Politiek nieuws


Plaatsing  
 
21-05-2010  

Minima de dupe bij VVD-truc nieuwe rioolheffing

 

ALMELO – Sinds jaar en dag kent de gemeente Almelo een vrijstelling van gemeentelijke heffingen voor minima. Dat beleid schijnt met een omweg een forse aderlating te ondergaan door het voorstel van VVD-wethouder Jan Andela om de rioolheffing te verleggen naar de eigenaren van onroerend goed.
De gemeente kon in 2009 een totaalbedrag van 434.000 euro niet innen vanwege de vrijstelling en dat legt volgens het plan een te zware druk op de investeringen die noodzakelijk zijn om het rioolstelsel op peil te houden. Door de heffing te verleggen naar de eigenaren denkt Andela deze inkomsten zeker te stellen. Vooral de woningbouwcorporaties dienen dan fors te gaan betalen en moeten dat doen uit eigen middelen of gaan doorberekenen in de huur van een woning. Bij het doorberekenen in de huur worden zo’n 2600 gezinnen - die toch al financieel onder aan de ladder staan - getroffen en moeten zij jaarlijks een kleine 170 euro extra ophoesten. Een extra dilemma voor de corporaties omdat de huurachterstanden en uitzettingen al fors zijn toegenomen.
Daarbovenop komt een nieuwe staffel van het berekenen van de heffing. Nu wordt nog gerekend met een basisgebruik van 500m3 water per jaar en dat gaat omlaag naar 250m3 per jaar. Vijf procent van de woningaansluitingen zitten boven de 250m3 per jaar en krijgen een extra verhoging voor de kiezen van 25 euro per 50m3. In totaal denkt Andela daar een euroton extra mee binnen te halen.
Of deze ‘grootgebruikers’ ook grote gezinnen vormen is in het plan niet uitgezocht. Wel denkt de wethouder dat door deze nieuwe berekening de reguliere verhoging van het basistarief beperkt kan blijven tot vijf euro per aansluiting.
De gemeenteraad mag zich nu buigen over het voorstel van VVD-wethouder Andela en dat kan wel eens grote problemen opleveren in een coalitie met PvdA en CDA. De oppositie kan haar pijlen dus richten!

Lees ook: 'Directeur Beter Wonen vreest andere heffing'.

Archief
Terug naar vorige pagina