Politiek nieuws


Plaatsing  
 
02-04-2012  

Renovatie stadhuis begint met 9 miljoen


Foto uit 1981
 

ALMELO – Volgens wethouder Johan Andela (VVD) begint de kostenteller voor renovatie van het huidige stadhuis op 9 miljoen euro. Dat is volgens Andela het boekhoudkundige verlies van het Fortezza-debacle. De grondverkoop voor Fortezza aan projectontwikkelaar van der Looy stond voor 12 miljoen euro in de boeken. Daarbij kwam de rente, maar dat verlies van 4 miljoen euro is al ‘weggewerkt’ in andere posten.
Andela vreest dat de gemeenteraad besluit om een streep door de nieuwbouw te zetten en komt daarom met zijn kant van het verhaal in Tc Tubantia. Als nieuwbouw niet doorgaat, moet volgens Andela namelijk de grondwaarde worden afgeboekt naar 3 miljoen euro. ‘Als we er geen stadhuis op bouwen, gooi je dus 9 miljoen euro weg’, zegt Andela in het artikel.
Voor het gemak vertellen we ook maar dat er al 2,5 miljoen euro aan kosten voor een nieuw stadhuis is uitgegeven. Ook dat bedrag moet je dan volgens de lijn Andela bij renovatie van het oude stadhuis optellen.
Andela wil dus dat boekhoudkundige verlies dan opnemen in eventuele renovatiekosten van het oude stadhuis en doorberekenen in de huisvestingskosten.
Wat er niet wordt gezegd, is dat de vrije grond aan de Haven ZZ met een boekwaarde van 3 miljoen euro ook weer op termijn boekhoudkundig ‘winst’ kan opleveren bij het realiseren van een geheel nieuw plan.
In reacties op de website van Tc Tubantia zegt menigeen hoe hij er over denkt. Vergeten is Andela kennelijk ook dat op een publiekspoll van dezelfde krant 67 procent tegen een nieuw stadhuis stemde. Vergeten is Andela kennelijk eveneens dat de architect die het oude belastingkantoor renoveerde, uitsprak dat je met 20 miljoen euro van het huidige stadhuis een juweeltje kunt maken dat zeker 25 jaar mee kan.
Andela komt in het artikel ook met de 'dooddoener' dat de bouw wellicht enkele miljoenen euro goedkoper uitvalt dan de begrootte 57 miljoen euro.
Voor het gemak een rekensommetje in de lijn van Andela: 9.000.000,-- + 2.500.000,-- = 11.500.000,--  voordat er een handeling aan het stadhuis van Oud is verricht. Tel er de renovatiekosten bij van pakweg 20 à 25 miljoen plus de huidige boekwaarde en tijdelijke herhuisvestingskosten en er is nog een voordeeltje van zo'n 15 miljoen te boeken vergeleken met nieuwbouw. Geld dat niet hoeft worden doorberekend in kosten voor de burgers. Kijk ook naar de plannen van Rotterdam dat liefst 2450 ambtenaren de laan uit wil sturen en gemeentelijke panden in de verkoop doet om 200 miljoen euro te besparen. Dat noemt men snijden in de kosten.

Lees het hele verhaal van Andela dus dinsdag in de papieren uitgave van Tc Tubantia.

Archief
Terug naar vorige pagina