Politiek nieuws


Plaatsing  
 
12-04-2012  

Andela tekent protest aan tegen Elsevier

 

ALMELO – Volgens wethouder Johan Andela (VVD) is het nieuw te bouwen stadhuis helemaal niet zo duur als weekblad Elsevier in haar onderzoek presenteert. Andela komt daar vandaag in TC Tubantia op terug door te melden dat Elsevier allerlei kosten heeft meegerekend zoals het verlies van Fortezza en de boekwaarde van het huidige stadhuis. Dat zijn volgens Andela bedragen van respectievelijk 9 miljoen euro en vier miljoen euro.
Als je dat niet mee rekent volgens Andela, komt het rekensommetje uit op 590 euro per inwoner en zakt de gemeente Almelo in de ranglijst van Elsevier naar een goed landelijk gemiddelde.
Andela vergelijkt dat met de volgende gemeenten: Hellendoorn – 615, Dinkelland – 633, Rijssen/Holten – 641, Venlo – 621 en Weert – 782 euro.

Het neemt natuurlijk niet weg dat Andela en zijn collega-wethouders er zelf voor gekozen hebben om het debacle Fortezza en de boekwaarde van het huidige stadhuis in de kosten van een nieuw stadhuis te verdisconteren. De boekwaarde van een te verlaten pand wordt altijd meegenomen in een verrekening ook door andere gemeenten tenzij er een koper is en de opbrengst bekend. Maar daar is in Almelo nog niets over bekend, laat staan hoeveel het huidige stadhuis zou kunnen opbrengen. Boekhoudkundig is het ook interessanter om een eventuele verkoopopbrengst in de algemene middelen te stoppen zodat het op andere wijze uitgegeven kan worden of verliezen weggewerkt. Daar ziet de burger niets van terug.
De rekensom voor de burger blijft dus onveranderd 800 euro per inwoner. Voor een gezin van vier personen dus 3200 euro die in de komende jaren ergens in de gemeentelijke aanslagen betaald dient te worden. Of niet doctorandus?

Lees ook: 'Nieuw stadhuis in top 4 van Nederland'

Archief
Terug naar vorige pagina