Politiek nieuws


Plaatsing  
 
07-10-2011  

Deurwaarder kondigt verkoop Dolle Pret aan (U)


Update: 08-10-2011
In TC Tubantia staat een artikel over de aangekondigde gedwongen verkoop waarin een gemeentewoordvoerder beweert dat de gemeente standaard een advocaat inschakelt om opgelegde dwangsommen te innen en dat de advocaat vervolgens een opdracht aan een deurwaarder geeft.
Het moge in dit geval zo zijn, maar dat is zeker geen standaard!
Ook zegt de woordvoerder van de gemeente dat niet is gereageerd. Feit is dat de juridisch adviseur van Dolle Pret per brief d.d. 26 augustus 2011 een akkoordverklaring conform het eerdere collegevoorstel heeft gedaan.
Via de stadsadvocaat werd d.d. 28 september jl. gevraagd om een bankgarantie en een persoonlijke schuldverklaring van de familie ter Avest. Het conflict bestaat feitelijk tussen de gemeente Almelo en Dolle Pret in Almelo BV en de gemeente heeft middels de stadsadvocaat nu kennelijk de ‘spelregels´ aangepast en verzwaard.
Dat roept de vraag op of de gemeente überhaupt wel tot een regeling wil komen of toch liever de ondergang van het bedrijf tegemoet ziet?

Zie de brief van de juridisch adviseur aan het college van B&W in de bijlage en het antwoord van B&W met aanvullende eisen via de brief van de stadsadvocaat >>

update: 08-10-2011
Raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) heeft in een email aan B&W dringend verzocht om de openbare verkoop op donderdag 13 oktober a.s. van de inventaris van 'Dolle Pret in Almelo BV' uit te stellen zodat de gemeenteraad middels een motie over de betalingsregeling te kunnen debatteren.
Kamphuis vindt dat B&W te ver gaat met de extra eisen die nu worden gesteld aan exploitante ter Avest.

Lees de email >>

Update: 09-10-2011
Raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) heeft aangekondigd dat hij dinsdag a.s. een extra raadsvergadering bijeen wil roepen om de aangekondigde openbare verkoop bij Dolle Pret ter discussie te stellen.
Daarvoor heeft hij ondersteunigsverklaringen nodig van 8 collega-raadsleden. Kamphuis denkt die bij elkaar te kunnen krijgen.

Update: 10-10-2011
Raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) heeft voldoende handtekeningen van raadscollega's bij elkaar weten te halen om wettelijk een extra raadsvergadering af te dwingen over de gang van zaken t.a.v. de vordering van de dwangsommen bij 'Dolle Pret in Almelo BV'.
Uiteraard ontbreken handtekeningen van raadsleden van de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD.

Zie een kopie van de handtekeninglijst >>

Update: 11-10-2011
Wethouder Johan Andela (VVD) heeft de TV-makers gevraagd om een week tijd om de aangedragen argumenten te kunnen onderzoeken. Op voorhand heeft hij eveneens een executieverkoop uitgesteld.
Ook kan de gemeenteraad het de wethouder nog lastig maken. Raadslid Kamphuis kan met de steunverklaringen een extra debat afdwingen.
Ondertussen herhaalde de stadsadvocaat per email aan juridisch adviseur J. E. Eshuis de eerder gestelde extra eisen van borg.

Update: 12-10-2011
Brief B&W aan gemeenteraad
Het college van B&W gaat onverminderd voort inzake de 'onmogelijke' eisen van borg t.a.v. de opgelegde dwangsommen.
De verleende drankvergunning van 22 maart 2006 voor de bovenzaal is volgens B&W waardeloos omdat er geen omgevingsvergunning is verleend!
De inwerkingtreding van de Wet Wabo waarin de omgevingsvergunning is geregeld dateert van 1 oktober 2010 en was als zodanig in 2006 nog niet aan de orde. Zie de Link >>
Zie de verleende Drank & Horecavergunning 2006 >>
Zie de verleende Exploitatievergunning 2006 >>
Lees de B&W brief aan de gemeenteraad die dinsdagmiddag per email aan de raadsleden werd verzonden, terwijl de TV-makers s'ochtends te horen kregen dat ze een week moeten wachten op een reactie van wethouder J. Andela, omdat deze eerst e.e.a. moet uitzoeken. >>
Alleen ingrijpen van de gemeenteraad kan de affaire nog tot normale proporties terugbrengen.
 

