Politiek nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2011  

Gemeenteraad roept halt inzake Dolle Pret (upd)


Raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) is boos op wethouder Johan Andela (VVD), nu de stadsadvocaat de kosten van de juridische toetsing (in opdracht van B&W) over het unanieme raadsbesluit van dinsdag jl. bij de exploitant Henny ter Avest van 'Dolle Pret in Almelo BV' neerlegt.

Email raadslid G. Kamphuis(LKA) aan B&W d.d. 05-11-2011

Geacht college,
Er is een motie unaniem aangenomen dat enkel nog tot openbare verkoop van Dolle Pret overgegaan kan worden als de termijnen niet worden betaald. De betalingsregeling, die nog kon leiden tot openbare verkoop, doet er dus niet meer toe. Een juridisch adviseur van de wethouder heeft het document dinsdag goedgekeurd. In mijn ogen, en ik denk in de ogen van vele raadsleden, is het weer onnodig geweest om toch nog weer de stadsadvocaat hier aan te laten werken. Alweer onnodige kostenverhogingen, bovenop de andere overbodige kosten veroorzaakt door de stadsadvocaat. Ook in de media is nu te lezen dat de stadsadvocaat totaal niet nodig is geweest, zie bijvoorbeeld Almelos Weekblad.
De kosten voor de stadsadvocaat zijn ondertussen fors opgelopen, daardoor er nu al meer dan 18.000 euro aan extra kosten is ontstaan. Omdat het inschakelen van de stadsadvocaat echt onnodig was, zien wij dat als een inschattingsfout van het college. Inschattingsfouten van het college worden nu eenmaal door de gemeenschap betaald, niet door 1 enkele persoon. Om nu eens duidelijkheid te verschaffen, verzoek ik u de totale kosten momenteel op 60.000 vast te zetten en daarna alle onnodige kosten nog, door overleg in de raad, te verrekenen met Dolle Pret.

Met vriendelijke groet,

Gerwin Kamphuis
Lijst Kamphuis Almelo
www.lkalmelo.nl
 

ALMELO – Het dossier Dolle Pret gaat pijn doen en vooral de harde lijn die werd ingezet door de stadsadvocaat in opdracht van het college van B&W, is de gemeenteraad een doorn in het oog. In augustus werd beslag gelegd op de volledige inventaris om een bedrag van 50.000 euro aan dwangsommen te incasseren terwijl de kosten inmiddels ook zijn opgelopen tot een slordige 15.000 euro.
Exploitante Henny ter Avest was middels een brief van de juridisch adviseur in augustus al akkoord gegaan met de door B&W voorgestelde betalingsregeling maar daar werd op gereageerd door de stadsadvocaat met een eis tot bankgarantie en privéborg.
Dat nu ging de gemeenteraad te ver mede omdat eerder dit jaar werd besloten tot reparatie t.a.v. het bestemmingsplan om de activiteiten van Dolle Pret weer mogelijk te maken middels een ontheffing.

<< Raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) diende een raads-breed gesteunde motie in, om de stadsadvocaat en verantwoordelijk wethouder Johan Andela (VVD) een halt toe te roepen omdat ook de 2e aflossingstermijn inmiddels is betaald.
Hij overhandigde tevens een getekende verklaring van directeur ter Avest waarin zij opnieuw beloofde zich aan de betalingstermijnen te houden.
De wethouder legde zich bij de motie neer, maar wil de getekende verklaring nog wel juridisch laten toetsen. (Tegen de VARA Ombudsman verklaarde de wethouder onlangs voor de TV-camera dat hij was uitgesproken met mevrouw ter Avest. red.)
Het ontlokte Kamphuis de opmerking dat de motie unaniem is en hij (de wethouder) gewoon een handtekening kan zetten om de afspraak te bezegelen. Het leverde Kamphuis applaus op van tientallen werknemers en sympathisanten op de publieke tribune.

Meerdere fracties zoals o.a. ALA en Christen Unie wilden ook dat het beslag van de inventaris wordt opgeheven zodat ter Avest normaal kan ondernemen, maar dat bleek een stap te ver voor coalitiepartners VVD/PvdA/CDA. Raadslid Bert Hümmels (LA) omschreef cryptisch dat de wethouder ook nog maar eens moest kijken naar de explosieve bijkomende kosten voor ter Avest en gaf de overweging mee om daar iets aan te doen.

Update:
Advocaat eist aanpassing en stuurt opnieuw rekening

Archief
Terug naar vorige pagina