Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-01-2010  

D66 'steelt' stadhuisplan van Voskamp


Fred Gerritsen overpeinst zijn 'zonde'.
 

ALMELO – Niet D66 kwam tot het voortschrijdend inzicht het huidige stadhuis te renoveren, maar vastgoedontwikkelaar Voskamp. D66 voorman Fred Gerritsen kreeg er lucht van via het fractievoorzittersoverleg en maakte het wereldkundig zonder de bron te vernoemen.
Jan Voskamp was namelijk aan het brainstormen gegaan over de Almelose binnenstad en liet zijn ideeën over de Almelose binnenstad zien aan Jan Kamst van woningstichting St. Joseph en ook woningstichting Beter Wonen nam er kennis van. Volgens onze informatiebronnen werden zijn ideeën goed ontvangen en Voskamp vertelde het vervolgens individueel ook aan enkele wethouders en topambtenaren van de gemeente.
Een enkele fractievoorzitter kreeg een tipje van de sluier opgelicht en daarom overlegden de fractievoorzitters of het plan van Voskamp officieel in een informatieavond aan de gemeenteraad gepresenteerd kon worden en zo kreeg ook Gerritsen er lucht van en greep zijn kans om voor de a.s. raadsverkiezing in de publiciteit te scoren.
Daar komt nog eens bij dat BBA in voorgaande raadsperiode pertinent tegen nieuwbouw was en wilde renoveren met uitbreiding van een werkkantoor in de vorm van een boemerang op de locatie Boddenstraat en daar een tekening voor inleverde. Daardoor zou de oude verkeersroute Boddenstraat hersteld kunnen worden en zou er een nieuw plein/plantsoen tussen het huidige stadhuis en het werkkantoor ontstaan. De gemeente kocht vervolgens wel binnen enkele weken het leegstaande restaurant van Voskamp Vastgoed, maar tot uitwerking kwam het idee niet.

Parkeergarage, ABN e.d weg en zichtlijnen naar het Marktplein en de stadsvijver met in het midden een kantoorgebouw verbonden met een loopbrug als dependance van het stadhuis is de basisgedachte van Voskamp voor het stadhuis van architect Oud, zoals ook BBA dat in de vorige raadsperiode al eens presenteerde, maar dan de dependance aan de Boddenstraat met een wandelplein en vijver met stadsfontein tussen beide gebouwen. Wie hoorden wij pas geleden nog weer eens roepen om een stadsfontein?

Verder geen Fortezza maar vier woontorens en daar zou directeur Kamst van St. Joseph zo in willen stappen.
Ook geen sloop van het oude V&D pand, Duhtler en de Hema. In de plaats van het geplande grachtje van 2 meter breed van’t Wetshuys naar het Waaggebouw, de gebouwen laten staan en appartementen boven de winkelruimtes met topgevels in de kenmerkende historiserende stijl zoals Voskamp vaker in de binnenstad heeft gebouwd. Ziet u het voor u? Passend bij de Almelose maat.
De ingehuurde stadsarchitect Rein Geurtsen zal het gruwend op zich af zien komen en kan wellicht zijn koffers al vast pakken. (Wie hoorden we dat toch ook weer zeggen?) Die 350 miljoen van die grote verzekeringsbelegger is helemaal niet nodig om de binnenstad aan te pakken zal Voskamp gedacht hebben. Of zoals wijlen Joop Schepers dat plachte te zeggen, ‘Dat hebt wij niet neudig!’

Toch heeft Voskamp misschien wel iets vergeten, want als je de binnenstad vol plempt met woonlocaties voor ‘vergrijzend’ volk met een dikke knip kun je met de milieuwet in de hand de bruisende binnenstad wel vergeten. Één dwarsligger die zijn woongenot en rust laat prevaleren boven evenementen als de Profronde, Nacht van Almelo e.d. en het is over en sluiten met de plannen voor een bruisende binnenstad. Het recht zal dan een andere loop bepalen. Nee, zoals het misschien oncomplete verhaal via onze bronnen binnen is gekomen hoort er toch zeker ook een goed horecagebied bij als basis voor een goede stadsbeleving. En zo’n loopbrug tussen huidige stadhuis en dependance moet toch zeker ook wel ondergronds kunnen.

Toch een pluim op de hoed voor Jan Voskamp, hij bekijkt de zaken wat reëler dan in het stadhuis jaren is gedaan. Nog wat fijnslijpen die plannen, dan hoeft het ook geen vijftien jaar te duren!
Kan Jantje V. ook eens kijken naar Waterrijk? En deed zijn broer niet iets in woonboten? Een burgemeester Schneidersgracht van Centrumhaven naar Waterrijk lijkt misschien ook wel iets!

Archief
Terug naar vorige pagina