Politiek nieuws


Plaatsing  
 
17-01-2010  

Burgemeester en wethouder naar Ankara

 

Persbericht gemeente Almelo

Gemeente Almelo naar Ankara en Denizli

Tijdens een seminar dat in Ankara op 18 en 19 januari wordt gehouden vindt de afsluiting plaats van het rampenbestrijdingsproject tussen de Gemeente Almelo en onze partnerstad Denizli. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, gemeentesecretaris Gerald de Haan en brandweercommandant Hans Kleintjes zijn hierbij aanwezig. Aansluitend wordt in Denizli een nieuw samenwerkingsprotocol ondertekend waarbij ook wethouder Jan van Marle aanwezig is.

Rampenbestrijdingsproject
Het rampenbestrijdingsproject kon van start gaan omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) via het LOGO East II Turkije programma hiervoor financiering beschikbaar stelde. Het project begon in 2008 naar aanleiding van een vraag vanuit Denizli. De lokale overheid van Denizli kreeg de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van rampen overgedragen van de nationale overheid.
De brandweer van Almelo en Denizli hebben in 2008 en 2009 hard gewerkt aan het verbeteren van de capaciteit van de rampenbestrijding in Denizli.
Het resultaat mag er zijn;
er wordt meer en beter getraind
er zijn goede aanvalsplannen opgesteld
er is meer kennis van gevaarlijke stoffen.
Het einddoel is meer dan behaald, er is zelfs meer gedaan dan we ons ten doel hadden gesteld. Zo is er ook nog een trainingsfaciliteit gebouwd, is er kennis opgedaan van het Nederlandse alarmcentrale systeem, de ademwerkplaats en meer.

De VNG noemt de samenwerking tussen Almelo en Denizli bijzonder succesvol. Daarom wil men in Ankara dit succesvolle project bekendheid geven bij de nationale Turkse overheid. Burgemeester Jon Hermans zal in Ankara het een en ander vertellen over dit project.
Samenwerkingsprotocol Almelo- Denizli 2010-2012.
Het huidige protocol met Denizli (protocol ‘Denizli - Almelo 2007-2010 Together into the future’) is nu beëindigd. De daarin genoemde projecten zijn geëvalueerd. Op woensdag 20 januari wordt in Denizli een nieuw samenwerkingsprotocol voor de periode 2010-2012 ondertekend door de burgemeester van Denizli, Nihat Zeybekci en de burgemeester van Almelo.

In dit protocol wordt een aantal thema’s vastgelegd die gebaseerd zijn op Europees beleid zoals:
Innovatie en duurzaamheid
Sociale uitsluiting tegen gaan (2010 is het Europese jaar van de strijd tegen
sociale uitsluiting en armoede)
Leefbare groene steden
Verbeteren van de diensten aan burgers.
Culturele uitwisselingen
Aan de hand van bovengenoemde thema’s worden tot 2013 projecten uitgevoerd.

Resultaten projecten huidig samenwerkingsprotocol
In februari 2007 werd in Almelo het protocol ‘Denizli-Almelo 2007-2010 Together into the future’ ondertekend. Behaalde resultaten van deze projecten. Disabled at Work, met als doel de arbeidsparticipatie te bevorderen van personen met een lichamelijke handicap in de gemeente Denizli. Resultaat: bijna 50 lichamelijk gehandicapten zijn aan het werk geholpen, tevens worden andere gehandicapten opgeleid voor een baan.
Arm in Arm (Kol Kola), met als doel de Almelose Brede Buurtschoolformule in Denizli in te voeren. Resultaat: er is een jeugdzorgnetwerk opgezet op basis van Almeloos onderwijsmateriaal. Dit is geïmplementeerd in diverse gemeentelijke studiecentra in Denizli.
Afvalbeleid, met als doel het opstellen van een afvalbeleidsplan in Denizli (omgaan met zwerfvuil) en een haalbaarheidsstudie naar de winning met methaangas.
Resultaat:
Methaangaswinning blijkt in Denizli economisch haalbaar. Er is hiervoor een aanbestedingsopdracht uitgegaan. Over zwerfvuil heeft een succesvolle kennisuitwisseling plaatsgevonden tussen een school in Almelo en Denizli.
Rugzakproject, waarbij twee basisscholen (een in Denizli en een in Almelo)
samenwerken met als doel moeders trainen hoe ze hun jonge kinderen de taal kunnen leren. Hierbij is gebruik gemaakt van het Almelose materiaal om kinderen met een achterstand beter te kunnen begeleiden
Naast bovengenoemde projecten uit het protocol werd nog het rampenbestrijdingsplan uitgevoerd. Deze projecten werden bekostigd door externe financiering.

Archief
Terug naar vorige pagina