ALMELO – De ondergang van kinderspelparadijs Dolle Pret lijkt niet meer te stuiten. Aan het begin van de avond plakte de deurwaarder in opdracht van de gemeente Almelo de aankondiging van de openbare verkoop van de inventaris van Dolle Pret aan de gevel van het pand. Doel het innen van de tot 65.000 euro opgelopen dwangsommen (incl. kosten).
Sinds 2006 ‘ettert’ het conflict door, omdat exploitante ter Avest volgens de gemeente met haar horeca-activiteiten in strijd handelt met de vergunning.
Het gaat dan vooral om de horeca-activiteiten op de bovenverdieping zoals Hollandse Avonden en bruiloften en partijen. Activiteiten die overigens bij het kartcentrum als voorganger wel wettelijk werden toegestaan.
Het speciaal horeca geschikt gebouwde pand op het bedrijventerrein Buitenhaven/Noordbroek werd destijds door de gemeente met open armen ontvangen, maar na faillissement ontstond leegstand totdat in 2002 Dolle Pret haar activiteiten ontplooide inclusief een verleende vergunning. In 2003 kwamen daar de activiteiten in de horecazaal bij onder de naam Partycentrum Aylin en op 22 maart 2006 werd daar een vergunning voor verleend.
Een bestemmingsplanwijziging, later dat jaar in oktober 2006, gooide echter roet in het eten en op slag waren de activiteiten in de bovenzaal ‘illegaal’. Zowel pandeigenaar Lejama BV als exploitante ter Avest werden niet actief op de hoogte gesteld van de voorgenomen bestemmingsplanwijziging, waardoor bezwaartermijnen verliepen en rechtsgang daardoor vergeefs was. Bestuursrechter Mr. Jue sprak echter wijze woorden en zei eveneens dat de gemeente niets hoeft te weerhouden om een ontheffing te verlenen gelet op de voorgeschiedenis. Een opmerking die bewust door het toenmalige college van B&W werd genegeerd. Dit omdat de ingehuurde stadsarchitect in het Masterplan had geschreven dat de horeca-activiteiten in de bovenzaal van Dolle Pret eigenlijk in de binnenstad thuis hoort. Dat bewoners in de binnenstad daar anders over denken doet niet ter zake en evenmin een raadsbesluit dat grootschalige horeca (Poppodium) niet in de binnenstad hoort.
De gemeenteraad had het er moeilijk mee, zeker gelet op de publieke opinie. Het was ongeveer dat Bolletje nog wel pepernoten mag inpakken aan de Turfkade maar daar plots niet meer mag bakken. Dat had zelfs het vorige college van B&W niet gedurfd. De gemeenteraad besloot na meerdere discussies in een tijdspad van ruim 14 maanden uiteindelijk dat de activiteiten van Dolle Pret/Aylin alsnog gelegaliseerd kan worden. Een besluit over de niet besproken opgelegde dwangsommen liet men over aan het college van B&W. Het huidige college zag echter geen reden om die opgelegde dwangsommen niet te innen ondanks een publieke opmerking van de burgemeester dat dit niet meteen voor de hand ligt. De 'vleugellamme' gemeenteraad deed verder niets, want niets is erger dan gezichtsverlies voor B&W, zo denken coalitiepartners CDA, PvdA en VVD. 
Op een voorgestelde betalingsregeling ging een woedende ter Avest eerst niet in, tot het beslag een feit werd en huisbankier ABN AMRO ingreep. Een openbare verkoop zou namelijk veel meer kosten dan de dwangsom en de huisbankier vond het beslag buiten proporties. Onder die druk ging ter Avest alsnog akkoord met de betalingsregeling maar het college van B&W laat de zaak over aan de stadsadvocaat van kantoor Damsté en die eist nu dat ter Avest en haar echtgenoot ook privé garant gaan staan voor de resterende schuld in een betalingsregeling. De gemeente Almelo gaf in tussentijd opdracht aan een fotograaf om alvast de privéwoning in hun Gelderse woonplaats te fotograferen. Dit om de waarde te kunnen bepalen en ondanks de mededeling van de huisbankier dat de betalingsregeling door ter Avest kan worden nagekomen.
Kennelijk acht ook dit college, met wethouder Johan Andela als portefeuillehouder, dat het lang genoeg geduurd heeft en het ‘slikken of stikken’ is voor de familie ter Avest. Dat daarbij zo’n 30 arbeidsplaatsen op het spel staan, doet kennelijk niet ter zake en evenmin de toezegging van de huisbankier.
Of zou het zijn dat Hilversumse TV-belangstelling de zaak nu in een stroomversnelling doet geraken? Een verzoek om een interview werd namelijk door wethouder Andela afgewezen wegens gebrek aan tijd en drukte vanwege het samenstellen van de Begroting 2012. Een begroting die trouwens al af is en heden aan de pers werd gepresenteerd. Daar blijkt uit dat de burger een lastenverzwaring krijgt van 3 procent en dat volgend jaar 4 miljoen euro extra bezuinigd moet worden. De gemeente heeft dus chronisch geld te kort en met 65.000 euro kan toch weer een receptie worden betaald. Alleen niet meer op het bedrijventerrein Buitenhaven/Noordbroek, dat deed de gemeente in het verleden in het kartcentrum wel!

Link naar de Wet WABO inzake de
omgevingsvergunning


Brief aan college over afbetaling dwangsom
Het antwoord niet van B&W maar van de stadsadvocaat
Oproep raadslid Kamphuis (LKA) aan college van B&W
Kopie handtekeninglijst voor extra raadsvergadering
Door B&W verleende Drank & Horecawet vergunning 2006
Door B&W verleende Exploitatievergunning 2006
Raadsbrief actua inzake Dolle Pret 11-10-2011 B&W besluit
De geformuleerde extra eisen door de stadsadvocaat

Archief
Terug naar vorige pagina