Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-03-2011  

Politiemensen doen aangifte tegen RTV Oost

 

HENGELO - Drie leidinggevenden van het rechercheteam dat in 2000 onderzoek deed naar de vuurwerkramp, hebben aangifte gedaan van smaad tegen onderzoeksjournalist Rob Vorkink van RTV Oost.
De toenmalige leidinggevende Tolteam-rechercheurs Rick de Boer, Cees Mijwaard en Hans Kamperman hebben zowel de onderzoeksjournalist Vorkink als de directie van RTV Oost een proces aangezegd als opnieuw in een reportage hun namen worden vermeld en foto’s worden getoond.
De drie leidinggevenden en de toenmalige officier van justitie Herman Stam werden door ex- directeur Ruud bakker van de ontplofte vuurwerkfabriek SE Fireworks al eerder beschuldigd van het achterhouden van een belangrijk document.

De bekende strafpleiter en hoogleraar Rechtsgeleerdheid Geert-Jan Knoops is heel benieuwd naar de uitzending omdat mogelijk daardoor zijn cliënt de Vries van alle blaam kan worden gezuiverd. Het onderzoek van de recherche richtte zich destijds voornamelijk op De Vries terwijl ontlastend materiaal werd weggelaten. De Vries werd wel vrijgesproken, maar de blaam bleef.

Eerder al werden de twee rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn oneervol ontslagen bij het politiekorps omdat zij kritiek hadden op het onderzoek en hun meerderen in het onderzoek tunnelvisie verweten. Het oneervolle ontslag werd met succes aangevochten en beide startten nadien een eigen recherchebureau in Rijssen. Ook werden zij ingehuurd door Maurice de Hond in de Deventer Moordzaak. Daarover verscheen een artikel in NRC. 

Het drietal heeft eveneens een klacht ingediend tegen Vorkink bij de Raad van de Journalistiek.
RTV Oost meldde in het tv-programma 'In de Wandelgangen' dat de geplande uitzending gewoon doorgaat en binnen 14 dagen wordt uitgezonden.

Archief
Terug naar vorige pagina