Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
27-09-2011  

Grote opkomst blijven wonen in Notter/Zuna

 

WIERDEN - De ouderen uit Notter en Zuna zijn erg tevreden over het wonen in hun buurtschap. Wel hebben ze veel ideeën op het gebied van wonen, welzijn, zorg en woonomgeving. Dit bleek onlangs tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Woonservice.

‘Wat zou er in Notter en Zuna moeten gebeuren om er voor te zorgen dat u langer in uw eigen woning kunt blijven wonen’? Dit was de hoofdvraag die ongeveer 70 ouderen uit de buurtschappen Notter en Zuna bespraken. In groepjes werd gesproken over de thema’s wonen, zorg, welzijn en woonomgeving. De vijf deelnemende partijen aan het woonserviceproject kregen behoorlijk wat ideeën van de ouderen mee.
Noaberschap, het omzien naar elkaar, bleek één van de sterkte punten van Notter en Zuna te zijn. Deze sterke verbondenheid met de buurtschap en met elkaar kan ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen. Zo waren er ideeën over het elkaar helpen met de (grote) tuin, de boodschappen, enz.

Ook met het Kulturhus was men tevreden. Wel zou het aantal activiteiten nog wel wat toe mogen nemen, zoals bloemschikken net voor een bepaalde feestdag (kerstmis, Pasen) of activiteiten gericht op competitie zoals koersbal en sjoelen. Ook spraken de groepjes over voorzieningen zoals een (bescheiden) bibliotheek, een postbus in Zuna en een centraal informatiepunt op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Een aantal mensen zou iets willen betekenen bij het opzetten van activiteiten. Echter hier speelt mobiliteit een rol. Voor mensen die op de fiets naar het Kulturhus kunnen komen, is het veel makkelijker om "verplichtingen" aan te gaan voor anderen die afhankelijk zijn van vervoer van kinderen of buren.

Aandachtspunten voor de woonomgeving waren bijvoorbeeld de verkeersveiligheid op de Zunaweg en verlichting bij de Dennenweg. Verder wil eigenlijk iedereen zo lang mogelijk thuis wonen: eventueel met huishoudelijke hulp en thuiszorg. Heel veel ouderen hebben de kinderen naast zich wonen waardoor toezicht gewaarborgd is.

De vijf deelnemende partijen gaan nu met de ideeën van de buurtschappen aan de slag.

Archief
Terug naar vorige pagina