Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-09-2011  

Komt er een speelautomatenhal in Almelo?

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W stelt de komst van een automatenhal in Almelo ter discussie in de gemeenteraad. Aanleiding is een visienota van het Theaterhotel die graag een dergelijke hal met ‘eenarmige bandieten’ wil gaan exploiteren.
De discussie voor speelhallen is er een die elk decennia wel eens voorbijkomt maar nu lijkt het college van B&W daar toch gevoelig voor te zijn. De laatste suggesties voor dergelijke hallen zijn naast die van het Theaterhotel o.a. een speelautomatenhal aan het Amaliaplein in het bioscoopcomplex van Voskamp Vastgoed BV en in het nieuw te bouwen stadion van Heracles Almelo.
Landelijk gezien is het aantal speelautomaten daarentegen afgenomen evenals de omzet, zo blijkt uit gegevens van de brancheorganisatie VAN.
Betreffende de gemeente Almelo wordt sinds jaar en dag een ontmoedigend beleid gevoerd en is het aantal speelautomaten met winstmogelijkheid alleen toegestaan in de ‘natte’ horeca. In cafetaria’s mogen alleen behendigheidsautomaten staan. CDA-coryfee Roel Koetsier was een der raadsleden die vierkant tegen deze vorm van 'uitbuiting' was en bleef en zelfs bereid was er coalities op te laten struikelen.
Toch zijn in de afgelopen decennia vele honderden aanvragen ingediend voor het exploiteren van een speelautomatenhal. Een der aanvragers was ondernemer Schepers die in 2004 een nota presenteerde die de toets der kritiek zeer goed kon doorstaan. In die aanvraag vond de gemeenteraad eveneens aanleiding om zich in de zaak te verdiepen en er werden zelfs werkbezoeken afgelegd naar vergelijkende exploitaties.
Desondanks besloot ook toen de gemeenteraad er niet aan te beginnen omdat feitelijk het aantal speelautomatenhallen uit concurrentieoverweging niet tot één beperkt kan blijven en de kans dat de rechter dan ingrijpt eveneens aanwezig was.
‘Bezint eer ge begint’, was uiteindelijk het motta van de toenmalige gemeenteraad. Hoe deze gemeenteraad daar nu mee omgaat, zal moeten worden afgewacht!


Visienota casino in Theaterhotel

Archief
Terug naar vorige pagina