Politiek nieuws


Plaatsing  
 
23-10-2015  

Meerderheid Raad blokt plan Parkeerbeleid

 

ALMELO – Er komt geen 24 uur per dag en zeven dagen in de week betaald parkeren in de Almelose binnenstad. Dat blijkt uit een aangekondigde motie van een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Ook de coalitiepartners PvdA en D66 keren zich tegen het voorstel van het Almelose college van B&W dat ook de begin dit jaar ingestelde blauwe zones weer wilde opheffen. Doel het ‘binnen harken’ van 1,2 miljoen euro.

LAS, VVD, D66, PvdA, Christen Unie, Lijst Çete, Lijst Stam, Leefbaar Almelo, Almelo Centraal en GroenLinks sloegen de handen ineen om het voorstel een vroege dood te laten sterven. Ook de middenstand voert massaal actie onder aanvoering van oud- wethouder Gerrit van Woudenbergh die als voorzitter van Centrumondernemers Almelo Actief (CAA) wel weet hoe je ‘oorlog’ moet maken.

Als reden in de motie werd o.a. opgevoerd dat het college de evaluatie van het nog maar net ontwikkelde parkeerbeleid van bureau Spark geen recht heeft gedaan en nog onduidelijk is hoe de gratis blauwe zones hebben gefunctioneerd. De ruime meerderheid in de raad vindt ook dat er geen gehoor is gegeven aan eerdere motie zoals gratis parkeren op koopzondagen (AC - nov. 2014) en de nuances die de Christen Unie inbracht per motie in februari 2014. De ‘dwarsliggers’ willen wel dat het college van B&W het parkeren via de App gaat onderzoeken om op beschikbare parkeerplaatsen te wijzen. Rest de vraag hoeveel het parkeertarief in 2016 wel omhoog gaat, want daar wordt in de aangekondigde motie niets gezegd?

Coalitiepartijen CDA en SP ondertekenden de motie niet evenals oppositiepartij PVA, die vond dat de motie niet ver genoeg ging.

UPDATE
PVA komt met een eigen idee om ruim 2 miljoen euro binnen te 'harken' door ondernemers en 31.800 huishoudens collectief te belasten met een jaarlijkse heffing zodat in de hele stad vrij geparkeerd kan worden (blauwe zones). PVA wijst in deze naar Emmen en Hoogezand/Sappemeer. Het weghalen van parkeermeters en automaten en het overbodig worden van een groot deel van handhaving zou ook nog eens ruim een miljoen besparen volgens PVA.

Archief
Terug naar vorige pagina