Politiek nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2022  

Burgemeester Gerritsen herbenoemd voor 6 jaar


Burgemeester Arjen Gerritsen opnieuw benoemd en raadslid Michael Reuvekamp (LAS) tijdelijk benoemd als vervanger van de zieke Robin Gelici.
 

ALMELO – Een maand later dan voorzien, vond vanavond de beëdiging  plaats van de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen. Toen liet de Overijsselse Commissaris de Koning  Andries Heidema verstek gaan wegens corona maar vanavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad werd de herbenoeming voor een periode van 6 jaar alsnog bekrachtigd door het afleggen van de eed over het eerder genomen Koninklijke Besluit.
CdK Heidema noemde Gerritsen een ervaren, zelfverzekerde en slagvaardige bestuurder met een eigen stijl en een goeie drive: „En je houdt graag het tempo erin. Je hebt een klik met Almelo en Almelo heeft een klik met jou. En jij hebt mij duidelijk gemaakt dat je hier dolgraag verder wilt als burgemeester”
De geboortige Enternaar Arjen Gerritsen was eerder wethouder in Wierden, burgemeester van de toenmalige gemeente Haren (2002-2007) en de gemeente De Bildt voordat hij voor de eerste keer in 2016 werd benoemd in de stad waar hij in zijn jeugdjaren de middelbare school doorliep en bestuurskunde studeerde aan de Hogeschool Twente.   

In het kielzog van de beëdiging van burgemeester Gerritsen vond ook de benoeming plaats tot raadslid van Michael Reuvekamp. De Almelose oud- ondernemer volgt tijdelijk het ziek gemelde raadslid Robin Gelici (LAS) op voor een periode van 16 weken.
Oud- raadslid Marcel Zielman werd benoemd tot 'eerste reserve' (raadsvolger) bij de fractie SociaalDemocraten.nu   
 

 
02-11-2022  

Onderzoek XL Businesspark II komt er

 

ALMELO – De gemeenteraad besteedde dinsdagavond uren aan een debat over een onderzoek of de haalbaarheid van een tweede Businesspark langs de zijtak van het Twentekanaal er wel of niet gerealiseerd kan worden. Het gezamenlijke XL Businesspark I van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en de provincie Overijssel zit vol waardoor er nu een gebrek ontstaat voor grotere bedrijfskavels in Twente.

De gemeente Almelo kreeg na de grenscorrectie in 2001 weer ruimte voor grotere ontwikkelingen waarvan het gezamenlijke businesspark na een trage start, nu al vol zit ruim voor de geplande looptermijn.
Almelo kreeg destijds ook rechten voor de Kanaalsprong ter uitbreiding van eigen industrie. Na de wereldwijde financiële crisis echter moest Almelo dit voornemen op een laag pitje zetten vanwege de plicht tot boekhoudkundige afschrijving.
Nu zoveel jaren later wordt de sprong over het kanaal opnieuw gelanceerd. Of dat weer in Twentse gezamenlijkheid gaat of dat de gemeente Almelo dat zelfstandig wil ontwikkelen, is nog koffiedik. Voorlopig blijven de onderzoekskosten, zo’n 1,4 miljoen euro, nog voor Almelose rekening. Ook heeft de gemeente Almelo zich voorgenomen hogere eisen te stellen qua werkgelegenheid, vergeleken met businesspark I. In het nieuwe concept moet hoogwaardige technische maakindustrie en ontwikkeling meer ruimte krijgen. ‘Bedrijven in Almelo en regio vragen daarom’, zo pleitte oud- rechter Ger Vermeulen namens de VVD. 'Almelo moet een belangrijke rol spelen op het gebied van arbeid', stelde de gehele coalitie van CDA, LAS, VVD en GroenLinks met o.a. steun van Democraten.nu en ChristenUnie.
Dat onderzoek komt er dus ondanks verzet van de kleinere partijen die groen en welzijn voorop stellen of werken in Zwolle of Enschede ook wel acceptabel vinden en hun stad kennelijk willen transformeren tot forensenstad. Meer hoger opgeleiden naar de Almelose regio bleek bij het ongeorganiseerde ‘verzet’ in de raad ook minder van belang. ‘Met Jip en Janneke in de boekhandel blijft het volk ook te vree’, zou je kunnen constateren. Voor dat haalbaarheidsonderzoek is dus nu een budget. Aangetekend is ook dat mocht XL Businesspark II uiteindelijk over enkele jaren het vervolg worden, er meer ruimte voor groen moet blijven.

 
04-11-2022  

Groen licht 5 vakantiehuisjes bij 't Maatveld

 

ALMELO – Het plan voor vakantiehuisjes in een bosperceel bij restaurant ’t Maatveld stamt al ‘uit de vorige eeuw’. De gemeente Borne gaf al voor de grenscorrectie met Almelo in 2001 te kennen dat het welwillend wilde meewerken aan de vraag van restauranteigenaar Ben Wispels om 2 bestaand verouderde huisjes te slopen en te vervangen door 6 nieuwe huisjes geschikt voor gezinsvakanties. De gemeente Almelo eerbiedigt het eerdere besluit van de gemeente Borne door hiervoor alsnog groen licht te geven.
Wel werd er nog het nodige ‘uit onderhandelt ’. De voorgenomen 6 huisjes worden er 5 om niet teveel houtkap te veroorzaken. Veertien bomen moeten er nu wijken, maar Wispels moet er honderden terug planten in een strook grond langs de vroegere atletiekbaan die hij eerst van de gemeente moet kopen. Ook verplicht honderden struiken planten in diezelfde strook om er een ecologische zone van te maken.
Niet iedereen is blij. Sommige buurtbewoners vrezen dat de rust verloren gaat rond het Maatveld, vergetende dat dit Almelose gebied op vroegere Bornse grond, druk gebruikt werd door Almelose sporters in atletiek, voetbal en honkbal. De laatste tak van sport vertrok pas onlangs van het complex en verkaste naar het sportcomplex Beeklust.
Omwonenden vreesden ook illegale kap in de toekomst, maar wie zijn ogen goed de kost geeft, ziet de nodige resterende stronken op eigen terrein van de bezwaarmakers om de houtkachel van al langer bestaande huisjes rondom het vroegere sportcomplex te kunnen stoken.

Archief
Terug naar vorige pagina