Politiek nieuws


Plaatsing  
 
07-02-2012  

IISPA miljoenen duurder door gebrek structuur

 

ALMELO – De bouw van een sporthal van allure is miljoenen euro’s duurder geworden dan in het begin beoogd. Het tellertje voor de IISPA, ontworpen door Koppert & Koenis Architecten, staat momenteel op meer dan 18 miljoen euro maar de werkelijke eindkosten zijn nog niet duidelijk vanwege constructiefouten tijdens de bouw waarover nog een gevecht gaande is wie daarvoor verantwoordelijk is.
Het uitgangspunt voor de bouw van een sporthal bedroeg in het begin 8,5 miljoen euro met een jaarlijkse exploitatietekort ten bedrage van 180.000 euro conform de inmiddels gesloopte sporthal Rembrandt. In werkelijkheid is dat bedrag sinds 2009 structureel opgehoogd naar 350.000 euro .
Een grote tegenvaller is ook het niet verhuren van commerciële ruimtes met een begrootte opbrengst van 1,4 miljoen euro jaarlijks. Bovendien heeft de gemeente geen pachter voor de horeca kunnen vinden en kwamen de horeca-investeringen van 500.000 euro ook op het bordje van de gemeente.
Volgens een onderzoek in opdracht van B&W is eveneens duidelijk geworden dat er geen direct plan van eisen was, maar gedurende de projectgang het eisenpakket telkens werd opgehoogd en de gemeenteraad daar ook telkens geld voor uittrok. Gebrek aan dossiervorming en bundeling van kennis droegen daar eveneens aan bij waardoor ambtelijk te individualistisch aan het project werd gewerkt. Ook in het college van B&W heerste grote vrijheid van handelen en ‘deed elke wethouder’ zijn ‘eigen ding’ en viel men elkaar niet lastig.
Het college van B&W wil met haar bevindingen toekomstige projecten strakker omschrijven qua opdracht en controle.

Lees ook:
IISPA meer dan de som der delen (I)
IISPA meer dan de som der delen (II)


Evaluatierapport IISPA
Raadsbrief IISPA

Archief
Terug naar vorige pagina