Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-02-2015  

Verhuizing naar het nieuwe stadhuis

 

ALMELO – Eind maart komt er een einde aan de ‘soap’ over het nieuwe huis voor de burgers van Almelo. Rond de eeuwwisseling begon de discussie over het stadhuis van architect J.J.P. Oud. ‘Niet meer van deze tijd en het voldoet niet aan de Arbo-normen’, zei toenmalig wethouder Anthon Sjoers (CDA). Sjoers wilde bovendien alle diensten van de gemeente onder één dak omdat dit de kwaliteit van werken zou bevorderen, dit tot heil van de burger.
Dat het gebouw van Oud een betonskeletbouw is en dus volledig kan worden gestript om het te renoveren, deed niet ter zake. Dat Oud een gerenommeerd architect is en met zijn nalatenschap rekening moet worden gehouden, eveneens niet. De ‘trein van Sjoers’ denderde door met steun van coalitiegenoot PvdA. Ook D66 en de VVD staken als latere ‘bondgenoten’ niet echt een stok tussen de spaken.

Miljoenen euro’s werden verspilt aan grootse plannen als het nieuwe stadhuis en de luxe woontoren Fortezza. Aan de markt zou een ‘glaspaleis’ moeten verschijnen met een parkeerkelder onder het marktplein. Het ontwerp werd goed bevonden maar uiteindelijk afgekocht vanwege het Fortezza-debacle. Een verlies van dik 12 miljoen euro werd ‘weggepoetst’ in het nu gerealiseerde stadhuis aan de Haven NZ. Raadslid Jan Veenstra (ChristenUnie) becijferde dat verlies al eens op dik 16 miljoen euro net zoals raadslid Gijs Stork (nu LAS).

Het nieuwe ‘sobere’ stadhuis kost al met al zo’n 58 miljoen euro en eind deze maand kan de Almelose ambtenarij zijn intrek nemen. Op donderdag/vrijdag 26/27 maart is de burger dus niet welkom vanwege de verhuizing. Voor zeer dringende zaken, zoals aangifte van geboorte wanneer de wettelijke termijn verstrijkt, kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via het reguliere nummer (0546) 54 1111. Op donderdag kunnen inwoners bellen tussen 8.30 en 16.30 uur en op vrijdag 27 maart van 8.30 tot 12.00 uur.
Maandag 30 maart zal alles weer normaal moeten zijn.

< Stadhuis 1973/2015 - ontwerp: J.J.P. Oud
Marijke Kuper schreef een boek over het stadhuis van Almelo, het laatste ontwerp van J.J.P. Oud

<< Het gegunde maar niet gerealiseerde stadhuis aan de markt -
ontwerp: Meyer en Van Schooten Architecten, 2010

<<< 2015 Het nieuwe stadhuis aan de Haven NZ -
ontwerp van de oud- Almeloër Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Urbis)

Archief
Terug naar vorige pagina