Politiek nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2010  

Bewoners Kollenveld misleid door de gemeente

 

De mensen die in 2005 een stuk grond voor een huis in het plan Kollenveld kochten zijn door de gemeente Almelo misleid. Aan hen is niet verteld dat er vlak voor hun neus een acht verdieping hoog flatgebouw zal worden opgetrokken. Sterker nog, aan de toekomstige bewoners werd door de stedenbouwkundigen van de gemeente verteld dat er laagbouw kantoren met bedrijfswoningen zouden komen.

Zoals blijkt uit de brief van B&W aan de gemeenteraad is er in december 2004 een contract gesloten met de projectontwikkelaar Mega Vastgoed. Mega gaat een acht verdiepingen hoog flatgebouw met 80 tot 100 appartementen bouwen. In het contract staat dat het college van B&W zorgt voor een wijziging in het bestemmingsplan om dat mogelijk te maken. De deal wordt stil gehouden. De gemeenteraad wordt niet geïnformeerd en ook tegen de kopers van grond en huizen in het Kollenveld wordt niets gezegd. Want wie wil er nu een vijfentwintig meter hoog flatgebouw vlak voor zijn neus?

We zijn nu 5 jaar verder en de woningmarkt staat stil. Er is dus weinig kans dat die 100 appartementen snel gebouwd en verkocht gaan worden. De weerstand van de wijk zal ook groot zijn. De Raad heeft duidelijk uitgesproken géén hoogbouw in het Kollenveld te willen. Maar hoogbouw, volgens de Almelose definitie, begint bij 9 woonlagen en de MEGA-flat zal 8 woonlagen hebben.

Zoals het er nu naar uitziet komt de bestemmingsplanwijziging er niet. In het bestaande bestemmingsplan kan gebouwd worden, maar dan moet de MEGA-flat van 100 appartementen terug naar 80 appartementen. Mega vastgoed is allang blij want het verkopen van 80 appartementen lijkt nu al een moeilijke zaak. Maar het prachtige van de deal die Mega met de gemeente heeft gesloten is dat de winst op de 20 flats die niet worden gebouwd, als gederfde winst wordt aangemerkt. En die gederfde winst wordt door de gemeente betaald, samen met een schadevergoeding voor gemaakte kosten. Tijd dus voor een Mega-feestje.

Inwoners en gemeenteraadsleden worden bij de neus genomen. En het college van B&W zorgt er voor dat de zakken van projectontwikkelaars gevuld worden, vooral als ze niet bouwen.

Wij snappen het niet meer.

1 november 2010 / ALA-AOV

Gijs Stork


Mail Gijs Stork n.a.v. antwoordbrief B&W Kollenveld

Archief
Terug naar vorige pagina