Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-04-2012  

Nieuw stadhuis in dure top 4 van Nederland!Bron: Elsevier
 

ALMELO – Elsevier heeft het uitgerekend, het sobere stadhuis dat het Almelose college van B&W wil bouwen komt nationaal op plaats vier als de kosten worden omgerekend per burger. Die moeten dan elk 800 euro ophoesten.

Eerder is al eens in Binnenlands Bestuur uitgerekend hoe duur de gerealiseerde nieuwe stadhuizen in Nederland zijn. Met het vorige plan van 67 miljoen euro zou Almelo zelfs in de top 3 zijn beland. De kosten werden toen berekend per ambtenaar. Meppel was in oktober 2010 de goedkoopste gemeente met 41.725 euro per ambtenaar. Veel verschil in kosten komt door de inrichting van de diverse bouwwerken. Texel was destijds tweede na de Utrechtse Heuvelrug en rekende 88.000 euro per ambtenaar. Nu per inwoner gerekend staat Texel in de bereking van Elsevier zelfs op de 1e plaats.

De huidige berekening van Elsevier geeft wel aan dat Almelo ook met het nieuwe plan nog steeds hoog in de boom zit, zei het dat het beeld enigszins vertroebeld wordt. Het miljoenenverlies van het Fortezza-debacle zit eveneens in het budget van bijna 58 miljoen euro dat gepland staat voor een nieuw stadhuis aan de Haven ZZ.
Dat noemt men in het Almelose stadhuis een ‘vlekje’ wegpoetsen. In feite krijgt men qua nieuwbouw dus minder waar voor de kosten.

Daar kan de huidige architect Vincent van der Meulen overigens niets aan doen. De geboortige Almeloër heeft op zich een fraai bouwontwerp ontwikkeld tegen een veel lager budget dan de totale rekensom feitelijk laat zien.

Het ontwerp van Van der Meulen wordt bovendien qua m2 vloeroppervlak ook een stuk kleiner dan het huidige stadhuis van Ir. J.J.P. Oud, een der grondleggers van de betonskeletbouw dat zich kenmerkt goed gestript te kunnen worden voor renovatie. Het voorbeeld dichtbij van gerenoveerde betonskeletbouw is het oude belastingkantoor aan de Burgemeester Raveslootsingel.

Archief
Terug naar vorige pagina