Politiek nieuws


Plaatsing  
 
04-02-2011  

Raadsleden samen met Poetin in Zweedse krant

 

ALMELO – Hoe kom je als Almelose raadsleden samen met de Russische premier Poetin in een Zweedse krant. Aanleiding is een grote meerdelige reportage van de Zweedse journalist Frederik Loberg in de internetkrant Nyheterna uit Oskarshamn over kernenergie en de wereldwijde rol van Urenco hierin als brandstofleverancier voor kerncentrales.
In Zweden wil men de kerncentrales langer openhouden en zelfs nieuwe bouwen, hetzelfde dat het huidige kabinet hier ook weer op de agenda zet. Urenco verrijkt o.a. in Almelo uranium en dochter Enrichment Technologies produceert de centrifuges die daarvoor noodzakelijk zijn. Een deel van de afvalstroom wordt in Rusland verwerkt en dat is de link met Poetin, die ook een verrijkingsfabriek in het koude noorden van Rusland wil bouwen.
GroenLinks-raadslid Hans Buitenweg is een felle tegenstander van kernenergie en is zijn leven lang al actief dat te bestrijden. Hij vindt dat Urenco de publieke opinie heeft gekocht. 
Desondanks wordt Urenco steeds groter en dat vindt Jan Hammink niet erg meer. Vroeger toen wijlen zijn vader in 1970 boerderij en erf verkocht aan de voorganger van Urenco (Ultra Centrifuge Nederland) was hij een tegenstander. Wijlen minister Luns kwam er nog aan te pas en bezocht de boerderij om de verkoop voor elkaar te krijgen, waardoor er in Almelo gebouwd kon worden. Hammink is inmiddels voorstander en vindt dat de komst van Urenco de stad ook maatschappelijk heeft verrijkt en het een secuur bedrijf is.
Met een beetje kennis van de Zweedse taal is het hier allemaal te lezen.

Archief
Terug naar vorige pagina