Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-09-2011  

Niets is veilig voor de kettingzaag van Rutte

 

DEN HAAG – ‘Niets is veilig voor de kettingzaag van Rutte’, met die herhaaldelijk geuite zin ging oppositieleider Job Cohen (PvdA) het debat aan met het kabinet Rutte tijdens de algemene beschouwingen. Cohen somde daarbij alle bezuinigingen op die vooral de minima en Jan Modaal treffen, terwijl de hogere inkomensgroep nauwelijks buikpijn heeft van de bezuinigingswoede.
Jolanda Sap (GroenLinks), SP en PvdA verweten het kabinet de harde ingrepen t.a.v. de chronisch zieken terwijl de PGB veel minder hard stijgt dan de normale ziektekosten. 'De VVD gooit daarmee te grabbel waar de liberalen zelf voor gestreden hebben. Dit alleen om de PVV te plezieren t.a.v. de ouderenzorg alleen', zei Sap.
Ook fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma (CDA) toonde zich bezorgd over de stapeling van bezuinigingen. Buma vroeg wat het kabinet doet om problemen door een stapeling van ingrepen bij kwetsbare groepen te voorkomen. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen bijvoorbeeld extra hard getroffen worden.
Fractievoorzitter Stef Blok (VVD) erkende dat vooral de ingreep bij het persoonsgebonden budget hem pijn doet, maar niet ingrijpen is volgens hem geen optie. ‘Alleen door pijnlijke maatregelen niet uit de weg te gaan, redden we de voorzieningen die we in Nederland cruciaal vinden’, betoogde Blok.

Archief
Terug naar vorige pagina