Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
22-08-2011  

Afvalverwerker Twence houdt alcoholcontroles

 

HENGELO – Werkgevers gaan steeds meer letten op de fysieke toestand van werknemers. Afvalverwerker Twence in Hengelo gaat daarbij het verst en gaat zelfs alcoholcontroles houden aan de poort bij eigen personeel maar ook bij anderen zoals vrachtwagenchauffeurs van bedrijven en gemeenten die afval komen storten. Bij weigering wordt daarvan melding gemaakt bij de werkgever van de chauffeurs en worden aantekeningen gemaakt.

De actie leidt tot vraagtekens door arbeidsdeskundigen en de vakbeweging. Men snapt nog wel dat wordt gestreefd naar een gezond en veilig arbeidsklimaat maar ziet tevens het gevaar van inbreuk op de privacy gelet op het algemene karakter van de controles. Volgens Hans Hubregtse van FNV Bondgenoten wordt op deze wijze gezond en veilig werken teveel op het bordje van de individuele werknemer geschoven.  

In hoeverre mogen werkgevers invloed uitoefenen op de gezondheid van hun werknemers? De meningen zijn verdeeld over deze vraag. Zo brengt gebruik van bijvoorbeeld alcohol veel risico's met zich mee. GGZ instelling De Hoop zet uiteen wat die risico's zijn op deze pagina. De servicedesk van MKB Nederland geeft in het geval van alcohol op de werkvloer aan wat de mogelijkheden zijn voor werkgevers om het aan te pakken.
Werkgevers worstelen met het thema en er zijn regelmatig brede discussies.
Lees hier de uitkomst van zo'n discussie (.pdf)
waarbij bedrijven als Rabobank, Shell en Siemens betrokken waren. Tot slot buigen een universitair docent ethiek en een lector arbeid en gezondheid (.pdf) zich over de vraag hoe ver werkgevers zouden mogen gaan.

Archief
Terug naar vorige pagina