Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-03-2011  

Sociale huurwoningen 120 euro duurder?

 

AMSTERDAM – Het kabinet van premier Mark Rutte (VVD) dreigt in een snel tempo Neerlands meest a sociale kabinet ooit te worden. O.l.v. technocraat Piet Hein Donners (CDA), minister van Wonen, wordt gewerkt om alle sociale huurwoningen in Nederland per 1 juli a.s. in een klap met 120 euro per maand duurder te maken door elke sociale huurwoning met 25 punten standaard te verhogen. Het plan lekte uit via medewerkers van Amsterdamse woningbouwcorporaties.
Met die maatregel verdwijnen tal van sociale huurwoningen in de vrije markt waardoor er geen huursubsidie meer wordt verleend. Vooral in stedelijke gebieden dreigen daardoor gigantisch veel woningen onbereikbaar te worden voor mensen met een laag inkomen. Alleen in Amsterdam is dat al bij 28.000 woningen het geval.
‘Zittende’ huurders worden niet direct getroffen door het voorstel, maar daardoor ontstaat de vrees dat niemand meer wil of kan verhuizen en de woningmarkt totaal op slot komt te zitten. Ook de koopmarkt wordt al getroffen door de eisen voor het verkrijgen van een hypotheek te verhogen.
Ook in steden als Almelo en Enschede zullen de gevolgen groot zijn, omdat het gemiddelde inkomen fors lager ligt dan het Nederlandse gemiddelde inkomen.
Eerder al kwam minister Kamp (VVD) met het plan de AOW pas op de verjaardag te laten ingaan om 60 miljoen euro op jaarbasis te kunnen korten en kwam hij met het plan om de UWV-werkkantoren fiks te korten omdat werkzoekenden maar een baan via internet moeten zoeken.

Archief
Terug naar vorige pagina