Politiek nieuws


Plaatsing  
 
05-10-2008  

PvdA vragen raadsvergadering 07-10-2008


Fractievoorzitter Bert Kozijn aan de interruptiemicrofoon
 

Vragen PvdA vragenuur raadsvergadering 7 oktober 2008  (19.00 uur stadhuis)

Beeklustpark
Volgens de fractie van de PvdA loopt dit jaar het contract af dat de afgelopen jaren gewaarborgd heeft dat Het Beeklustpark een soort van "renovatie" heeft kunnen doormaken. Hiervoor is een stichting in het leven geroepen. De PvdA heeft hierover de volgende vragen:

1. Is het juist dat het "contract" in 2008 afloopt?
2. Kan het college ons berichten wat de resultaten van de afgelopen periode zijn geweest?
3. Is het college tevreden met de bereikte resultaten? Wat zijn de positieve punten, wat zijn de negatieve punten?
4. Is het juist dat het onderhoud vanaf 2009 weer door de gemeente Almelo, conform afspraak, gepleegd zal gaan worden?

Schuldhulpverlening
Minister Bos en staatssecretaris Aboutaleb gaan wettelijke eisen stellen aan de schuldhulpverlening die gemeenten uitvoeren om de toegankelijkheid en de effectiviteit te vergroten. Er is landelijk onderzoek gedaan naar effectiviteit van de schuldhulpverlening. In dit onderzoek staan het voorkomen van problematische schulden en de arbeidsparticipatie voorop. Om deze reden heeft het kabinet zich een forse ambitie opgesteld op het terrein van armoedebestrijding en schulden en 300 mlj. uitgetrokken.
Zowel uit het voornoemde onderzoek als uit een recent onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) blijkt dat gemeenten onvoldoende de regierol pakken en mede daardoor geen sluitend pakket van dienstverlening bieden. De bewindslieden zien binnen de bestaande mogelijkheden voldoende ruimte voor gemeenten om met een meer krachtige aanpak meer mensen te helpen. Dit alles brengt de PvdA-fractie tot het stellen van de volgende vragen:

1. Wat is de mening van de wethouder over dit rapport en de reactie/brief van Minister Bos en staatsecretaris Aboutaleb?
2. Kan de wethouder aangeven of zij van plan is de aanbevelingen uit dit rapport over te nemen en ons rapporteren over de aanpak die ze daarvoor kiest?

Stichting Allochtone Ouderen Almelo
Het bestuur van Stichting Allochtone ouderen Almelo (SAOA) heeft voor de zomervakantie ene klachtbrief gestuurd naar uw College over de wijze waarop Scoop met SAOA omgaat. Wethouder Schouten zou een gesprek hebben met het bestuur van SAOA. De PvdA heeft hierover de volgende vragen:

1. Heeft dit gesprek met SAOA plaatsgevonden?
2. Kunt u de gemeenteraad informeren over de resultaten van dit gesprek?
3. Hoe kijkt volgens u SAOA terug op dit gesprek?

Talentenfabriek
Afgelopen week heeft een bericht in Tubantia gestaan over een nieuw initiatief van de gemeente samen met de Muziekschool Twente: De Talentenfabriek. Afgelopen zaterdag stond een bericht, ook in de Tubantia, dat mensen, nu al actief in het muziekveld, niet betrokken zijn bij deze plannen.
De Talentenfabriek lijkt veel op een eerder plan van Casper van Vulpen: de Creatieve Fabriek. Op het Indiëterrein heb je nu Daisybel zitten met activiteiten die straks ook in de Talentenfabriek moeten gaan plaats vinden. Volgens de Muziekschool Twente wordt er voor de Talentenfabriek gekeken naar en een voorbeeld genomen aan wat er nu in het Muziekcentrum van Enschede plaatsvindt. De PvdA heeft de volgende vragen:

1. Waarom wordt er niet gesproken met de betrokkenen die nu al actief zijn in het veld om tot samenwerking te komen om elkaar te versterken?
2. Kan de wethouder ons uitleggen wat het verschil is in dit plan tussen Enschede met een poppodium en Almelo zonder poppodium?

Kredietcrisis
In de Tubantia van zaterdag 27 september geeft wethouder Sjoers aan dat banken door de kredietcrisis minder scheutig zijn met investeringen in de bouwsector. Daarbij wordt benoemd dat er nog geen contracten zijn gesloten met investeerders voor onder andere de Raboprojecten (Almelineterrein, Hofstraat), Waterrijk en Almelo Noordoost. De PvdA heeft hierover de volgende vragen:

1. Kunt u bevestigen dat er nog geen harde afspraken zijn over de planning en ontwikkeling (aantallen en soorten woningen) van deze gebieden met ontwikkelaars?
2. Kunt u de raad informeren over de eerder in de raad vastgestelde planning en de huidige stand van zaken/tempo?
3. De Provincie Overijssel geeft in haar concept omgevingsplan van augustus 2008 aan dat er ca. 60.000 extra woningen in Overijssel nodig zijn, waarvan 20.000 in Twente (p107/108). Ook schrijft zij dat er 80.000 extra woningen in Overijssel zijn gepland. Afstemming in plancapaciteit tussen gemeenten heeft niet tot het juiste resultaat geleid, concludeert zij. Wat is hierop uw reactie en hoe betrekt u deze informatie bij de fasering of planning?
4. Wat is voor het college de reden geweest om al in dit prille stadium van de financiële crisis de publiciteit te zoeken met dit thema?

Fractie Partij van de Arbeid

Archief
Terug naar vorige pagina