Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-10-2010  

Noodscenario´s gemeentelijk grondbedrijf

 

ALMELO – De gemeente Almelo neemt afscheid van de ingehuurde stadsarchitect Rein Geurtsen. Dat werd dinsdagavond duidelijk bij de informatieve raadsvergadering over de wankele situatie van het gemeentelijk grondbedrijf. Ook wil het college afstand nemen van het Burgerinitiatief en de alternatieve ontwerpen van Jan Voskamp voor de binnenstad.
De in dienst van de gemeente zijnde vijf stedenbouwkundigen moeten binnen acht weken een alternatief voor de ontwikkeling van de binnenstad uitwerken.

Oorzaak is de penibele situatie van het gemeentelijk Grondbedrijf dat in de afgelopen jaren voor honderden miljoenen grond aankocht met geleend geld en waarvan de rentelasten nu als een molensteen om de nek van de Almelose burgerij hangt.
Vooral een niet doorgaan van Waterrijk zou de gemeente 50 miljoen euro gaan kosten. Aanleiding voor het huidige college van B&W om vier varianten aan de gemeenteraad voor te leggen. De richting die de gemeenteraad gisteravond aangaf is natuurlijk die van de variant die het minst verlies oplevert.

Grondslag van die variant is het herverdelen van het in de komende jaren lagere aantal te bouwen woningen. Het college wil die herverdeling ten gunste laten komen van fase 1 van Waterrijk en verlegt daarmee de pijn voor een belangrijk deel naar de projectontwikkelaars met woningbouwplannen in de binnenstad. Projectontwikkelaars binnen het totale gebied Waterrijk komen pas over 20 jaar aan de beurt. Projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties in de binnenstad moeten nu hun woningbouwplannen in een veel trager tempo realiseren dan zij voornemens waren en worden zo eveneens met extra (rente)lasten opgezadeld.

Ook zijn er gevolgen voor de vernieuwing van de binnenstad. Reden waarom de gemeentelijke stedenbouwkundigen nu zelf aan de slag moeten voor de ‘versoberde’ vernieuwing van de binnenstad. Op 11 november a.s. neemt de gemeenteraad dan een definitief besluit.

< Noodscenario 1 - Waterrijk fase 1
1100 woningen binnen het rode kader krijgen prioriteit.
De zwarte stippellijn geeft in principe fase 2 aan.


Bijlage: Noodscenario Grondbedrijf Almelo

Archief
Terug naar vorige pagina