want de bodem hiel zich zo goed dat zelfs de Nieuw Zeelander Mark Todd, die met startnummer 102 van start ging, slechts zes seconden langer over de cross deed dan was toegestaan. "Ik heb de tijd die ik moest wachten voor ik van start mocht gaan goed besteed, want ik heb heel veel van de anderen gezien. Daardoor kon ik met mijn nog jonge en niet zeer ervaren paard een goed plan opstellen. We kwamen nergens in de problemen en NZB Campino gaf aan het einde van de cross aan nog iets sneller te kunnen. Deze wedstrijd heb ik gereden om dit negenjarige paard ervaring op te laten doen en naar mijn mening heeft hij inderdaad veel geleerd", aldus Todd, die als leider in het klassement een voorsprong heeft van 5.2 p. op de Duitser Andreas Dibowski, die met FRH Butts Avedon van een elfde plek opklom naar de tweede plaats. "Ik rijd morgen gewoon foutloos. Dat was ik vorig jaar ook van plan, maar toen mislukte dat met Landvision, waardoor ik uiteindelijk als tweede eindigde. Er zijn meer ruiters die Boekelo net als ik twee maal hebben gewonnen, de Duitsers Julia Mestern en Horst Karsten, de Britten Lucinda Green Prior Palmer, William Fox Pitt en Richard Meade, de Zwitser Jorg Bodenmüller en mijn landgenoot Blyth Tait. Maar niemand heeft deze wedstrijd ooit driemaal gewonnen, dus reken maar dat ik er ten zeerste op gebrand ben om morgen in het springparcours foutloos te blijven", aldus de 55-jarige Todd, die met Landvision, het paard waarmee hij vorig jaar in Boekelo tweede werd en dit jaar voor de vierde maal Badminton wist te winnen, hoopt naar de Olympische Spelen te gaan.

De technisch uiterst lastige combinatie hindernis zeven was een selectieve zeef. Maar liefst 18 combinaties kregen op deze combinatie van drie hindernissen weigeringen. "Ik heb heel bewust deze combinatie gebouwd omdat ik graag een hindernis aan het begin van de cross wil bouwen die selectief is. Daardoor is het voor veel combinaties die er nog niet echt klaar voor zijn een teken dat, als ze op zo'n hindernis tegen weigeringen aanlopen, ze op drie sterren niveau moeten blijven rijden en de overstap naar het vier sterren niveau nog niet aankunnen", aldus Sue Benson. Op de vraag of ze daarmee ook doelde op Zara Phillips, kleindochter van de Britse vorstin, die met Lord Lauries daar tegen weigeringen opliep, ontweek de Engelse Benson het antwoord. Na deze twee weigeringen liep Phillips op het eerste gedeelte van de watercombinatie tegen nog een weigering aan, waarop ook zij de strijd moest staken.

In de landenwedstrijd lijkt Duitsland vrijwel zeker van de zege met ruim twintig punten voorsprong op de Australiërs, terwijl de Zweden een verrassende derde plek innemen, voor de Ieren. Nederland staat voorlopig achtste.

Morgen begint om 09.00 uur de veterinaire keuring en het afsluitende springen gaat van start om 11.00 uur. Rond 16.00 zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Archief
Terug naar vorige pagina