Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-01-2014  

Sportbezuiniging onder vuur in verkiezingsdebat


Ja, we geven het toe, het is wat overdreven maar meerdere verenigingen zien de kwaliteit van hun accommodatie achteruit hollen.
Huurtarieven stijgen fors, sporters haken af, kantineomzetten dalen en dat gaat ten koste van het onderhoud en levensvatbaarheid.

Liefst 16 partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezing op 19 maart a.s.

1. PvdA*
2. VVD
3. CDA
4. D66*
5. SP
6. ALA
7. PVA*
8. GroenLinks
9. CU*
10. Lijst Çete*
11. Leefbaar Almelo*
12. Burger Belangen Almelo (BBA)*
13. Lijst Kamphuis (afscheiding PVA)*
14. Almelooooo (afscheiding PvdA)*
15. Almelo Centraal (afscheiding VVD)*
16. Libertarische Partij Almelo

* Deze partijen willen de sportbezuiniging herzien!
 

ALMELO – Het was te verwachten dat het sportdebat in de aanloop naar de raadsverkiezing in maart zou gaan over de forse bezuiniging waartoe de gemeente eerder al heeft besloten. Een miljoen euro is die taakstelling en daarvan is de helft nagenoeg ingevuld.
In de IISPA tekende zich al snel een meerderheid af om door het tweede deel van de bezuiniging een streep te zetten. Ook coalitiepartij PvdA, bij monde van lijsttrekker Anja Timmer, pleitte er voor om dat te herzien, geschrokken als zij was over het onderzoeksresultaat naar de gezondheid van de Almelose bevolking.
Maar of dat de enige reden is om die bezuinigingstaak te herzien? Veel was er te doen over de hogere tarieven voor sportaccommodaties die de gemeente in rekening brengt. Vooral de huur van velden is fors omhoog geschoten. In de praktijk blijkt dat veel mensen afhaken en verenigingen steeds meer moeite hebben om de contributie te incasseren en daardoor leden zien afhaken. 'Voetbal wordt elitair', riep voorzitter Postma van Avc Heracles al eerder toen de bezuiniging van één miljoen euro werd aangekondigd.

Fred Gerritsen (D66) was de ‘Popie Jopie’ in het debat door het tweede half miljoen euro te willen bezuinigen op het ambtelijk apparaat. Portefeuillehouder Sport en lijsttrekker van het CDA, wethouder Jan van Marle zag alleen mogelijkheden om de OZB te verhogen en dat wil hij juist niet. VVD’er Jamy Pauwels merkte op dat Gerritsen dit wel populistisch kan roepen maar vond dat andere dekking niet zo simpel te vinden is.
Onder druk van de oppositiepartijen tekende zich echter toch een meerderheid af om de sportbezuiniging te herzien en dat was koren op de molen voor de sportverenigingen die het steeds moeilijker krijgen om te overleven.
Van de ‘beloften’ werd dan ook een overzicht gemaakt om deze toezeggingen na de verkiezingen waar te maken. Het sportdebat stond o.l.v. Roland Rijshouwer van NOC/NSF. Aan het debat namen 15 partijen mee. De SP haakte af omdat de woordvoerders vooraf aan het debat, een diner kregen aangeboden. Maar of deelnemen aan dat diner nu noodzakelijk was om mee te kunnen praten, kan worden betwijfeld.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (32 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina