Politiek nieuws


Plaatsing  
 
05-07-2012  

AH Violierstraat stap dichterbij, maar waarom?

 

ALMELO – De gemeenteraad heeft dinsdagavond het college van B&W groen licht gegeven met de voorbereidingen van een vestiging van Albert Heijn op de hoek Violierstraat/Bornsestraat. De verwachting is dat B&W nu in september komt met de benodigde bestemmingsplanwijziging. Die bestemmingsplanwijziging is ook de laatste strohalm voor de omwonenden die vierkant tegen een supermarkt en parkeerplaats voor 88 auto’s in hun achtertuin zijn. Het treft hier vooral de omwonenden aan de Deldensestraat en de Bornsestraat. Voor de bewoners aan de Violierstraat en Bornsestraat is het vooral extra overlast door toename van het verkeer in een verkeerssituatie waarbij grote vraagtekens gezet kunnen worden.
Het college van B&W creëert in feite eenzelfde situatie die men volgens een vorig college juist aan de Nieuwstraat wilde oplossen. Toen werd er overigens niet vanuit gegaan dat op de locatie Violierstraat een supermarkt zou worden gebouwd maar voorzag dat vooral in het plan Almelo Nouveau.
Voor de bewoners rest nu alleen de gang naar de Raad van State en dat zou best eens tot succes kunnen leiden als men de rijen gesloten houdt.
Dat deed de coalitie VVD/PvdA/CDA in de gemeenteraad ook en liet de oppositie zo geen kans ondanks de vele argumenten die tegen het voorstel op tafel kwamen. ALA/AOV-voorman Gijs Stork, al meer dan 20 jaar raadslid, was dermate boos dat niet werd ingegaan op de zuivere argumenten van omwonenden om nu juist niet in te stemmen met deze ontwikkeling, dat hij en zijn fractiegenoten boos wegliepen uit de raadsvergadering. Temeer daar deze ontwikkeling ook volkomen indruist tegen de vigerende detailhandelsvisie, die juist clustering voorstaat. De VVD vindt echter dat ondernemers zelf wel weten of bepaalde plekken economisch haalbaar zijn en wil minder reguleren. Het CDA, dat altijd tegen deze ontwikkeling aan de Violierstraat was, ging zonder slag of stoot akkoord en liet volledig de oren hangen naar coalitiepartner VVD. Het amendement om nog een nieuw verkeersstromenonderzoek te laten doen is in deze dan ook een wassen neus, want het besluit van dinsdagavond geeft de ontwikkelaar en AH juist munitie voor een schadeclaim.

De grote vraag waarom AH naar deze verkeerstechnisch lastige plek mag, bleef echter onbeantwoord. Het was meer een kwestie van machtsvertoon en doordrukken van VVD/PvdA/CDA zonder inhoudelijk debat!
De omwonenden moeten dus hun gelijk halen via de Raad van State en als het onverhoopt toch doorgaat is er als doekje voor het bloeden de kans op planschade!

Lees ook: ‘Het spel rond het vestigen van supermarkten

 

Archief
Terug naar vorige pagina