Politiek nieuws


Plaatsing  
 
12-03-2012  

Koorts in coalitie naar hoogtepunt inzake Fortezza


Het college van B&W stuurde per email 3 brieven met antwoorden op raadsvragen. 12-03-2012 >>
De brieven maken duidelijk dat op vragen werd geantwoord. Vraagtekens kunnen worden gezet bij de actieve informatieplicht?

Verder een email van ALA/AOV raadslid Marc Geerdink d.d. 13-03-2012

Geachte lezer,
Graag wil ik u wijzen op het volgende.

Almelo: College van B&W onder vuur - motie van wantrouwen
Er vindt hedenavond topoverleg plaats in de drie coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA over de toekomst van het college van burgemeester en wethouders. Er is crisissfeer ontstaan doordat de Rekenkamer van mening is dat het college de schijn op zich laadde informatie te hebben achtergehouden over het dossier Fortezza. Het rapport van de Rekenkamer over Fortezza (een prestigieus nieuwbouwproject in Almelo) was vernietigend.

De Reken kamer commissie is zeer zorgvuldig in haar formulering en baseert zich op feitelijk constateringen en niet op een eigen mening. Het rapport en de brief staan niet ter discussie wel de constateringen.
ALA AOV heeft gedurende een groot aantal jaren de gang van zaken rond Fortezza kritisch gevolgd, veel opmerkingen gemaakt, veel vragen gesteld, gewezen op risico´s, twijfels geuit over beantwoording van vragen en ga maar door.
Dit rapport en de brief geven duidelijk aan dat de gestelde vragen categorisch en vaak bewust, half, onjuist, of niet beantwoord zijn.Informatie werd achtergehouden en het college voldeed een aantal keren niet aan haar wettelijk voorgeschreven informatie plicht. Dat betekent dat niet alleen ALA-AOV, maar de hele raad stelselmatig verkeerd of helemaal niet is geïnformeerd.

De fractie van ALA AOV zal woensdag avond in een extra raadsvergadering een motie van wantrouwen indienen die naar alle waarschijnlijkheid een meerderheid van de oppositie partijen zal steunen.

Bijgaand treft u de raadsbrief (van de Rekenkamer - red.), en een fragment van RTV oost van heden avond. de film is tevens terug te zien op RTV OOST http://www.rtvoost.nl/uitzendinggemist/default.aspx overijssel vandaag 12 maart of op de website van ALA - AOV http://www.almeloliberaalalt.nl/
 

ALMELO – De koorts in de coalitie PvdA/CDA/VVD is de afgelopen dagen opgelopen naar het kookpunt. Reden de malversaties en tegenwerking in de affaire ‘De Slag om Fortezza’ die de Rekenkamer in de afgelopen maanden onderzocht.
De gemeente verloor miljoenen euro’s op dit door het vorige college van B&W tot prestige verheven project aan de Haven ZZ, dat uiteindelijk niet doorging, omdat projectontwikkelaar van der Looy uit Weert de stekker er uit trok.

De Rekenkamer, met daarin vijf onafhankelijke deskundige leden en drie raadsleden, kreeg langzaam het deksel van de beerput ondanks tegenwerking van zowel het huidige college van B&W als de ambtelijke top. Het rapport was al vernietigend, maar de gemeenteraad wilde nog meer weten en via de omweg van een notaris in Weert kwamen toch ‘stukken’ boven water waarvan in het gemeentehuis werd beweerd dat de gemeente daar niets over in het dossier had.
Na de melding van de Rekenkamer dat zij inmiddels de ‘gezochte bescheiden’ via de notaris had achterhaald, doken deze binnen 24 uur alsnog op in het gemeentehuis.

Uit de correspondentie tussen de notaris en de gemeente blijkt dat het vorige college van B&W zeer bewust het risico nam dat het kon fluiten naar het eigendom van de grond als de betaling van ruim 12 miljoen euro werd uitgesteld tot de schop in de grond ging. Het afblazen van het project zou dan betekenen dat de gemeente en geen geld zou hebben en geen grond meer.
De notaris kreeg echter de opdracht van voormalig burgemeester Menno Knip dat toch moest worden geleverd aan van der Looy en Knip machtigde de notaris zelfs om de zaak af te handelen. Inmiddels ex- wethouder Anthon Sjoers en toenmalig gemeentesecretaris Herman Geerdink tekenden uiteindelijk het verkoopcontract zonder dat daar een rechtsgeldig collegebesluit aan ten grondslag lag. Bovendien werd de gemeenteraad minimaal zes keer relevante informatie onthouden danwel foutief voorgelicht.

Nu de Rekenkamer de feiten achterhaalde en het huidige college zelfs aanspreekt op obstructie van het onderzoek waren de rapen gaar. Wel werd onderschreven dat het toen fout was gegaan, maar van enige zelfreflectie inzake de obstructie is geen sprake. Er zijn ministers voor veel minder weggestuurd of ‘vrijwillig’ opgestapt!

Dat wil het zittende college van B&W en de huidige coalitie PvdA/CDA/VVD echter voorkomen en de afgelopen dagen werd koortsachtig overleg gevoerd in de fracties en samen als coalitie. Zelfs VVD Tweede Kamerlid Willibrord van Beek en VVD-afdelingsvoorzitter Mr. W.P. van der Elst werden door de VVD-fractie te hulp geroepen, want fractievoorzitter Nijhuis had enkele weken geleden nog geroepen dat hij de oud- wethouder Anthon Sjoers juridisch wilde vervolgen, maar zijn partijgenoot en huidige senator Menno Knip had evenzeer veel boter op zijn hoofd.
Vanavond werd in crisissfeer vergaderd om de rijen te sluiten en het college ging er zelfs prat op dat inmiddels de grond weer in eigen bezit is. Dat kostte overigens 2,4 miljoen euro om van der Looy af te kopen, die ook nog eens in gebreke bleef om ruim 1 miljoen euro aan leges te voldoen. Bovendien kreeg van der Looy nog het eerste recht op een bouwlocatie voor 77 appartementen. Tel uit je winst!

Kan een college van B&W blijven zitten met een dergelijk dossier is de vraag?
Het antwoord is aan de gemeenteraad die dinsdagavond nog wordt bijgepraat door de Rekenkamer en waarschijnlijk woensdagavond hoofdelijk zal stemmen. Een goede gelegenheid om te bezien welke raadsleden, ongeacht hun kleur, nu echt voor de stad opstaan!


Lees ook: 'Sjoers tekende onrechtmatig Fortezzacontracten'


Brief Rekenkamer aan gemeenteraad
Uitzending RTV Oost inzake Fortezza-debacle
Raadsbrief B&W: d.d. 12 maart 2012
Raadsbrief B&W: d.d. 30 november 2010
Raadsbrief B&W: d.d. 25 januari 2010

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina